11x de betekenis achter veelvoorkomende dromen
09 april 2021 
4 min. leestijd

11x de betekenis achter veelvoorkomende dromen

Je wordt achtervolgd door je boze mentor uit de brugklas of moet een belangrijke presentatie geven voor je baas maar bent opeens VOLLEDIG naakt. Onze dromen lijken vaak compleet willekeurig toch zit er meer achter dan je misschien denkt. Hier is de uitleg achter 11 keer de meest voorkomende dromen.

1). Je wordt achtervolgd

Een van de meest voorkomende dromen is achtervolgd worden. Als we naar de betekenis hiervan kijken zien we meteen waarom deze droom zo vaak voorkomt. Droom je dat je achtervolgd wordt? Dan ben je waarschijnlijk een echte uitsteller. Door steeds een taak op te schuiven blijft deze je ook als het ware achtervolgen. Dit veroorzaakt stress wat zich in jouw dromen vertaald naar iets waar je van weg wil rennen.

Een man in het donker met daarachter een monster/schaduw

2.) Je bent naakt

Naakt een presentatie geven, naakt in het park staan, of zelfs naakt in bed liggen maar omringd zijn door je familie, vrienden en die pestkop van de middelbare. We hebben allemaal wel eens iets soortgelijks gedroomd. Naakt voelen we ons kwetsbaar. Dromen dat je naakt bent staat vaak voor een belangrijke verandering in je leven, een nieuwe liefde, nieuwe baan of studie of een andere moeilijke beslissingen. 

In nieuwe situatie voelen we ons vaak kwetsbaar. Net als wanneer we naakt zijn. Er spelen veel vragen op in nieuwe situaties. Denk eens aan het beginnen aan een nieuwe baan; Zal mijn nieuwe baan wel leuk zijn? Wat vinden mijn collega’s van me? Kan ik dit wel? We missen de veiligheid van het bekende, dit geeft ons een kwetsbaar gevoel.

3.) Je valt

AAAAHHHH!! Je armen en benen schieten in de lucht terwijl je duizenden meters omlaag valt. Plots zit je rechtop in bed. Pfff… het blijft schrikken wanneer je in een droom ineens een diepe val maakt. Vallen in een droom kan 2 betekenissen hebben:

1) Je hebt het idee dat je de controle verliest over iets

2) Je houdt je vast aan iets uit het verleden en weet eigenlijk dat je los moet laten

Naast vallen hebben we ook het tegenovergestelde. Vliegen! Wanneer je vliegt in je dromen voel je je vrij en licht. Alles gaat zoals jij het graag ziet.Man lijkt eindeloos naar beneden te vallen

4.) Je komt te laat

Net als in het echte leven kom je in je dromen te laat wanneer je met teveel dingen tegelijkertijd bezig bent. Focus op wat echt belangrijk is en neem een stapje terug als je teveel hooi op je vork hebt. 

5.) Je ontmoet een beroemd persoon

Een romantische date met Brad Pitt of op de koffie bij Albert Einstein om hem te helpen bij een nieuwe formule. Bekende personen waar we over dromen zijn vaak onze idolen. We voelen ons verwant aan deze personen en proberen ons op te trekken naar hun niveau, normen en waarden.  

6.) Een kapotte smartphone

Steeds vaker dromen we van een kapotte smartphone, laptop of tablet. Hoe kan dit toch? Onze smartphone is hét middel waarmee we in contact staan met de buitenwereld. Zonder onze telefoon voelen we ons afgesloten en krijgen we het gevoel dat we iets missen.Dromen dat je telefoonscherm kapot is betekent meestal dat je communicatie met iemand niet soepel verloopt. Of dat je bang bent dat je iets belangrijks mist. 

Een smartphone met barsten in het scherm die op de grond tussen de bladeren en het gras ligt.

7.) Je bent opgesloten

Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie. Droom je vaak dat je bent opgesloten? Dan wordt het tijd om je problemen het hoofd te bieden, een sprong in het diepe te nemen om zo iets aan je huidige situatie te veranderen.

8.) Een slecht gebit

Bijna iedereen droomt wel eens dat hun tanden uitvallen, wiebelen of kapot zijn. Verschrikkelijk! Persoonlijk vind ik dit een van de naarste dromen om te hebben. Het is raar, je begrijpt niet helemaal hoe het komt of waarom het gebeurt. Je weet alleen dat het verliezen van je gebit heel, heel naar voelt…

De reden dat dit ons zo bang maakt is omdat het verliezen van onze tanden als kinderen een echte traumatische ervaring is. Het is daarom ook niet zo gek dat je hersenen dit gevoel nog steeds koppelen aan angst en onzekerheid. Wanneer je als volwassenen droomt dat je tanden uitvallen of loszitten betekent dit dat je bang bent voor de veranderingen in je leven. 

9.) Falen tijdens een examen

Misschien wel een van de beruchtste dromen. Falen tijdens een examen. Of er tijdens de les achter komen dat je een toets moet maken, maar niet geleerd hebben. Het is eigenlijk grappig dat zoveel volwassenen nog steeds nare dromen overhouden aan de middelbare school en dan met name het maken van toetsen. 

Deze droom betekent dat je nerveus bent voor een aankomende verandering. Je hebt stress over de verantwoordelijkheden die je op dit moment hebt en twijfelt of alles wat je moet doen wel gaat lukken. 

Man vult een examenformulier in met potlood

10.) Eten!

Dromen over eten hebben meestal een makkelijk te herleiden afkomst. Je bent met honger naar bed gegaan! Heb jij vlak voordat je in slaap viel nog aan eten gedacht? Vaak dromen we over dingen waar we aan dachten vlak voordat we in slaap vielen. Honger is hier een logisch voorbeeld van maar hetzelfde geldt ook voor dromen over seks, 

11.) Gebouwen

Dromen over gebouwen zoals huizen, je werkplaats of zelfs kerken en kastelen worden vaak vaak gelinkt aan veiligheid en warmte. Het kan betekenen dat je op zoek bent naar een nieuw veilig, geborgen plekje óf juist dat jij je op dit moment enorm op je plek voelt!

Durf weer te dromen!

Wanneer heb jij voor het laatst een heerlijk gedroomd… Wist je dat volgens het CBS 1 op de 5 mensen in Nederland kampt met slaapproblemen? Numsy helpt graag om jouw dromen weer waar te maken. Onze oplossingen zijn speels, interactief en zorgen dat jouw slaap op een natuurlijke wijze verbeterd. Ben je benieuwd geworden? Klik om hier meer te leren!

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen