Dementie vertragen met white noise?
15 december 2020 
4 min. leestijd

Dementie vertragen met white noise?

Dementie bij ouderen. Volgens Alzheimer-Nederland zal dementie de komende jaren explosief stijgen als gevolg van de vergrijzing. Ze schatten zelfs dat in 2040 een half miljoen mensen last zullen hebben van dementie. Gelukkig kun jij hersenen op een positieve manier stimuleren. White noise is hier het perfecte hulpmiddel voor.

*Wist je dat zelfs 1 op de 3 vrouwen dementie krijgt?

Hersenen stimuleren

De hersenen stimuleren helpt bij dementie, dat blijkt uit dit onderzoek. Met het stimuleren van de hersenen kun je denken aan alledaagse dingen die je brein triggeren. Het spelen van een spelletje, een gesprek met iemand, een wandeling buiten of het luisteren naar muziek. 

white-noise-dementie

Deze hebben allemaal een positieve impact op onze cognitieve vaardigheden. Door de hersenen op een positieve manier te blijven stimuleren zorg je voor een betere kwaliteit van leven voor de dementerende. Daarnaast is het ook voor de naaste van een dementerende enorm fijn. Je vader, moeder of naaste blijft hierdoor langer gezond en gelukkig.

White noise en dementie

Witte ruis helpt om hersenactiviteiten te reguleren en stimuleren. Dat doet het op de achtergrond zonder een verstorende werking te hebben. Hierdoor kunnen dementiepatiënten zich beter concentreren. Regelmatig gebruik van ruis zorgt bij bejaarden ook voor nieuwe verbindingen. Deze nieuwe verbindingen zorgen dat er minder snel geheugenverlies optreed.

Daarnaast zorgt witte ruis nog voor een betere nachtrust, iets wat goed is voor mensen van alle leeftijden!

Gedragsproblemen bij dementie

Dementie kan bij ouderen vaak voor rusteloos gedrag zorgen. Dit rusteloze gedrag kan zich op veel manieren uiten, maar het zorgt er bij veel ouderen voor dat ze gedragsproblemen krijgen. ZorgkaartNederland definieert de gedragsproblemen als volgt: 

“Gedragsproblemen, probleemgedrag en onbegrepen gedrag zijn verschillende termen die worden gebruikt voor gedragsproblemen bij dementie. Het gedrag levert lijdensdruk of gevaar op voor de persoon met dementie zelf en de mensen in de omgeving. Het gaat dus vooral om wat het gedrag teweegbrengt.”

Je kan hierbij denken aan weglopen van verzorgers, boze uitingen maar ook agressief gedrag.

Rusteloosheid bij dementerende kan verschillende oorzaken hebben. Soms wil je naaste jou laten weten dat ze iets nodig hebben, dit kunnen ze dan niet meer op de juiste manier verwoorden. Daarnaast kunnen ook verveling of lichamelijke ongemakken zorgen voor rusteloosheid. Als laatste zorgen verstoringen in de omgeving van een dementerende oudere voor onrust, denk hierbij aan lawaai van buiten of té fel licht. 

Deze rusteloosheid is natuurlijk erg vervelend en het kan erg lastig zijn om een dementerende te helpen. Ze kunnen nu eenmaal niet altijd onder woorden brengen wat ze precies dwars zit. 

White noise als oplossing voor gedragsproblemen

Witte ruis helpt bij het kalmeren van ouderen. Dat komt omdat white noise verstoringen van buitenaf blokkeert. Waardoor een dementerende minder gevoelig is voor bepaalde (negatieve) prikkels. 

Een groot voordeel van het gebruik van white noise is dat het medicatie vervangt. Je dementerende naaste is hierdoor niet afhankelijk van kalmeringsmiddelen bij onrust. Maar goed ook, deze zijn namelijk nooit bevorderend voor je gezondheid. White noise helpt dementerende op een niet-storende wijze, zonder bijwerkingen! 

Wil jij weten waarom white noise het perfecte hulpmiddel is voor slecht slapende ouderen? Bekijk het artikel!

Numsy white noise

Op zoek naar Numsy white noise? Neem eens een kijkje in onze Droomshop

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen