Samen slapen met een co-sleeper, is het de moeite waard?
14 juli 2021 
11 min. leestijd

Samen slapen met een co-sleeper, is het de moeite waard?

Er bestaat een hoop discussie over: Co-sleeping. Het brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. De grootste issue omtrent het samen in één bed slapen is de veiligheid van je kindje. Wanneer je kindje bij jullie in bed slaapt is er een vergrote kans op verstikking, daarnaast kan je kindje ook uit bed vallen. Wil je toch je kindje dichtbij hebben wanneer je gaat slapen? Dan is een co-sleeper misschien wel de geschikte oplossing voor jou...

Een co-sleeper is een wiegje of ledikant wat je aan het bed kunt bevestigen (of ernaast zetten in sommige gevallen). Dankzij een co-sleeper kan je kindje praktisch gezien bij jou in bed liggen, maar dan op een eigen slaapoppervlak. Co-sleepers hebben bijna altijd één zijkant die los kan, hierdoor is het bedje aan één kant open en ligt je kindje lekker dicht bij je. Ideaal als je jouw kind snel wilt troosten of een nacht- of droomvoeding wil geven.

Wist je dat we een community hebben die je alles leert rondom de slaap van je baby? Kom eens een kijkje nemen bij Numsy+. Onze slaapcoaches nemen al jouw vragen en angsten over je kleine bij je weg. Kom gemakkelijk in contact met professionals en gelijkgestemde ouders!

Join the club and get some sleep!

numsy plus collection


Vooral bij borstvoeding geven kan een co-sleeper handig zijn, je kunt gewoon op jouw matras blijven liggen.

1. Je kindje in de gaten houden

Veel ouders vinden het prettig om hun kindje de eerste 6 maanden dichtbij te hebben. Met een co-sleeper kun je als ouder je kindje goed in de gaten houden en hoor je hem of haar direct als er iets is.

2. Snel ingrijpen

Als je kindje dichtbij is kun je natuurlijk snel ingrijpen als er iets. Je kunt je baby bijvoorbeeld snel sussen als hij huilend wakker wordt maar ook borstvoeding geven vanuit je bed is met een co-sleeper lekker makkelijk. Je hoeft er namelijk niet voor op te staan!

3. Betere nachtrust voor je baby

Een co-sleeper kan ook bijdragen aan de nachtrust van je kleintje. Dichtbij papa en mama slapen geeft hem of haar namelijk een heerlijk geborgen gevoel. Zelfs als het donker is merkt je kindje dat je bij hem of haar in de buurt bent. Je baby hoort je ademhaling en het klinkt een beetje gek, maar hij kan je ook ruiken! Co-sleepen kan de nachtrust bevorderen, maar het kan ook problemen opleveren wanneer jij je kindje op zijn of haar eigen kamer laat slapen (daarover later meer).

4. Een co-sleeper maakt samen slapen veiliger

Als laatste is een co-sleeper vele malen veiliger dan samen in één bed slapen. Bij papa en mama in bed vindt je kindje het hartstikke gezellig. Maar het is ook hartstikke warm. Samen in bed slapen vergroot de kans op warmtestuwing dit kan verschrikkelijke gevolgen hebben. In de ernstigste gevallen kan het zelfs leiden tot wiegendood. In een co-sleeper slaapt je baby op een eigen ‘plateau’ met eigen beddegoed. Zo maak je een veilige slaapplek voor je kindje met een eigen bed naast het ouderlijk bed.

Voor sommige ouders werkt een co-sleeper top. Toch zal er een moment komen dat je moet stoppen met het gebruik van je co-sleeper. Papa en mama moeten toch een keer hun privacy terugkrijgen! En nog belangrijker, jouw kindje moet leren om zelfstandig in slaap te vallen en te slapen in het eigen bed. Gemiddeld wordt een co-sleeper zo’n 6 maanden gebruikt.

Wil je meer weten over de ontwikkeling in het ritme van je kindje? Bekijk onze slaapgids met voorbeeld routines en bakken met extra informatie over de slaap kinderen van 0 tot en met 4 jaar!

Bestel hem hier!


Je kunt er na deze 6 maanden voor kiezen om je kleine in een eigen (losstaand) ledikantje te leggen op jullie slaapkamer. Dit wordt ook wel ‘rooming-in’ genoemd. Hiermee maak je de overstap naar een eigen kamer én eigen bedje wat minder ingrijpend.

Toch is dit niet voor elke ouder een fijne optie, het verplaatsen van het slaapplekje van je kindje kan voor de nodige onrust zorgen. Eerst naar een wiegje binnen de kamer verhuizen betekent dat je dit proces later nog een keer moet doorlopen, met het verhuizen naar de babykamer...

Zelfstandig slapen is voor veel kindjes spannend. Het is dan ook iets waar veel ouders op vastlopen. Er komt aardig wat gehuil bij kijken. Dit is voor veel ouders echt hartverscheurend en voor je kind ook geen pretje. Om jouw baby beter zelfstandig te leren slapen in het eigen bed of in de eigen kamer kun je gebruik maken van de volgende tips:

Breng je kindje nog wakker naar bed

Als je kindje het gewend is bij jou in bed te liggen moet het voor je baby duidelijk worden dat dit gaat veranderen.Veel ouders wiegen hun kindje in slaap en leggen het dan op bed of in de co-sleeper. Als je kindje dan wakker wordt ben je in de buurt, dit stelt je kindje al sneller gerust. Verhuis je naar een andere kamer? Dan schrikt je kind zich een hoedje als hij of zij is alleen in deze vreemde donkere kamer wakker wordt. Dat wordt gegarandeerd huilen!

Je kunt je kindje het beste wakker maar moe op zijn of haar nieuwe bed leggen. Zo is het voor je kindje minder beangstigend om hier te slapen. Blijf er nog even bij tot je kindje in slaap valt.

Ga voor wat quality-time

Je baby wakker op bed leggen geeft je een ideaal momentje voor wat quality time. Bedenk een leuke, rustgevende activiteit die voor zowel jou als je baby ontspannend werkt. Denk bijvoorbeeld aan het voorlezen van een verhaaltje, of een baby-massage. Het is hoe dan ook belangrijk dat je baby helemaal “zen” is voordat hij in zijn nieuwe kamer/ eigen bed gaat slapen.


Troost je kind, in zijn eigen bedje!

Wordt je baby huilend wakker? Dan mag je hem natuurlijk meteen troosten. Probeer hem of haar echter in het eigen bed te laten liggen. Geef hem een aai over zijn bolletje of een kus, maar til hem niet op uit het bedje. Ook praten kun je beter vermijden, hiermee geef je een duidelijk signaal af aan je kindje dat het nog geen tijd is om wakker te worden.

Blijf consequent

Een patroon doorbreken kost altijd tijd, en nee, niet elke avond zal leuk zijn. Belangrijk is om de moed hoog te houden en te weten; de aanhouder wint.

Probeer white noise

White noise is een uitstekend hulpmiddel om je kindje zelfstandig te leren slapen. Waarom? Van white noise wordt je kindje kalm waardoor hij of zij makkelijker inslaapt. Ook helpt white noise je kindje te sussen wanneer deze ‘s nachts wakker schrikt.

Nu met gratis slaapgids!

numsy bamboo Calm

Het blijft natuurlijk een afweging die je zelf moet maken als ouder. Net zoals een speen zal er toch een moment komen dat je moet stoppen. Hoe langer je samen slaapt met je kleine, des te langer het zal duren voordat je kleine gewend raakt aan ‘alleen slapen’. Wil jij je kindje toch graag dichtbij hebben in de eerste 6 maanden na de geboorte, dan is een co-sleeper misschien wel iets voor jou. Heb je als papa of mama wat meer behoefte aan privacy in de slaapkamer? Dan is het beter om te kiezen voor een ledikantje in de babykamer.

Kun je veilig samen slapen met een co-sleeper

Op een natuurlijke wijze je eigen slaap of die van je kinderen verbeteren? Numsy helpt je graag op weg naar dromenland. Op Numsy.nl vind je talloze blogs, e-books en andere oplossingen die je helpen je natuurlijke ritme en dat van je gezin op peil te houden. Numsy is de #nummer 1 white noise specialist in de BeNeLux en hoopt de komende jaren bij te dragen aan een gezonder ritme voor jong en oud.

Join Numsy+! Ons all-in-one slaapplatform voor ouders. Stel al je vragen aan gecertificeerde slaapcoaches, doe mee aan live sessie met Q&A's en volg uren aan online videomateriaal.

Zien we je daar?

num_mockup4

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen