Alles over TOG-waardes
19 mei 2021 
in Baby
7 min. leestijd

Alles over TOG-waardes

Dé vraag die vele ouders zichzelf dagelijks stellen is: heeft mijn baby het niet te warm of te koud in bed? Of: wat trek ik mijn baby aan in bed? Het lijkt heel simpel, maar stiekem is het toch best lastig. Het laatste wat je wilt is dat je baby ’s nachts ligt te blauwbekken. Maar hele nachten liggen zweten is ook niet de bedoeling. Hét antwoord? Op zoek gaan naar de juiste TOG-waarde voor je baby. Lees er hier alles over!

Wat is TOG-waarde?

TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het is een graadmeter die aangeeft hoe dik een bepaalde stof is en in hoeverre het lichaamswarmte vasthoudt. Hoe dikker een stof, hoe hoger de TOG-waarde. De TOG-waarde van een winterslaapzak, is dus hoger die van een zomerslaapzak. Ook rompertjes en andere kleding hebben een bepaalde TOG-waarde.

Hoe weet je de TOG-waarde?

In veel kleding en slaapzakken staat de TOG-waarde vermeldt op het etiket of het kaartje dat erbij hangt. Is dit niet het geval, dan kun je de fabrikant of winkel vragen of zij de TOG-waarde kunnen opzoeken. Heb je hier geen zin in? Bekijk dan onderstaande tabel. Hierin kun je makkelijk vinden welke TOG-waarde kleding en slaapzakken hebben. Het vervelende is wel dat ieder stofje en ieder merk een andere waarde kan hebben dan het gemiddelde. Zo heb je bijvoorbeeld dunne pyjama’s van katoen, of dikkere velours pyjama’s. Pin ons er dus niet op vast!

TOG-waarde tabel kleding en bedtextielTOG-waarde tabel kleding en bedtextiel

Waarom is TOG-waarde belangrijk?

Is het nu zo belangrijk om bezig te zijn met die TOG-waarde? Ja! En dan bedoelen we niet dat je elke avond moet uitrekenen of je wel de juiste TOG-waarde bij elkaar hebt geraapt. We bedoelen dat het goed is ermee bezig te zijn. Het laatste wat je wilt is dat je kleintje het te koud of te warm heeft ’s nachts. Te koud zullen kinderen het niet zo heel snel hebben, want ouders hebben vaak de neiging om hun kind voor de zekerheid nog eens extra toe te dekken. Maar wist je dat het ook niet goed is als je baby het te warm heeft in bed?

Baby’s die het te warm hebben in bed kunnen last krijgen van warmtestuwing. Warmtestuwing is ontzettend gevaarlijk. In het kort houdt het in dat je baby het te warm krijgt en deze warmte niet goed kwijt kan. Bijvoorbeeld omdat hij te veel kleertjes aan heeft in bed of dat het ene dekentje niet had gehoeven. De gevolgen van warmtestuwing zijn soms niet te overzien! Zo kan het lijden tot wiegendood en dat is voor iedere ouder de grootste nachtmerrie.

Welke TOG-waarde heeft een slaapzak?

Als je een beetje thuis bent in de slaapzakken dan weet je dat er zomer- en winterslaapzakken zijn. Er zijn zelfs ‘tussen slaapzakken’ die bedoeld zijn voor het voor- en najaar. Daarnaast bestaan er 4-seizoenen slaapzakken met verschillende lagen die je kunt uittrekken om zo de juiste TOG-waarde te krijgen. Het vervelende is een beetje dat winterslaapzakken niet allemaal dezelfde TOG-waarde hebben. Sommige zijn dikker, andere zijn dunner. Dit maakt het soms lastig om een eenduidig advies te geven.

Als het goed is, staat bij elke slaapzak aangegeven wat de TOG-waarde is. Zo kun je zelf aan de hand van ons schema berekenen wat je jouw baby kunt aantrekken qua romper en pyjama om zo mooi op temperatuur te blijven: niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Maar wat als er geen TOG-waarde vermeld staat?

Gelukkig kom je een heel eind als je jouw gezonde verstand gebruikt. Bijvoorbeeld: als je een zomerslaapzak hebt die qua stof hetzelfde aanvoelt als een laken. Dan weet je dat deze een hele lage TOG-waarde heeft (waarschijnlijk 0.2). Heb je een winterslaapzak die compleet gevoerd is en misschien ook nog voorzien is van een laagje teddy-achtige stof? Dan heb je een hele dikke slaapzak te pakken en zal de TOG-waarde hoog zijn. En zo kun je alles een beetje vergelijken met elkaar.

‘Wist je dat het te warm hebben misschien wel gevaarlijker is voor je baby dan te koud?’

Hoe kun je nu de juiste TOG-waarde bepalen?

Je weet nu welke TOG-waarde diverse kledingstukken en bedtextiel hebben. Nu is het nog een kwestie van combineren en het aanpassen aan het seizoen en de kamertemperatuur. Dit kun je zelf dus doen door de TOG-waardes van de kleding van je baby en het bedtextiel bij elkaar op te tellen. Geen rekenmachine bij de hand, of geen tijd? No worries! Wij hebben een handig overzicht voor je die je snel laat zien wat je jouw baby kunt aantrekken bij welke kamertemperatuur!

TOG-waarde tabel kamertemperatuur en kleding

Hoe weet je of je de juiste TOG-waarde hebt?

Als je de genoemde richtlijnen opvolgt dan kom je al een heel eind, maar dan nog weet je nooit echt zeker of je baby het nu behaaglijk heeft, of toch te koud of te warm. De beste graadmeter om te bepalen of je kindje op de juiste temperatuur is, is voelen achterin het nekje. Voelt het nekje lauw aan, dan heb je het goed gedaan! Voel het nekje koud of heel warm (klam) dan moet je iets aan- of uittrekken.

De juiste TOG-waarde bepalen is een kwestie van de dikte van de slaapzak afstemmen op de kleding en eventuele dekentjes. Heb je een dikke slaapzak, gebruik dan geen dekens of een hele dunne varianten. Heb je alleen een dunne slaapzak en is het wat kouder. Dan kun je jouw kleintje en romper met lange mouwen met een boxpak aantrekken en daaroverheen misschien nog een dekentje. Het blijft dus echt een kwestie van proberen en kijk daarbij ook eens naar jezelf. Waar slaap jij in en onder? Bij hele jonge baby’s moet je hier altijd nog een laagje kleding bij optellen.

Leg je baby liever niet onder een dekbed tot hij 2 jaar is. Een dekbed is veel te dik en te zwaar en zorgt daardoor voor een groter verstikkingsgevaar

Extra tips over TOG-waarde en lekker slapen

Als je ervoor zorgt dat je baby goed op temperatuur is, is dat niet alleen veiliger, maar het helpt je baby ook beter te slapen. Onderstaand nog wat tips voor veilig en lekker slapen:

  • Slaapzak: een slaapzak heeft vaak de voorkeur boven dekens. Een slaapzak kan namelijk niet losgewoeld worden. Zelfs de meest actieve baby’s blijven zo altijd lekker warm en komen nooit met het hoofdje onder de dekens terecht.
  • Op het rugje: kleine baby’s kunnen hun hoofdje nog niet goed optillen en zichzelf ook niet goed omhoog drukken. Leg ze daarom altijd op hun rugje in bed. Zo kunnen ze nooit met het gezichtje in de matras komen.
  • Rust en reinheid: waarschijnlijk ben je deze twee woorden al vaker tegengekomen. Rust en reinheid zijn heel belangrijk. En dat betekent een lekker schoon en rustig bedje. Dus niet 10 knuffels om je kindje heen en een schreeuwende muziekmobiel boven het hoofdje. Meer rust kun je ook creëren door gebruik te maken van white noise. Dit is een monotoon kalmerend geluid dat erg rustgevend is voor je kleintje. Het helpt heel goed om je baby beter te laten slapen. Tevens maskeert het omgevingsgeluiden zodat je kleintje minder snel wakker schrikt van onverwachte geluiden.

Missie beter slapen

Numsy ontwikkelt al vele jaren kwalitatieve white noise apparaten die veel baby’s, kinderen en volwassenen hebben geholpen beter te slapen. Dat is ook onze missie: iedereen helpen aan een goede nachtrust. Deze missie nemen wij heel serieus. Daarom zijn we bezig een groot platform te ontwikkelen die bomvol staat met informatie, tips, tricks, e-books en straks ook cursussen. Al deze middelen willen we inzetten om de slaap van jou en je kinderen te verbeteren. Uiteraard blijven we ook de beste en meest geavanceerde white noise apparaten maken!

Met jouw hulp kunnen we onze missie nog beter voortzetten. Help je mee? Dat kun je doen door jouw comment achter te laten onderaan deze pagina. We zouden het ook super vinden als je deze blog deelt of liked op social media!

Alvast welterusten!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen