Hoe werkt white noise?
10 december 2020 
in Baby
5 min. leestijd

Hoe werkt white noise?

White noise, of witte ruis. Hoe werkt het nou precies? Je hebt er misschien al het een en ander over gelezen op onze website, maar het kan zijn dat je het nog niet helemaal begrijpt. Dat geeft niet! In deze blog gaan we proberen het zo makkelijk mogelijk voor je uit te leggen!

In deze blog geven we een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is white noise?
  • Waar komt witte ruis vandaan?
  • Hoe werkt witte ruis?
  • Waar kan ik witte ruis voor gebruiken?

Wat is white noise?

Als we Wikipedia om raad vragen, zien we het volgende: “Witte ruis is een signaal waarvoor geldt dat in het frequentiespectrum de gemiddelde amplitude voor iedere frequentie gelijk is.”. Tja, we begrijpen dat het je ontgaat wat hier nu eigenlijk staat. Gelukkig leggen we het je graag uit. 

white noise ear

Gelukkig kan Schoonenberg – beter horen ons helpen te begrijpen wat witte ruis is. Hiervoor kijken we eerst naar geluidsgolven. Geluidsgolven bestaan namelijk uit twee elementen:

  • Frequentie: het aantal trillingen in de golf per seconde;
  • Amplitude: De afmetingen van de golf.

Witte ruis omvat alle geluidsfrequenties. De naam witte ruis is afgeleid van wit licht. Wit licht bevat alle zichtbare kleuren. Net zoals witte ruis alle verschillende frequenties omvat. Witte ruis is echter niet de enige ‘kleur’ ruis die er is.

Bekijk hier ook de uitleg van slaapcoach Josanne van Villa Bimbi:

Waar komt witte ruis vandaan?

De eerste white noise machine voor thuis werd gemaakt in 1962 door een rondreizende salesman. Zijn vrouw was gewend geraakt aan het geluid van airconditioners van de vele hotels waarin ze sliepen en het lukte haar thuis niet meer om in slaap te vallen zonder dit bekende geluid.

Deze redelijk toevallige uitvinding, bleek uiteindelijk niet alleen te helpen voor vrouwen die gewend zijn aan airco’s. Ze hebben namelijk een bewezen positief effect op dromers van alle leeftijden. Maar…. waardoor komt dat dan?

Hoe werkt white noise?

Witte ruis is toepasbaar voor dromers van alle leeftijden. Alleen elke dromer slaapt natuurlijk anders. Het grootste verschil is te vinden tussen volwassen dromers en lerende dromers, oftewel pasgeborene. Dat komt omdat slaap net iets anders werkt. Daarom maken we in dit hoofdstuk even onderscheid tussen white noise voor baby’s en white noise voor volwassenen.

Alles weten over white noise? Bekijk nu onze nieuwste monsterblog met alles over white noise!  

White noise voor volwassenen

Wist je dat je hersenen s’nachts een stuk alerter zijn voor geluiden? Dat komt nog door de oertijd. Toen was het nog heel belangrijk om ons te alarmeren voor gevaar. Tegenwoordig komt dit evolutionaire overblijfsel niet meer zo van pas. Wakker liggen van geluiden op straat of en snurkende partner is bepaald geen pretje. Volgens het NOS heeft ongeveer 1 op de 5 van de volwassen Nederlanders wel eens last van slaapproblemen. Dat cijfer vinden we veel te hoog!

Je hebt nu geleerd dat witte ruis alle verschillende geluidsfrequenties omvat. Dat betekent dat je hersenen geluiden binnen deze frequentie blokkeert. Ze horen namelijk al een geluid binnen deze frequentie. Je hersenen pakken nu geen signalen meer op als gevaarlijk of onverwacht. Zo kun je eindelijk weer tot rust komen. 

White noise voor baby’s

Voor baby’s zijn er nog bijkomende voordelen! Vervelende geluiden van buiten worden ook geblokkeerd. Dit zorgt ervoor dat je kleine beter door kan slapen. Maar dat is niet het enige wat witte ruis doet voor baby’s. Is het je namelijk wel eens opgevallen dat je kleine langzaam in slaap sukkelt wanneer je aan het stofzuigen of föhnen bent?

Het verhaal van de airco was niet toevallig! Er zijn namelijk een aantal elektrische apparaten in ons leven die een geluid maken dat vergelijkbaar is met witte ruis. Benieuwd waarom je kleine hierdoor sneller in slaap valt? Dat is heel simpel! Je baby heeft in de baarmoeder 9 maanden lang geluisterd naar het constante geruis van bloed door de baarmoeder. Dit klinkt precies als witte ruis. Je baby is hier dus al heel vertrouwd mee.

Bij dit vertrouwde geluid voelt je kleine zich veilig en geborgen. Hij heeft hier als het ware een “positieve slaap associatie mee opgebouwd. Deze positieve slaapassociatie kun je inzetten om jouw baby beter door te laten slapen. Wil je weten hoe je dit precies doet? Leer je baby beter doorslapen.

Waar kan ik witte ruis voor gebruiken?

Witte ruis wordt vooral ingezet door ouders met moeilijke slapers. Zij gebruiken witte ruis om hun kleine beter in te laten slapen of beter door te laten slapen. Dat doen ze door witte ruis machines in te zetten als slaaptrainer. Hierdoor leert je kindje niet alleen beter slapen mét white noise, maar uiteindelijk ook zonder. Een blijvende oplossing!

Ook als volwassene kun je het gebruik van white noise rustig afbouwen na er een aantal weken mee geslapen te hebben.

Wanneer heb je als volwassene baat bij white noise?

Als volwassene kun je in de volgende situaties baat hebben bij het gebruik van white noise:

Tot slot

We hopen dat je veel van dit artikel geleerd hebt. Misschien is white noise wel dé oplossing voor jou. Neem gerust nog een kijkje op onze website om meer te leren over white noise. Heb je interesse in het kopen van een white noise machine? Neem eens een kijkje in onze Droomshop!

Numsy verkoopt namelijk white noise machines van de hoogste kwaliteit. Daarnaast ontvang je bij je aankoop heldere instructies over het op- en afbouwen van white noise. Zo haal je verzekerd het meeste uit je nieuwe slaapervaring!

Breng me naar de Droomshop… 

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen