Inbakeren, een heerlijk warme slaaptip
10 januari 2021 
in Baby
3 min. leestijd

Inbakeren, een heerlijk warme slaaptip

Inbakeren is een oeroude traditie. Je wikkelt je baby met een bepaalde methode van schouder tot teen in een doek. Dit kan je als ouder veel helpen wanneer je last hebt van een kleine die veel huilt of slecht slaapt. Laten we eerst even kijken hoe dat komt.

Waarom inbakeren?

Ken je dat vervelende gevoel wanneer je wakker schrikt? Je armen en benen schieten alle kanten op terwijl je net rustig weg lag te doezelen. Baby’s hebben hier veel last van en schudden zichzelf hierdoor vaak wakker. Specialisten noemen dit het Moro-reflex . Gelukkig is er een eeuwenoude methode die je hiermee kan helpen. Je raadt het waarschijnlijk al…

Door jouw kindje goed en veilig in te bakeren voorkom je dat jouw baby wakker wordt van dit reflex. Dit kun je het beste doen met een daarvoor bestemde doek. Het werkt namelijk het beste wanneer je doek niet te groot of te klein is.

Lees ook alles over; TOG-waardes.

Wanneer inbakeren?

Inbakeren is een veilige, makkelijke optie wanneer je kleine slecht slaapt. Je baby hoeft trouwens niet slecht te slapen om hier voordeel uit te halen. Over het algemeen vinden baby’s dit namelijk een heerlijk veilig en geborgen gevoel. 

Een goede leeftijd om te beginnen met inbakeren is 6 weken na de geboorte. Dit is onder ouders dan ook de meest voorkomende leeftijd om hiermee te beginnen. Tijdens de kraamweek wordt het expliciet afgeraden om in te bakeren. Je kleine heeft dan nog veel lichaamscontact en voeding nodig.

How to: inbakeren

Inbakeren, hoe dat ik dat? Je hebt tot nu toe al het een en ander kunnen lezen over inbakeren. Maar we hebben je nog niet verteld hoe je dit nou aanpakt. In de onderstaande Youtube-video wordt er stap voor stap uitgelegd hoe jij je baby moet inbakeren. 

Super handig! Onder de video vind je een handige afbeelding met een stappenplan en een beschrijving per stap.


Stappenplan inbakeren

wanneer inbakeren

  1. Kies een geschikte doek of hydrofiele luier om je kleine mee in te pakken. Vouw hem in zijn geheel uit. Vouw één punt naar binnen zodat je doek dezelfde diamantvorm krijgt als op de afbeelding. Leg het hoofdje van je baby nu boven deze punt.
  2. Pak het armpje van je baby leg deze voorzichtig naar beneden. Pak aan dezelfde kant de punt van je doek en trek deze strak over de buik van je baby. Vervolgens stop je het uiteinde achter haar rug. Pas op! Het andere armpje hoeft nog niet onder dit stukje van de doek.
  3. Is het eerste stukje gelukt? Dan is het nu tijd voor het andere armpje. Hier herhaal je stap 2 gewoon. Rustig het armpje naar beneden, punt van je doek pakken, over de buik van je baby en het uiteinde gaat weer onder haar rug door
  4. Dat was het al! Je baby is nu heerlijk ingepakt. Tijd voor jou om even te relaxen, terwijl je kleine lekker weg droomt.

Veilig inbakeren

Maak inbakeren gerust onderdeel van de slaaproutine van je kleine, zorg er echter wel voor dat je hier tijdig mee stopt! Je wilt niet dat je kindje hier een slaapassociatie mee opbouwt, anders kan je kindje het later erg moeilijk gaan krijgen om zonder te slapen. Wil je erachter komen wanneer en hoe je het beste kunt beginnen met het afbouwen van inbakeren? Bekijk dan onze gratis slaapgids

Op zoek naar meer slaaptips? 13 tips om je baby beter te laten doorslapen! 

Over de schrijver
.
Wat is Diepe Druk Stimulatie (DDS)? - Simply Cosy
Door

Wat is Diepe Druk Stimulatie (DDS)? - Simply Cosy

op 22 Mar 2021

[…] geeft je troost en laat je ontspannen wanneer je overstuur bent. Het is ook vergelijkbaar met het inbakeren van een […]

Reactie plaatsen