Dutjes training! Goede dutjes voor een betere nachtrust
05 april 2021 
in Baby
5 min. leestijd

Dutjes training! Goede dutjes voor een betere nachtrust

Dutjes zijn essentieel in het slaappatroon van jouw baby of kleuter. Net zoals in onze nachtrust zorgen dutjes voor herstel en groei van het lichaam. Iets waar jouw kleintje heel wat behoefte aan heeft. Toch kan het dutje voor sommige kinderen een echte nachtmerrie zijn…. maar voor jou als ouder ook. Waarom lukt het toch niet? Tijd voor dutjes training!

Let op! Vraag jezelf voor deze training begint af. Weet ik wat de slaapbehoeftes van mijn kind zijn?

Psst… We hebben speciaal voor jou een slaapgids geschreven, vol met handige voorbeeld routines. Zo ben je altijd op de hoogte van de slaapbehoeftes van je kleine.

Wat zijn je baby’s slaapsignalen?

Voordat we beginnen aan de daadwerkelijke training, is het belangrijk dat je leert wat de slaapsignalen van jouw baby zijn. Met slaapsignalen bedoelen we een set aan handeling die je baby uitvoert als hij of zij moe wordt. Bij de meeste baby’s zijn dit dingen als:

  • In de ogen wrijven
  • gapen
  • een afgeleide of ongeïnteresseerde houding
  • Verandering in het gezicht (rode wangen/oren of een glazige blik)
  • Contact met jou vermijden

Het is belangrijk dat je jouw baby dan tijdig naar bedje brengt. Je kind op bed leggen vóór hij of zij té moe is resulteert

Als je baby al een tijdje moe is kan hij ook gaan:

  • Jengelen/zeuren
  • Ongecontroleerde schopjes en gebalde vuistjes maken
  • Huilen

Wanneer je merkt dat je baby deze slaapsignalen vertoont ben je eigenlijk al te laat. Je hebt té lang gewacht met je kind op bed leggen. Het kan zijn dat je kindje hierdoor juist moeilijker in slaap komt. Oververmoeidheid zorgt namelijk voor meer aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit houdt ons wakker!

Hoe begin je met dutjes training?

Dutjes training kan erg tijdrovend zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je in het begin wel een uur bezig met om je kindje te laten dutten. Zeker wanneer je dit voor 3 dutjes per dag klaar wil spelen kan het een zware bevalling zijn. 

Voer een verkorte slaaproutine uit

Jouw baby is gewend aan een vaste slaaproutine

. Ziet jullie vaste bedtijdritueel er zo uit?

Probeer deze routine dan zoveel mogelijk aan te houden voor de dutjes. Je kunt deze slaaproutine makkelijk inkorten door het bad over te slaan en een korte knuffel in plaats van een uitgebreider knuffel momentje voor de bedtijd s’avonds.

Let op de slaapomgeving van je kindje

Het doel van slaap- of dutjes training is dat je kind weet wanneer het bedtijd is. Neem eens een kijkje door de slaapkamer van je kleine. Is het donker genoeg? Hangt er een comfortabele temperatuur? En bovenal, is het rustig genoeg? Het kan zijn dat je aan een drukke weg woont of een drukke thuissituatie hebt door bijvoorbeeld andere kinderen. Een white noise machine helpt rust te creëren in een rumoerige kamer. 

Benieuwd naar de optimale slaap condities voor je baby? Bekijk onze Babykamer checklist!

Waar kun je het beste dutten?

Een belangrijke stap in dutjes training is een kritische stap naar de plek waar jouw baby dut. Een consistente routine is belangrijk, je kunt jouw kleine het beste laten dutten in zijn of haar eigen bed. Hier heeft je baby al een positieve slaap-associatie mee.

Als je baby moeite heeft met dutjes is het beter om boodschappen en uitjes tussen dut momenten door te plannen. Zo voorkom je dat je kind een dutje moet doen in de buggy, iets wat lastig kan zijn. De buitenwereld verkennen vanuit de buggy kan een heel spannend avontuur zijn voor je kindje.

Maak je baby dramatisch wakker

Wil je baby niet in slaap vallen tijdens het dutje? Verlaat de slaapkamer van je kleine een minuutje. Kom terug en maak je baby op enthousiaste wijze ‘wakker’. Je wil de indruk wekken dat je hem of haar uit bed haalt omdat het tijd is om op te staan. Niet omdat hij of zij weigert om te slapen.

Slaat je baby hierdoor een van de dutjes over? Hou de slaapsignalen van je baby goed in de gaten. Leg je kleine tijdig op bed wanneer je een van deze signalen ziet, ook als het enigszins eerder is dan de normale tijd voor het tweede dutje.

Voorkom mini-dutjes

Met een mini-dutje bedoelen we een dutje dat korter dan 45 minuten van duur is. Deze verkorte dutjes noemen we mini-dutjes omdat ze niet de volledige slaapcyclus doorlopen. Je baby zal na deze min-dutjes niet voldoende uitgerust zijn! Wanneer je baby wakker wordt na 20 of 30 minuten kun je hem of haar zachtjes geruststellen en weer in slaap proberen te sussen.

Wist je dat de slaapcyclus van een baby maar 45 tot 50 minuten duurt? Dit noemt men ook wel hazenslaapjes!

Dutjes veranderen naarmate je baby ouder wordt. Merk je dat jouw baby steeds meer of vaker van deze mini-dutjes doet? Dan is het wellicht tijd om het slaapschema van je kleine aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld het ochtenddutje naar iets later verplaatsen of het eind-middag-dutje iets naar voren halen. Belangrijk is dat je goed naar de wakkertijd en de totale slaapbehoefte van je kindje kijkt.

Benieuwd naar de slaapbehoeftes van jouw kind? We hebben speciaal voor jou een slaapgids geschreven vol met voorbeeldroutines

Bekijk de gids


Baby slaapritme maand voorbeelden

Doorzetten

Blijf doorzetten nadat je bent begonnen met dutjes training. Net als doorslapen is het iets waar je kleine aan moet wennen. Het duurt even voor je kleine het door zal hebben maar oefening baart kunst. Als laatste tip willen we je meegeven dat het belangrijk is om regelmatig de slaapomgeving van je kleine te checken en in je slaapschema rekening te houden met de veranderende behoefte van je kind.

Tijd voor een dutjes-overgang?

Je baby blijft natuurlijk niet voor altijd 3 dutjes per dag nodig hebben. Wil je weten wanneer het tijd is voor een dutjes-overgang?

White noise tijdens je dutjes training

White noise kan een mooie toevoeging zijn voor je dutje training. White noise helpt niet alleen om met het sneller laten inslapen van je baby, het helpt ook nog eens om je baby langer door te laten slapen.

Benieuwd hoe dat precies werkt? Lees het hier!

Of bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!


numsy bamboo Calm

Join Numsy+

Wist je dat we een heus slaapplatform hebben? In Numsy Plus stel jij al je brandende vragen over slaap en je baby aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast kun je talloze online modules volgen en live meedoen met sessies van onze slaapcoaches. Kortom, het is dé perfecte plek als jij snel een antwoord wil krijgen als het gaat om de slaap en (op)voeding van je kindje.

Zien we je daar?

num_mockup4

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen