Je baby beter leren doorslapen met white noise
10 december 2020 
in Baby
7 min. leestijd

Je baby beter leren doorslapen met white noise

Je baby kan in de eerste weken na zijn of haar geboorte nog maar moeilijk doorslapen. Dit wordt door veel ouders als stressvol ervaren. Een baby slaapt na zijn geboorte namelijk steeds in “dutjes” van 2 tot 3 uur. Dit noemen we ook wel hazenslaapjes. Dat betekent dat je midden in de nacht op zult moeten staan om je kleine te verzorgen. Niet echt een pretje, dat begrijp je vast wel!

In deze blog leer jij jouw kleine beter doorslapen . Dat doen we door de volgende vragen voor je te beantwoorden:

 • Wat betekent doorslapen?
 • Waarom is beter doorslapen belangrijk?
 • Waarom kunnen baby’s nog niet doorslapen?
 • Wanneer gaat je baby doorslapen?
 • Hoe laat je jouw baby beter doorslapen?
 • Hoe helpt witte ruis mijn kindje beter doorslapen?

Bekijk ook; 13 tips om je baby beter door te laten slapen.

Wat betekent doorslapen?

Met doorslapen bedoelen we, de hele nacht door slapen. Bij kinderen praten we dan meestal over 5 á 6 uur. Meestal van de laatste maaltijd in de avond, tot de volgende maaltijd in de ochtend. Doorslapen is voor volwassenen een stuk makkelijker. De meeste van ons slapen met gemak 8 uur aan één stuk door.

Waarom is beter leren doorslapen belangrijk?

Je kleine slaapt in het begin nou eenmaal kort, dat is gewoon normaal toch? Natuurlijk! Je baby heeft immers nog niet geleerd om door te slapen. We proberen je dan ook niet wijs te maken dat je na het lezen van deze blog je kleine binnen een week door leert slapen. Het is namelijk zo dat je kleine dit uit zichzelf zal leren.

leer beter doorslapen

Waarom is het dan tóch belangrijk om je kleine beter door te leren slapen? In ieder geval is het fijn voor je eigen rust. Maar dat is niet het enige. Je kindje heeft zijn hele leven profijt van een gezonde, positieve relatie met slaap. En dat je gun je jouw kleine zeker!

Waarom kunnen baby’s nog niet doorslapen?

Veel mensen denken niet echt na over wat er gebeurt tijdens onze slaap. Je krijgt er natuurlijk ook niet veel van mee! Elke nacht wanneer je gaat slapen doorloop je verschillende slaapfasen. Dat zijn de volgende:

 • Fase 1: inslaapfase
 • Fase 2: lichte slaap
 • Fase 3: overgang naar diepe slaap
 • Fase 4: diepe slaap

Wil jij ook weten hoe deze verschillende fasen een invloed hebben op je nachtrust? Bekijk dan onze Slaapgids vol met gratis tips 

Je baby doorloopt deze verschillende fasen ook, maar dan korter. Waar het echter mis gaat is het koppelen van de verschillende slaapfasen. Je baby heeft hier namelijk nog moeite mee. Gelukkig kun jij hem hierbij helpen.

Wanneer gaat je baby doorslapen?

Je hoort ouders vaak zeggen; “vanaf het moment dat de nachtvoeding stopt, je baby door leert slapen. Een logische vraag die dan vaak wordt gesteld luidt: “Wanneer hebben baby’s geen nachtvoeding meer nodig?” Het antwoord van deze vraag is jammer genoeg veel te uiteenlopend. Het verschilt namelijk per kind.

De meeste kinderen kunnen 5 á 6 uur doorslapen vanaf het moment dat ze 4 á 5 maanden oud zijn. Het kan natuurlijk ook dat je kleine dit al kan vanaf de 3 maanden, of juist een maand of twee later. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Niks om je zorgen over te maken. Heeft je kindje na 8 of 9 maanden nog steeds niet door leren slapen? Dan is het misschien een idee om contact op te nemen met een slaapcoach.

Bekijk ook; Baby wilt niet slapen? Probeer onze 9 tips! 

Hoe laat je jouw baby beter doorslapen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je baby beter door te laten slapen. Door gebruik te maken van de volgende tips zorg je ervoor dat je baby een natuurlijke en gezonde associatie opbouwt met slaap én hem beter door laat slapen.

 • Zorg voor een vaste routine. Je kleine zal hierdoor een beter dag- en nachtritme ontwikkelen. Dit kost natuurlijk tijd, hou altijd rekening met de behoeftes van je kindje.
 • Bedenk een leuk, maar niet te opwindend slaapritueel. Door een vast ritueel in de routine van je kleine op te nemen zorg je ervoor dat hij of zij weet wanneer het tijd wordt om te slapen.
 • Zorg ervoor dat de kamer van je baby de juiste temperatuur (16-20 graden Celsius) en luchtvochtigheid (40-60%) heeft. Bol.com staat vol met Hygrometers die je hierbij kunnen helpen.
 • Let op slaapsignalen. Dit zijn signalen die je kindje afgeeft als hij of zij moe is. Door slaapsignalen te herkennen weet je wanneer je jouw kindje op bed moet leggen. De Dunstan Babytaal laat je zien wat jouw baby nodig heeft!
 • Zorg voor een goed dag- en nacht verschil. Dat betekent dat je overdag de gordijnen of rolluiken in de kamer van je baby niet omlaag moet doen als het tijd voor een dutje is.
 • Gebruik een babyslaapzak, of nog beter leer je kindje inbakeren! Hiermee geef je je kleine een ultiem veilig en geborgen gevoel.

Wil jij leren hoe je jouw kleine moet inbakeren? En daarnaast ook nog eens verschillende voorbeeldroutines voor kinderen van 0-4 jaar ontvangen? Bekijk dan snel deze Slaapgids met voorbeeldroutines

Hoe helpt witte ruis mijn kindje beter doorslapen?

Je hebt in deze blog kunnen lezen dat je kindje vanzelf door zal slapen. Je kunt je kleine echter wel een klein duwtje in de rug geven. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je baby. In het bovenstaande stukje heb je kunnen lezen wat je als ouder kunt doen om je kindje beter door te laten slapen. We gaan je nu vertellen hoe witte ruis je hierbij kan ondersteunen.

Witte ruis geeft je kleine een veilig en geborgen gevoel. Het doet je baby namelijk denken aan het suizende geluid van bloed door de baarmoeder. Is het je wel eens opgevallen dat je kleine als een blok in slaap valt wanneer je bezig bent met stofzuigen? Dat is niet toevallig, dit geluid is namelijk bijna hetzelfde. Je kleine heeft hier in je buik dus al een slaapassociatie mee opgebouwd. Deze hoef je alleen maar in te zetten. Super handig voor je ritueel.

Daarnaast is het de perfecte ondersteuning voor een gezonde routine. Dankzij witte ruis kun jij je kleine namelijk gemakkelijk kalmeren en in slaap manen op de voor hem of haar geschikte tijden. Zo wordt het aanhouden van een routine voor je kleine een makkie!

Door het kalmerende effect van witte ruis, zal je baby ook makkelijker uit zichzelf weer in slaap vallen. In het hoofdstuk “waarom kunnen baby’s nog niet doorslapen?” Heb je kunnen lezen dat baby’s wakker worden omdat ze de slaapfasen nog niet zo goed aan elkaar kunnen koppelen. Wanneer je baby wakker wordt, zal de witte ruis hem of haar weer kalmeren en in slaap laten dommelen. 

Numsy witte ruis

Door te kiezen voor Numsy kies je voor de hoogste kwaliteit. We voorzien je niet alleen van producten met een hoge kwaliteitsstandaard. We helpen je ook graag je gehele verbeter traject mee. Dat doen we door uitgebreide instructies over af- en opbouw mee te geven, je te voorzien van gratis tips en bakken ondersteunende informatie!

Bezoek de Droomshop 

 

Wil jij meer weten over white noise? Bekijk onze monsterblog met alles over white noise!  

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen