Inbakeren baby: stap voor stap uitleg
10 januari 2021 
in Baby
4 min. leestijd

Inbakeren baby: stap voor stap uitleg

Inbakeren baby is een oeroude traditie. Je wikkelt jouw baby met een bepaalde methode van schouder tot teen in een doek. Inbakeren kan je als ouder helpen wanneer je last hebt van een kleine die veel huilt of slecht slaapt. Laten we eens kijken hoe dat komt.

Waarom inbakeren baby?

Je hebt het vast al eens gezien. Je kleine ligt heerlijk te dutten en dan opeens schieten zijn of haar armpjes en benen alle kanten op. Je baby schrikt 's nachts wakker en begint te huilen. Hoe kan dat toch?

Baby’s hebben vaak last van ‘schokjes’. Specialisten noemen dit het Moro-reflex. Gelukkig is er een eeuwenoude methode die je hiermee kan helpen. Je raadt het al, je moet je baby gaan inbakeren! Door jouw baby in te bakeren voorkom je dat de armpjes en of beentjes alle kanten op kunnen schieten.

Inbakeren helpt baby's die moeite hebben om in slaap te vallen ook! Veel baby's krijgen namelijk een veilig en geborgen gevoel wanneer ze ingebakerd worden.

Hoe moet je baby inbakeren: video

Inbakeren, hoe dat ik dat? Je hebt tot nu toe al het een en ander kunnen lezen over inbakeren. Maar we hebben je nog niet verteld hoe je dit nou aanpakt. In de onderstaande video wordt er stap voor stap uitgelegd hoe jij je baby moet inbakeren. 

Super handig! Onder de video vind je een uitgeschreven stappenplan met infographic

Vond je deze video handig? In onze newborn module vind je 23 handige trainingen - waaronder deze, die je helpen om jouw kleine beter te laten slapen. 

Probeer het nu gratis!

Stappenplan inbakeren

wanneer inbakeren

  1. Kies een geschikte doek of hydrofiele luier om je kleine mee in te pakken. Vouw hem in zijn geheel uit. Vouw één punt naar binnen zodat je doek dezelfde diamantvorm krijgt als op de afbeelding. Leg het hoofdje van je baby nu boven deze punt.
  2. Pak het armpje van jouw baby leg deze voorzichtig naar beneden. Pak aan dezelfde kant de punt van je doek en trek deze strak over de buik van je baby. Vervolgens stop je het uiteinde achter haar rug. Pas op! Het andere armpje hoeft nog niet onder dit stukje van de doek.
  3. Is het eerste stukje gelukt? Dan is het nu tijd voor het andere armpje. Hier herhaal je stap 2 gewoon. Rustig het armpje naar beneden, punt van je doek pakken, over de buik van je baby en het uiteinde gaat weer onder haar rug door
  4. Dat was het al! Je ingebakerde baby is nu heerlijk ingepakt. Tijd voor jou om even te relaxen, terwijl je kleine lekker weg droomt.

Waarom helpt inbakeren bij baby's?

Waarom helpt inbakeren nou tegen dit Moro-reflex? Dat komt omdat je ingebakerde baby helemaal ingepakt zit. De armpjes en beentjes kunnen niet zomaar naar links of rechts wegschieten. Je baby zit lekker ingepakt in een fijne zachte doek, babyslaapzak of hydrofiele luier.

Vaak is inbakeren een tijdelijk hulpmiddel voor rust en regelmaat bij je baby. Onrustige baby's schudden zichzelf namelijk het vaakst wakker - voor een ingebakerde baby wordt dat een lastig verhaal...

Is inbakeren veilig voor je baby?

Wanneer je jouw baby op de juiste manier inbakert is het 100% veilig. Tot de leeftijd van 4 maanden kun je jouw kindje prima inbakeren. Na deze leeftijd kun je het best beginnen met inbakeren weer af te bouwen.

Wanneer begin je met inbakeren?

Een goede leeftijd om te beginnen met inbakeren is 6 weken na de geboorte. Dit is onder ouders dan ook de meest voorkomende leeftijd om hiermee te beginnen. Tijdens de kraamweek wordt het expliciet afgeraden om in te bakeren. Je kleine heeft dan nog veel lichaamscontact en voeding nodig.

Jouw baby hoeft trouwens niet persee slecht te slapen om voordeel te halen uit inbakeren. Over het algemeen geeft het baby’s namelijk een fijn en geborgen gevoel. Dit kan de slaap van je kindje bevorderen.

Wanneer bouw je inbakeren weer af?

In de meeste gevallen begin je rond de 4 maanden met het afbouwen van inbakeren. Probeer dit altijd eerst even rustig uit. Kijk hoe je kindje reageert en of je ingebakerde baby er al klaar voor is om in een babyslaapzak of af anders te slapen.

In de meeste gevallen is het kindje na een aantal weken inbakeren gewend geraakt aan de rust en regelmaat van ingebakerd worden, hierdoor zal het altijd even aanmodderen zijn in het begin. Alles wat nieuw en spannend voor je kleine is gaat meestal niet in één keer vlekkeloos, wees daarom geduldig.

De meeste kindjes zijn rond deze leeftijd wel al af van het moro-reflex. Je hoeft je dus minder zorgen te maken om het feit dat je kind zichzelf wakker schud.

Is inbakeren goed voor jouw baby?

Inbakeren is niet per definitie ‘goed’ of ‘fout’. Het is een methode die je kleine kan helpen om beter te slapen. Het geeft sommige baby’s een geborgen en ontspannen gevoel en het kan helpen bij het Moro-reflex.

Je moet inbakeren alleen niet zien als een magisch wondermiddel. Lang niet elke baby zal het even fijn vinden. Daarnaast biedt het geen echte oplossing voor slaapproblemen zoals een verkeerd slaapschema of een negatieve slaapassociatie.

Kom bij de club!

NumsyPlus is ons all-in-one platform waar je al jouw vragen over je kids en slaap beantwoord kunt krijgen door slaapcoaches en andere ouders. Daarnaast kun je deelnemen aan verschillende live-events en een talloze online modules volgen.

Zien we je daar?

numsy plus collection


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Wat is Diepe Druk Stimulatie (DDS)? - Simply Cosy
Door

Wat is Diepe Druk Stimulatie (DDS)? - Simply Cosy

op 22 Mar 2021

[…] geeft je troost en laat je ontspannen wanneer je overstuur bent. Het is ook vergelijkbaar met het inbakeren van een […]

Reactie plaatsen