Baby’s en slaap. De 5 meestgestelde vragen
01 februari 2021 
in Baby
6 min. leestijd

Baby’s en slaap. De 5 meestgestelde vragen

Met al die info op het gebied van baby’s en slapen is het moeilijk om écht antwoord te krijgen op jouw vragen. Wij beantwoorden de 5 meestgestelde vragen en verzamelen onze gouden tips in één overzicht.

1. Hoe ontwikkel je een dutjes ritme? 

Wanneer je baby ’s avonds slaapt kun jij als ouder je geluk niet op, maar zonder dutjes overdag lukt dat vrijwel nooit. Een goed ritme bestaat uit consistente slaapmomenten gedurende de dag. Deze vastigheid ontwikkelt zich stapsgewijs.

Bekijk ook ons artikel over dutjestraining!

Het ochtend dutje

Een ritme in het eerste dutje na de nacht, oftewel het ochtend dutje, ontwikkelt zich qua tijd en duur meestal pas bij een leeftijd van 12 weken. Dit is natuurlijk bij elke baby anders dus maak je geen zorgen wanneer jouw kleintje er iets langer over doet. 

Bij pasgeborenen is deze consistentie dus nog niet aanwezig en hoef je ook niet zo veel op het ritme van dutjes te letten. Het volgen van slaapsignalen is hier wel belangrijk; zorg dat je baby gedurende de dag genoeg slaapt krijgt en probeer je te focussen op een ritme rond de echte bedtijd. 

Het middagdutje

Het middagdutje en de tijd waarop je kleintje ’s ochtends wakker wordt zijn de laatste stukjes van de puzzel; je baby ontwikkelt hier namelijk vaak pas een ritme in nadat er consistentie is gevonden in het ochtend dutje en de nachtslaap. 

Dit slaapmoment komt dan misschien pas als laatst aanbod, maar is zeker niet minder belangrijk. Middagdutjes hebben verreweg de meeste invloed op het humeur van je baby en kunnen hét verschil maken tussen een lach- of huilbui. 

Daarnaast biedt het je kleintje natuurlijk simpelweg extra slaap, en niets is minder belangrijk bij het ontwikkelen, spelen en ontdekken gedurende dag dan voldoende rust. 

2. Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby langer doorslaapt?

Hoe laat je baby wakker wordt bepaalt natuurlijk ook jouw ritme; wordt je kleintje steeds eerder wakker? Dan heeft dat soms vervelende gevolgen voor jullie beide.

De gemiddelde baby slaapt niet langer door dan tot 06:00 of 7:30 ’s ochtends en is dus sowieso al redelijk vroeg wakker. Word je kleintje echter nog eerder wakker, uitgeput maar denkende dat het tijd is om op te staan, dan is het zeker goed om te oefenen op doorslapen. 

Bekijk ook: 13 tips om je baby beter te laten doorslapen! 

Oorzaken

Het ‘vroege vogel’ probleem kan meerdere oorzaken hebben, maar het slaapritme overdag is vaak de grootste boosdoener. Te veel of zelfs te weinig dutjes kunnen problemen opleveren, maar ook de tijd dat je kindje wakker is tussen twee slaapmomenten in. Leg je je kleintje pas in bed wanneer hij/zij uitgeput is? Dan kan dat juist voor een kortere nachtrust zorgen. 

Eerder naar bed 

Misschien weet je nog niet waarom je kleintje niet lang doorslaapt, of heb je juist te maken met meerdere oorzaken. Waar het probleem dan ook ligt, met het vervroegen van jouw baby’s bedtijd kom je al een heel eind. 

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig om je kindje eerder naar bed te brengen, want hoe meer uitgeput hoe beter toch? Maar oververmoeidheid leidt vaker dan niet juist tot een kortere nachtrust. 

Probeer je kleintje ‘moe’ in te stoppen maar niet uitgeput en pas dit consequent toe. De meeste ouders raden ergens tussen 8:00 en 7:00 uur ’s avonds aan als fijnste bedtijd wanneer je wilt dat je baby ’s ochtends langer doorslaapt.

Meer weten over vroege vogels? Lees hier de gastblog van ZoeteSlapers 

3. Hoe leer ik mijn peuter in zijn/haar eigen bedje te slapen? 

Als ouder weten we het maar al te goed; vroeg of laat worden onze kleintjes groot. De transitie naar een eigen kinderbedje is onvermijdelijk, maar kan soms voor jou én je kindje best lastig zijn. 

meestgestelde vragen baby en slaap

Is het tijd?

Wanneer je kleintje er klaar voor is kan per kind verschillen, maar wij raden je zeker aan te wachten tot een leeftijd van 3 jaar. Wanneer je wat meer houvast wilt kun je natuurlijk ook het algemene advies van professionals volgen; wanneer de reling van het peuterbedje tot onder de borst van je kindje komt wanneer hij/zij er rechtop in staat is het tijd om naar een groot bed over te gaan.

 4. Mijn baby slaapt niet meer goed. Heb ik te maken met slaapregressie? 

Je kindje sliep perfect op schema, deed genoeg dutjes gedurende de dag en komt nu ineens niet meer goed in slaap. Wat je ook doet, je kleintje slaapt te weinig en is hoogstwaarschijnlijk een stuk humeuriger. Komt dit jou bekend voor? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een slaapregressie.

Slaapregressies herkennen

Een slaapregressie is meestal gemakkelijk te herkennen en gaat vaak samen met de volgende kenmerken:

  • Verhoogde eetlust en meer voedingsmomenten
  • Meer wakkere momenten tijdens de nacht dan normaal
  • Kortere of zelfs helemaal geen dutjes
  • Meer drift- en huilbuien 
  • Extra aanhankelijkheid naar papa of mama
  • Moeite met nieuwe mensen 

Baby wilt niet slapen? Probeer onze 9 tips! 

Hoe kom je door een slaapregressie?

Deze periode van onrust gaat gepaard met minder slaap voor jullie allebei. Dat is soms echt geen pretje. Je kindje heeft vaak meer aandacht, verzorging en liefde van je nodig terwijl je zelf uitgeput de dag probeert door te komen. 

Maar slaapregressies gaat ook samen met een hoop leuke dingen. Ze beginnen meestal voor of tijdens een spurt van ontwikkeling. Tijdens het leren van nieuwe vaardigheden heeft het brein weinig ruimte voor het uitvoeren van andere taken waardoor het ritme van je kindje verstoord kan raken. Wanneer de nieuwe informatie is verwerkt wordt alles langzaam maar zeker weer normaal. Je kleintje zal een hoop nieuwe dingen leren,  hoe leuk is dat!, Er zijn natuurlijk nog veel meer vragen en onderwerpen waar jij je als ouder in wilt verdiepen, maar met deze FAQ kom je hopelijk al een heel eind. Nog meer leren over de wereld van slaap? Houd onze blogs in de gaten!

Join Numsy+

Wist je dat we een heus slaapplatform hebben? Met Numsy+ stel jij al je brandende vragen over slaap en je baby aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast kun je talloze online modules volgen en live meedoen met sessies van onze slaapcoaches.

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen