Beste babybadje 2023

As ouder van een pasgeboren of verwachtend kind wil je niets minder dan het allerbeste, en dat geldt ook voor het comfort en de veiligheid van het badmoment. In deze gids nemen we je mee op een verfrissende reis en onthullen we de beste babybadjes van 2023.

Of je nu die schattige baby aan het badderen bent of je voorbereidt op de komst van je kleintje, we hebben alle informatie die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen!

Wat is een babybadje?

Een babybadje is een klein bad speciaal ontworpen voor baby's. Het is meestal gemaakt van plastic en heeft een compacte vorm. Ouders gebruiken babybadjes om hun pasgeborenen en zuigelingen te wassen.

Deze badjes zijn ontworpen met het comfort en de veiligheid van de baby in gedachten, en ze zijn vaak voorzien van een antislipbodem en zachte randen om het baden zo aangenaam en risicovrij mogelijk te maken. Babybadjes zijn een handige aanvulling voor ouders, vooral in de eerste maanden van het leven van een baby wanneer ze nog te klein zijn voor een normaal bad.

Hoe gebruik je een babybadje?

Een babybadje gebruiken is best simpel, maar het is belangrijk om de juiste stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je baby veilig en comfortabel kan badderen. Hier is een eenvoudige handleiding:

 • Voorbereiden: Zorg ervoor dat je alles klaar hebt liggen, zoals babyzeep, een zachte washand of spons, een handdoek, schone luiers en kleding voor na het bad.
 • Vul het badje: Vul het badje met warm water. Het water mag niet te heet zijn; ongeveer 37 graden Celsius is goed. Als je een badthermometer hebt, kun je de temperatuur controleren.
 • Zet het badje op een veilige plek: Plaats het babybadje op een stabiele, platte ondergrond, zoals een commode of speciale standaard. Zorg ervoor dat het badje niet wiebelt of kan omvallen.
 • Kleed de baby uit: Leg een schone handdoek of washand op de bodem van het badje om te voorkomen dat de baby wegglijdt. Kleed de baby uit, maar laat een luier aan om ongelukjes te voorkomen.
 • In bad doen: Houd de baby stevig vast en laat hem voorzichtig in het water zakken, waarbij je altijd zijn hoofd goed ondersteunt. Begin met het wassen van het gezicht en werk dan naar beneden, en let extra op de huidplooien en het luiergebied.
 • Blijf bij de baby: Laat de baby nooit alleen in het bad, zelfs niet voor een kort moment. Blijf altijd dichtbij.
 • Wassen en spelen: Terwijl je de baby wast, kun je met hem praten en spelen om het leuk te maken. Gebruik milde babyzeep en spoel goed af.
 • Uit bad halen: Til de baby voorzichtig uit het water en wikkel hem in een schone handdoek. Dep de baby zachtjes droog en zorg ervoor dat je goed de huidplooien droogt.
 • Aankleden: Kleed de baby aan met schone kleding en een schone luier.
 • Schoonmaken: Laat het water weglopen en maak het babybadje schoon voor de volgende keer.

Wanneer gebruik je een babybadje?

Je kunt een babybadje gebruiken als je baby nog te klein is om veilig in een groot bad te zitten of staan. Over het algemeen gebruiken ouders een babybadje tot hun baby ongeveer één jaar oud is, afhankelijk van de grootte en ontwikkeling van de baby.

Een babybadje is handig voor:

 • Veiligheid: Het babybadje is ontworpen om te voorkomen dat je baby onder water zakt. Het biedt een veilige en beperkte ruimte voor het wassen van je baby.
 • Geschikte maat: Baby's zijn nog te klein om comfortabel in een groot bad te zitten. Een babybadje is op maat gemaakt voor hen.
 • Gemak: Een babybadje is draagbaar en kan in de meeste badkamers worden gebruikt, zodat je niet te ver hoeft te lopen met je baby.
 • Controle: In een babybadje kun je je baby gemakkelijk vasthouden en wassen terwijl je comfortabel op een krukje zit.

Zodra je baby groot genoeg is om zelfstandig te zitten en je je veilig voelt om hem of haar in het grote bad te laten zitten, kun je overstappen op het gebruik van het grote bad

Verschillende soorten babybadjes

Er zijn verschillende soorten babybadjes beschikbaar om aan de behoeften van ouders en baby's te voldoen. Hier zijn enkele populaire opties:

 • Standaard babybadje: Dit is het meest voorkomende type babybadje. Het is een klein plastic bad met een ingebouwde zitje om te voorkomen dat de baby wegglijdt. Deze badjes zijn draagbaar en passen meestal op een aanrecht of speciale standaard.
 • Opvouwbare babybadjes: Deze babybadjes zijn handig voor ouders met beperkte opbergruimte, omdat ze kunnen worden opgevouwen en opgeborgen wanneer ze niet in gebruik zijn. Ze zijn meestal gemaakt van stof en hebben een opblaasbare rand voor comfort.
 • Inzetstukken voor de gootsteen: Als je geen apart babybadje wilt, kun je ook inzetstukken voor de gootsteen gebruiken. Deze zijn ontworpen om in je keukengootsteen te passen en bieden een handige plek om je baby te wassen.
 • Opvouwbare emmers: Deze babybadjes zijn compact en draagbaar, en ze lijken op kleine emmers. Ze zijn ideaal voor reizen en nemen weinig ruimte in beslag.
 • Luxe babybadjes: Sommige babybadjes hebben extra functies, zoals een ingebouwde thermometer om de watertemperatuur te meten, een douchekop om het wassen te vergemakkelijken, of een verstelbare zithouding voor oudere baby's.
Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen