De leukste kinderboeken van 2021!
18 april 2021 
in Baby
10 min. leestijd

De leukste kinderboeken van 2021!

In een weekje helemaal verliefd worden op lezen. Hierin slaagt het CPNB ieder jaar. Alle basisschoolkinderen maken dit mee, en ik denk dat jij en ik dit ook nog zullen herkennen van vroeger. Schrijvers en schrijfsters ontmoeten, kennis maken met de leukste boeken en voornamelijk heel veel lezen! 

De kinderboekenweek

6 tot en met 17 oktober is het weer zo ver, de Kinderboekenweek! Wat ooit begon als een initiatief vanuit de Verenigde Staten om meer aandacht te genereren voor het maken en lezen van kinderboeken is nu niet meer weg te denken uit onze kinderharten. Kinderen tegenwoordig lezen minder door de opkomst van de technologie, maar daar wil de CPNB verandering in brengen. 

Het jaarlijkse boekenfestijn is niet meer weg te denken in Nederland. In dit stuk neem ik je mee door de geschiedenis van de Kinderboekenweek, alle leuke thema’s en zul je misschien schrik je wel als ik een van jouw favoriete boeken van vroeger aankaart. Ook al is lezen niet meer echt van deze tijd, blijft de kinderboekenweek altijd een hele happening in Nederland. 

Oma leest een kindje voor uit een prentenboek

De geschiedenis van de kinderboekenweek

Franklin K. Matthiews, een bibliothecaris voor de Boy Scouts of America vond dat er te weinig aandacht was voor kinderboeken. In 1913 besloot hij om door de VS te gaan reizen om zo auteurs ervan te overtuigen om kinderboeken te gaan schrijven. Nadat hij 2 compagnons had weten te vinden, organiseerde zij in 1919 een conferentie dat later werd omgedoopt tot Kinderboekenweek. 

Dit festival kwam na enige tijd ook naar Nederland, want in 1955 werd in Nederland de eerste editie van de Kinderboekenweek gehouden. Net als in de VS was er een groep enthousiaste uitgevers en schrijvers die meer aandacht wilde werver voor het lezen van boeken. Zij richtte in 1930 de CPNB op (de Commissie voor de Propaganda van het Nederlandse Boek), met als hoofdzaak: boeken promoten. Zij begonnen echter niet met een boekenweek, maar met de ‘de Dag van het Boek’. Dit hebben zij 2 jaar zo gehouden voordat ze het in 1932 omtoverde naar een tiendaagse boekenweek. 

De tiendaagse Kinderboekenweek wordt voornamelijk gehouden op basisscholen en in bibliotheken. Er worden leuke activiteiten georganiseerd rondom boeken, schrijvers en lezen. Zo worden schrijvers of schrijfsters vaak uitgenodigd op school om wat te komen vertellen over hun boeken of werk, of een boekenmarkt waar kinderen boeken met elkaar kunnen ruilen. 

Thema kinderboekenweek

Sinds 1962 hebben alle kinderboekenweken ook een eigen thema. De kinderboekenweek werd in de eerste 3 edities nog vernoemd naar een boek. Met als allereerste thema ‘Keesje Kruimel’. Keesje Kruimel is een boek over een jonge avonturier geschreven door Hans Dijkhuis (die 9 was toen hij dit boek schreef!!) in 1962, speciaal voor de kinderboekenweek. De 2 edities erna was het thema ook vernoemd naar een boek, ‘Viermaal J en Janus’ en ‘De blauwe boekanier’. Dit veranderde vanaf 1965. 

In 1965 werd het thema ‘Kind en de dierenwereld’. De thema’s waren in het begin vaak lief en vrolijk bedoeld. Het ging vaak over dieren, dromen en vriendschap. Sinds de afgelopen jaren zit er vaak ook een maatschappelijk tintje aan. Zo was een aantal jaar geleden het thema ‘Hallo Wereld’ met een kleine verwijzing naar het milieu en de klimaatverandering. 

Het kinderboekenweekgeschenk

Ook is er ieder jaar een kinderboekenweekgeschenk. Tijdens de eerste Kinderboekenweken waren de geschenken anders dan vandaag de dag. In de eerste editie kreeg je bij de aankoop van een kinderboek een poster van de lezende clown Piet Worm. Later veranderde dit in een spel, knipplaat, een kijkdoos en andere leuke dingen. Totdat ze in er in 1962 voor kozen om het te veranderen in een boek. 

Nu wordt ieder jaar een schrijver of schrijfster gevraagd of hij of zij het kinderboekenweekgeschenk wil schrijven. Het kinderboekenweekgeschenk kent een aantal hele bekende auteurs. Zo schreven al deze auteurs al eens het kinderboekenweekgeschenk:

 • Thea Beckman
 • Tonke Dragt
 • Annie M.G Schmidt
 • Paul van Loon
 • Carry Slee 
 • En nog vele grote schrijvers en schrijfsters

Het kinderboekenweekgeschenk wordt dan ook ieder jaar afgestemd op het thema van dat jaar. Zo kende 2006 het thema ‘dieren’ schreef Bibi Dumon Tak het boek Laika, een boek over allerlei avonturen en prestaties van dieren. In 1989 was het thema Uitvindingen en Ontdekkingen. Paul Biegel schreef in dit jaar ‘Het eiland daarginds’, het boek ging over een jongen die een eiland ontdekte met wel heel bijzondere bewoners…

De leukste kinderboeken!

In het volgende stuk zal ik een aantal boeken gaan bespreken van vroeger en nu. Ik begin even met een aantal klassiekertjes die vandaag de dag nog steeds leuk zijn om te lezen om je even op te warmen. Daarna zal ik 5 boeken uitlichten die in 2021 of 2020 zijn uitgebracht die zullen zorgen voor veel leesplezier!

Een aantal klassieke kinderboeken

Kan jij je het nog herinneren? Heerlijk moe in je bed, in de armen van je moeder die je met haar warme stem voorlas uit je favoriete boek. Haar stem zo zacht dat je ogen langzaam zwaarder werden, en je voor je het wist al lekker in dromenland was. Ik denk dat iedereen zich wel dat ene boek uit zijn of haar jeugd kan herinneren. Rupsje nooitgenoeg, Pluk van de Petteflat, Jip en Janneke, noem maar op. Heb ik jouw boek al genoemd? Zo niet, misschien dan wel in het volgende lijstje van beste klassieke kinderboeken!

 • Raad eens hoeveel ik van je hou, Sam McBratney

Het boek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ is een verhaal over Grote Haas en Hazeltje. Het boek gaat over 2 hazen, die elkaar maar wat graag vertellen hoeveel ze van elkaar houden. Met als mooiste en bekendste zin uit het boek: Ik hou van je tot de maan en helemaal terug. 

 • Dikkie Dik – Dit is Dikkie Dik, Jet Boeke

Een onwijs leuk prentenboek met allerlei plaatjes en ook flapjes. Dikkie Dik en zijn vriendjes zitten verstopt achter deze flapjes. Het is een hele leuke vorm voor je kind/peuter om zelf op zoektocht te gaan naar Dikkie Dik en de andere. 

 • Pippi Langkous, Astrid Lindgren

Het wereldberoemde verhaal over het sterkste meisje van de hele wereld! In dit boek lees je de verhalen over de stoere en zelfstandige Pippi. Ze woont samen met haar aapje en paard in Villa Kakelbont, die haar vader haar heeft nagelaten toen hij op reis ging met de piraten. Samen met haar aapje, paard en buren Tommy en Annika beleeft ze de leukste avonturen.

 • Matilda, Roald Dahl

Matilda gaat over een enorm intelligent meisje. Matilda kon al praten toen ze nog geen 2 jaar oud was. Ze kon al lezen op haar 3e en voor dat ze 5 was las ze al boeken van de bekendste auteurs. Alleen kunnen haar ouders haar niet waarderen, en behandelen haar slecht. Maar met haar intelligentie weet ze haar ouders vaak te slim af te zijn, wat zorgt voor leuke en spannende momenten.

De leukste kinderboeken 2020/2021

Hoewel lezen minder van deze tijd is, neemt de productie van boeken zeker nog niet af! Net als altijd wordt er nog steeds enorm veel geschreven. Er werden meer dan 41 miljoen boeken verkocht in Nederland. Na een onderzoek van lezen.nl weten we dat de afzet van boeken in 2020 is gestegen met 3.7% gestegen.

Hier even een overzicht van de leukste kinderboeken van nu:

 • Op pad met boeven, meerdere auteurs

‘Op pad met boeven’ is een verhalenbundel gemaakt voor kinderen die net leren lezen. Het is een verzameling van stripverhalen, moppen, korte verhalen en gedichtjes. Geschreven door verschillende bekende schrijvers en schrijfsters zoals Manon Sikkel, Paul van Loon en Jozua Douglas. Echt een aanrader om lekker te gaan lezen met je lerende kind!

 • 3, 2, 1, GO!, André Kuipers, Paco Vink

3, 2, 1, GO is een boek over jonge astronauten die kans maken op een reis naar de ruimte. De hoofdpersoon André krijgt een uitnodiging van de Kids Space Agency, hij zal daar leren hoe je astronaut wordt. Maar met hem zijn er nog 3 anderen uitgenodigd, en maar 2 mogen de ruimte in… Het is een spannend en informatief boek met allerlei leuke feitjes en weetjes over de ruimte. 

 • Dag, Kikker… dag baby! Max Velthuijs

Een leuk boek voor de jongere lezer! Het ‘perfecte kraamcadeau’ volgens Kinderboeken.nl  Het boek gaat over Kikker en zijn vriendjes Beertje, Eend, Haas, Rat en Varkentje. Ze zeggen allemaal gedag, maar naar wie? Dan zul je moeten kijken het spiegeltje… 

 • Floor gaat door!, Marjon Hoffman, Georgien Overwater

Een boek van Marjon Hoffman en Georgien Overwater uit de hitserie ‘De regels van Floor’. Het gaat over de eigenwijze Floor. Floor houdt niet zo van regels, of nou ja de regels die anderen maken. Zelf heeft ze veel betere regels, zoals regel 1 al duidelijk laat zien: Regel 1: Alle kinderen mogen zelf regels maken. Door haar eigenwijze houding komt ze vaak in hilarische situaties terecht. 

 • Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc, Vivian den Hollander, Juliette de Wit

Een spannend verhaal uit de bekende serie Spekkie en Sproet. De twee vrienden lopen nietsvermoedend over straat en zijn dan plotseling getuige van een beroving. Gelukkig zijn ze dit snel vergeten en gaan ze ‘s middags naar het circus van de grote goochelaar en messenwerper Manolo Zapato. Ze weten alleen nog niet wat hun daar allemaal gaat overkomen…

Lekker slapen!

Numsy gelooft niet in medicatie of onnatuurlijke producten. Onze oplossingen zijn daarom speels, interactief, duurzaam en bieden een natuurlijke manier om in slaap te komen. Een slaapritueel is daarin heel belangrijk. Lezen of voorgelezen worden is voor vele slechte slapers een goed middel om lekker weg te dutten. 

Een slaapritueel bij kinderen is heel belangrijk, en voorlezen kan daar een goed alternatief voor zijn. Wanneer je je kind iedere avond voor het slapen gaan voorleest, raakt je kind gewend aan het idee dat het bedtijd is, en wordt dus vanzelf moe. Daarnaast is het voor jou en je kind ook altijd een fijne manier om de dag samen af te sluiten! Wil je meer weten over slapen, lees dan ons artikel over slaaprituelen.

Baby ligt in een wieg met een Numsy white noise machine erbij

White noise 

Daarnaast is white noise ook een mooie toevoeging aan je slaapritueel. Je kind zal na t aanzetten voor t slapen gaan een positieve slaap associatie op bouwen. Ook is het makkelijk om de white noise vervolgens af te bouwen. Neem eens een kijkje door onze Droomshop en ontdek hoe white noise jou kan helpen.

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen