De beste plaswekker bij bedplassen
30 augustus 2023 
4 min. leestijd

De beste plaswekker bij bedplassen

Elk kind plast wel eens in bed, maar als jouw kind vaker in bed plast dan een droge nacht heeft wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Een plaswekker leert jouw kind het bedplassen af. In deze blog vertellen we wanneer je gebruik maakt van een plaswekker, hoe deze apparaatjes werken en wat de beste plaswekker is.

Wat is een plaswekker?

Een plaswekker, ook wel bedplas-alarm genoemd, is een hulpmiddel dat je kind helpt om te stoppen met bedplassen. In sommige gevallen kan een plasalarm voor volwassenen een uitkomst bieden bij bedplassen.

Wanneer gebruik je een plaswekker?

Een ongelukje kan altijd gebeuren. Wanneer je kind af en toe in bed plast hoef je geen gebruik te maken van een bedplas-alarm. Bedplassen wordt medisch gezien pas als een ‘probleem’ gezien wanneer je kind van 7 jaar of ouder minimaal 1 keer per week in bed plast. Op een jongere leeftijd kan bedplassen ook problematisch zijn, bijvoorbeeld wanneer je 6 jarige 2-3 per week in bed plast.

Twijfel je hierover? Ga eens langs bij de huisarts. Deze kan je gericht advies geven over het gebruik van een plaswekker of je voorzien van andere tips om bedplassen te stoppen.

Hoe werkt een plaswekker?

Een typische plaswekker bestaat uit twee delen: een sensor en een alarm. De sensor wordt meestal bevestigd aan het ondergoed dat je kind draagt tijdens het slapen of kan een speciale onderbroek zijn. De sensor kan verschillende vormen hebben, zoals een draadloze detector, een vochtgevoelige mat of een elektrode die de vochtigheid detecteert. Wanneer de sensor een kleine hoeveelheid urine detecteert, gaat het alarm af. Het alarm is meestal een draagbaar apparaat dat naast het bed wordt geplaatst of op de gebruiker wordt gedragen.

Het idee achter de plaswekker is simpel, maar effectief! Bij de meeste (nachtelijke) bedplassers gaat er geen seintje van de blaas naar het brein, wanneer je in bed ligt. Het alarm van de plaswekker zorgt dat je een associatie opbouwt tussen een volle blaas en wakker worden.

Hoe lang moet je een plaswekker gebruiken?

Het gebruik van een plaswekker kost tijd. Hoeveel tijd precies verschilt per kind. De meeste kinderen stoppen na een maand of 2 met bed plassen. Het kan zijn dat na deze 2 maanden jouw kind nog steeds in bed plast, Thuisarts.nl raadt het aan om het na deze 2 maanden nog tot 2 maanden langer te proberen. Stop met de plaswekker als je kind 2 weken achter elkaar droog is gebleven. Houd de wekker nog wel in huis, voor als het bedplassen weer begint.

Is je kind weer 2 nachten van 1 week nat? Begin dan weer met de plaswekker.

Wordt een plaswekker vergoed?

Bij advies van de huisarts wordt het gebruik van een plaswekker bij sommige verzekeraars vergoed. In de meeste gevallen heb je hier wel een aanvullende verzekering voor nodig. Neem vooral contact op met je zorgverzekeraar om te vragen of (en wat voor) plaswekker binnen jouw zorgpakket vergoed wordt.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een plaswekker?

Bij de aankoop van een plasalarm zijn er een aantal verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Neem dit lijstje aandacht door zodat je straks kunt zien welke plaswekker het meest geschikt is voor jouw kind.

Type sensor

Plaswekkers gebruiken verschillende soorten sensoren om vocht te detecteren. Kies een type sensor dat comfortabel en praktisch is voor de persoon die de plaswekker zal gebruiken.

Betrouwbaarheid van de sensor

De sensor moet in staat zijn om zelfs kleine hoeveelheden urine snel en betrouwbaar te detecteren. Lees beoordelingen van andere gebruikers om te achterhalen hoe nauwkeurig en gevoelig de sensor van het product is.

Comfort en gebruiksgemak

Het is belangrijk dat de plaswekker comfortabel is om te dragen en eenvoudig te gebruiken is, vooral voor kinderen. Overweeg zaken als het materiaal van de sensor, de bevestigingsmethode en de algemene gebruiksvriendelijkheid.

Wat is de beste plaswekker van 2023?

We hebben een greep van de beste plaswekkers op de markt voor je op een rijtje gezet. We hebben hierin modellen van verschillende prijsklassen opgenomen. Volg de link voor een actuele prijs!

Rodger Draadloze Plaswekker

Dit plasalarm van Rodger werkt volledig draadloos en biedt verschillende voordelen. Ten eerste krijg je bij aankoop van het product gratis toegang tot de Rodger app. Deze app houdt de voortgang van je kleine bij. Super handig voor jou als ouder, maar Rodger heeft ook aan je kleintje gedacht.

Zo krijg je ook een fysieke plaskalender waar je kindje stickers op kan plakken na een droge nacht. Verder kun je de wekker naar eigen voorkeur instellen. Kies uit een van de 8 alarmgeluiden en verschillende volumeniveaus. De plaswekker kan eenvoudig aan de onderbroek bevestigd worden.

Rodger Draadloze Plaswekker
 • Gratis Rodger app
 • 8 verschillende alarmgeluiden
 • Verschillende volumeniveau's
 • Inclusief plaskalender + stickervel
 • Comfortabele plaswekker

MoDo-King Plasalarm

Deze wekker van MoDo-King is een handige, voordelige optie. De sensor is makkelijk aan de onderbroek te bevestigen en het wekkergedeelte gaat om de bovenarm van je kindje. Het alarm bestaat uit zowel geluid als vibratie, zodat je zeker weet dat jouw kind wakker wordt wanneer de wekker afgaat. Ook deze wekker wordt geleverd met een handige voortgangskaart. Zo kun je visueel weergeven hoe vaak je kind in bed plast.

MoDo-King Plaswekker
 • Voordelig in prijs
 • Geschikt voor kinderen >3
 • Verstelbare elastische band
 • Alarm met geluid en vibratie
 • Inclusief voortgangskaart

Urifoon Liberty Plaswekker draadloos

Deze Urifoon Liberty is volledig draadloos en één van de nieuwste modellen op de markt. De sensor is makkelijk te bevestigen aan de onderbroek voor het slapen gaan. Daarnaast kun je ook deze wekker instellen op verschillende alarmgeluiden en volumeniveau’s. Tijdens het gebruik van deze wekker kun je trouwens altijd gebruikmaken van de persoonlijke begeleiding van het bedrijf, bij vragen of twijfels kun je ze altijd bellen of mailen.

Urifoon Liberty Plaswekker draadloos
 • Nieuwste model
 • Mogelijkheid tot persoonlijke begeleiding
 • Verschillende alarmgeluiden + volumeniveau ’s
 • >90% slagingskans
 • Inclusief oplaadbare batterij
 • Scorekaart voor stimulans

Save IT Plasalarm

Dit discrete model is een volledige no-nonsense wekker. Het apparaatje werkt zoals geadverteerd, zit comfortabel en is uitgerust met een alarm dat vibreren en geluid maakt. Daarnaast wordt deze standaard geleverd met een handig opberg/oplaadhoesje. Het model is volledig draadloos en de urine sensor kan eenvoudig aan de onderbroek bevestigd worden.

Save IT Plaswekker
 • Draadloos
 • Inclusief opbergdoosje/oplaaddoosje
 • Comfortabel
 • Alarm met vibratie + geluid


Andere slaapspullen

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen