Eerste tandjes baby: doorkomende baby tandjes & slaap
12 augustus 2021 
in Baby
14 min. leestijd

Eerste tandjes baby: doorkomende baby tandjes & slaap

Op het moment dat het kwijl van je baby je om de oren vliegt en alles in het mondje verdwijnt, weet je hoe laat het is. De eerste tandjes van je baby zijn in aantocht. Wat voor effect heeft dat op het slapen? Wat kan je toen tegen doorkomende tandjes en hoe lang heeft je baby er last van? Wij hebben de antwoorden voor je!

Bekijk onze korte video hier! Wist je dat onze slaapcoaches en hele module hebben opgenomen die jouw handige tips, tricks en zichten geven over slaap en de ontwikkeling van je kindje?  Je bekijkt dit en véél meer in onze community Numsy+!

Zien we je daar?

De eerste tandjes van je baby komen door wanneer je kindje tussen de 5 maanden en 1 jaar oud is. Gemiddeld gezien is het rond de 6 maanden wanneer je baby tandjes krijgt. Dit kan natuurlijk ook veel eerder of later zijn.

Dit is vaak een snijtand in het ondergebit. Maar zoals gezegd: sommige baby’s krijgen al eerder tandjes en bij andere baby’s zijn er rond de 9 maanden nog geen tanden en kiezen te bekennen. In extreme gevallen zijn er zelfs kindjes die het eerste tandje pas rond de eerste verjaardag krijgen en er zijn ook kindjes die worden geboren met een tand!

Zo zie je maar, de leeftijden lopen uiteen, maar vaak zijn er wel gemiddelden. Onderstaand een handig overzicht zodat je een beetje weet wanneer de eerste tandjes komen (en je dus ook meteen kunt beginnen met poetsen!).

Wanneer je baby tandjes krijgt komen de kiezen vaak het laatst door. De eerste kies komt gemiddeld wanneer je baby 13 tot 19 maanden oud is.

eerste tandjes van je baby

Hoe weet je nou dat de eerste tandjes van je baby in aantocht zijn? Vaak merk je dit wel aangezien tandjes krijgen bij baby’s een paar duidelijke symptomen afgeven. Onderstaand de belangrijkste symptomen:

 • Op alles kauwen: je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat alles wat in de buurt van je kindje komt meteen in het mondje verdwijnt. Je baby heeft momenteel gewoon een ontzettende behoefte om op alles te kauwen. Of het nou jouw slipper is of een kleed. Soms lijkt je kind net een hond. Deze kauwbehoefte komt deels omdat het helpt de pijn iets te verzachten.
 • Veel wrijft over de wangetjes of de oortjes
 • Meer huilen of duidelijk niet goed in zijn/haar vel zitten.
 • Veel kwijlen
 • Verminderde eetlust: vaak met name het vaste warme voedsel gaat er moeizamer in. Dat komt waarschijnlijk omdat de warmte niet prettig aanvoelt.
 • Rood en opgezwollen tandvlees: vaak kun je ook goed zien dat er tandjes doorkomen bij je baby. Op de plek waar het tandje doorkomt kan het tandvlees rood en wat opgezwollen zijn. Na verloop van tijd zie je dat er iets wits doorheen komt.
 • Harde bobbel in het tandvlees: voel je een harde bobbel in het tandvlees? Dan is er een tandje in aantocht.

Heel vaak wordt gezegd dat koorts, diarree en luieruitslag wordt veroorzaakt door doorkomende tanden en kiezen bij je baby, maar dat is niet direct het geval. Een doorkomende tand veroorzaakt an sich geen koorts. Toch komt het wel regelmatig voor wanneer je baby tandjes krijgt deze ook hoge koorts krijgt. Hoe kan dat? Vaak is dat het gevolg van een samenhang van elementen.

Bijvoorbeeld: je kindje stopt meer in zijn/haar mondje doordat hij wil kauwen op iets. Hierdoor krijgt hij meer bacteriën binnen en die veroorzaken ziekten of diarree. Het kan ook zijn dat je kindje wat slechter slaapt door pijn aan de doorkomende tand. Daardoor is het afweersysteem minder sterk en wordt je kind ook sneller ziek.

Luieruitslag kan weer een gevolg zijn van diarree. En zo hangt het allemaal samen.

Dat is heel lastig om te zeggen. We weten namelijk niet precies wanneer het proces is begonnen. Het begin van het proces is namelijk niet te zien. Wat sommige zeggen is dat wanneer je een duidelijke bobbel voelt en het tandje al een beetje door het tandvlees heen ziet schemeren, het ongeveer een week of 2 duurt voordat het tandje er doorheen is.

Meer weten over de ontwikkeling van je kleine? Bekijk eens een van onze slaapgidsen!

Neem snel een kijkje

Numsy E-books Bundel

Dat kan, maar hoeft niet. Sommige kindjes fietsen er doorheen zonder klachten en hebben er in één keer een tand bij. Andere kindjes hebben duidelijk last, huilen meer, hebben moeite met eten en wrijven vaak over de wangetjes. Ook kan het ene tandje meer klachten veroorzaken dan het andere tandje.

Waarom het bij het ene kind pijn doet en bij de andere niet is moeilijk te zeggen. Voorheen dacht men altijd dat het tandje zich een weg moest banen door het tandvlees heen. Maar dat is niet helemaal waar. Het tandvlees lost als het ware zelf een beetje op. Zo heeft het tandje een ‘vrije baan’ naar buiten. Maar misschien dat dit proces bij de een wat soepeler verloopt dan bij de ander.

De pijn is meestal voorbij als het tandje zijn kopje naar buiten heeft gestoken. Je hoeft dus niet te wachten totdat de hele tand eruit is.

Kunnen doorkomende tandjes van je baby invloed hebben op het slapen? Dit antwoord is een beetje dubbel. En dan bedoelen we dat het op zich wel mogelijk is, maar dat vaker wordt gedacht dat het slechte slapen door de tandjes komt, dan dat werkelijk het geval is.

Wat? Nou, heel veel klachten worden al snel toegewezen aan de doorkomende tandjes. Denk aan koorts. Maar zoals we eerder aangaven wordt dat niet direct door de tandjes veroorzaakt.

Hetzelfde geldt ook voor slapen. Veel ouders dénken dat het slechte slapen door de tandjes komt, maar vaak is er iets anders aan de hand. Wacht dus even met het toedienen van pijn verlichtende medicatie. Misschien is er namelijk iets anders aan de hand.

In onze community Numsy+ leer jij alles over de slaap en (op)voeding van je kindje. Stel je vragen aan onze gecertificeerde slaapcoaches en lotgenoten (gelijkgestemde ouders). 

Zien we je daar?

num_mockup4

Wanneer zorgen de tandjes dat je baby slecht gaat slapen?

Begrijp ons niet verkeerd, het kan zeker voorkomen dat je baby slechter slaapt, mede door de tandjes. Maar in het nog korte leven van je kleintje zijn er heel veel andere factoren die slaap kunnen beïnvloeden. Denk aan een slaapregressie, ziek zijn, sprongetje en ga maar door. Lees hier meer over waarom je baby onrustig kan slapen.

Wanneer weet je dat de tandjes ervoor zorgen dat je baby slecht gaat slapen? Dat weet je als je baby er overdag ook duidelijk last van heeft. Want als je baby overdag geen enkel signaal afgeeft dat hij mogelijk ergens last van heeft, dan zou het raar zijn als dat ’s nachts ineens wel zo is.

Wat wél kan is dat je kindje er overdag een beetje last van heeft en dat het ’s avonds in bed erger wordt. Dat komt als eerste omdat er minder afleiding is en als tweede ligt je kindje en kan dat de pijn iets verergeren. Maar het kan dus niet ’s avonds uit het niets ontstaan. Snap je?

Je weet dat je baby er last van heeft als hij symptomen laat zien die veelvoorkomend zijn bij pijn door doorkomende tandjes. Zoals rood en dik tandvlees, zichtbaar niet z´n hum zijn, meer huilen, rode wangetjes, trekken aan de oortjes, meer kwijlen en veel willen bijten of kauwen op harde dingen. Vaak gaat vast voedsel eten, vooral voedsel dat warm is, minder goed.

Op zoek naar een beter ritme voor je kindje? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je handige voorbeeld schema voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar!

Bekijk de gids

 Baby slaapritme maand voorbeelden

Merk je bovenstaande punten op, dan is de kans groot dat je kindje er last van heeft en daardoor ook moeite heeft met slapen. Je zou dan een tandgel of druppels kunnen proberen om de pijn iets te verlichten of geef je baby een paracetamol. Het beste is dit eerst te overleggen met de huisarts of het Consultatiebureau.

Als de tandjes doorkomen kan dit gevoelig zijn. Onderstaand wat tips om de pijn te verlichten. Het beste is om eerst de tips te proberen waarbij geen medicatie aan de orde komt. Helpt het niet en weet je zeker dat je kindje pijn heeft door de doorkomende tandjes, dan kun je medicatie gebruiken zoals een tandgel of paracetamol.

 • Iets kouds om op te kauwen: ideaal om te geven zijn bijtringen. Hierop kan je kindje ongestoord kauwen. Nog beter: bijtringen die je in de koelkast kunt bewaren. Deze zijn heerlijk koud en bieden wat verlichting tegen de pijn. TIP: leg ze niet in de diepvries want dan worden ze té koud. Ook gekoeld drinken of eten vindt je kleintje fijn tegen de pijn.
 • Tandvlees masseren: het kan ook helpen om zachtjes het tandvlees te masseren. Maar dan moet je natuurlijk wel een baby hebben die dit accepteert. Het masseren kun je doen met je vinger (was je handen goed voordat je dit doet) of met de bolle kant van een theelepel.
 • Knagen op iets hards: bij sommige baby’s helpt het ook heel erg om ze op iets stevigs te laten knagen zoals een broodkorst of stuk komkommer. Dit kan uiteraard alleen bij baby’s die deze stukken ook kunnen verwerken.
 • Geneesmiddel tegen de pijn: als je kindje echt pijn heeft, kun je een geneesmiddel tegen de pijn gebruiken. Een bekend middel is Dentinox. Dit is een vloeistof die je op het zere tandvlees kunt aanbrengen. Een middel met lidocaïne (vaak een gel) kan ook goed werken. Dit verdooft het tandvlees. Verder zijn er nog homeopathische middelen verkrijgbaar die mogelijk kunnen werken zoals Chamodent druppels of gel van VSM.
 • Laatste redmiddel, paracetamol: werkt niets en heeft je baby zichtbaar pijn aan de tandjes ook met slapen? Dan zou je voor het naar bed gaan een paracetamol kunnen geven in de vorm van een zetpil.

Zorgen de tandjes bij je baby ervoor dat het slapen slechter gaat? Bijvoorbeeld omdat je kleintje onrustig slaapt door de pijn? Wil je niet meteen naar de medicatie grijpen? Misschien dat white noise dan kan helpen.

White noise, oftewel: witte ruis is een monotoon geluid met een erg kalmerende werking. Hoe dit jouw kindje kan helpen? De ruis kan ervoor zorgen dat je kindje meer ontspant en zo sneller in slaapt valt. Daarnaast maskeert het omgevingsgeluiden zodat je kleintje niet zo snel wakker schrikt. Dit vergroot de kans dat hij blijft doorslapen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat white noise kan helpen de nachtrust te verbeteren. Probeer het uit! De apparaten van Numsy zijn zeer geavanceerd en bevatten behalve white noise, nog andere natuurlijke geluiden waarop je baby heerlijk kan wegdromen. Daarnaast zijn ze zeer stijlvol ontworpen, compact en zo makkelijk overal mee naar toe te nemen.

Nu met 30 dagen slaapgarantie!


Numsy Touch Witte Ruis Apparaat

Is slaap bij jullie al langere tijd een probleem? Zit je vol met vragen of zoek je een plek om je hart te luchten? Wij begrijpen je en hebben daarom een community opgericht: Numsy+. Op dit platform vind je andere ouders van kinderen van 0 tot 12 jaar die net zoals jij met vragen zitten over slaap. Meld je aan en spar lekker met lotgenoten over slaapproblemen of stel je vragen aan onze gecertificeerde slaapcoaches.

 Wil je nog een stapje verder gaan? Als je jezelf aanmeld bij Numsy+ krijg je toegang tot nog veel meer leuks. Denk aan super leerzame webinars, slaaptrainingen en Q&A’s met slaapcoaches en andere specialisten. Zo weet jij elk slaapprobleem moeiteloos aan te pakken en zit je nooit meer met je handen in het haar. Klinkt als een droom toch?


Over de schrijver
Slaapcoach Lisanne Slagter helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Lisanne via haar website Het slaapatelier. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen