Je baby slaapt onrustig
06 augustus 2021 
in Baby
11 min. leestijd

Je baby slaapt onrustig

Slaapt jouw baby ook zo onrustig? Lees hier tips en tricks Je baby slaapt onrustig? Het komt erg vaak voor. Soms is het ‘gewoon’ even een fase van een week of 2 en gaat het daarna over. Maar het kan ook voorkomen dat jouw baby altijd wat onrustig slaapt. Wat kan hiervan de oorzaak zijn en wat kun je doen? Je leest het in deze blog!

Waarom slapen baby’s onrustig?

Natuurlijk wil je dat je kleintje lekker rustig in dromenland verkeerd, maar als dat niet het geval is, dan is daar vaak een reden voor. Tijd dus om de oorzaak te achterhalen. Probeer hierbij eens objectief naar de gehele situatie te kijken. Soms werkt een grote hoeveelheid inlevingsvermogen meer dan je zou denken. Hiermee bedoelen we: beeld je eens in dat jij je baby bent en je slaapt op die plek, in die omgeving. Zou jij dan lekker kunnen slapen? Je zal versteld staan hoeveel vragen je hierdoor al zelf kunt beantwoorden.

Is het voor jou nog steeds een groot vraagteken waarom je baby onrustig slaapt? Maak je geen zorgen, we hebben hieronder nog een hele lijst met mogelijke oorzaken van onrustig slapen.

Je baby slaapt onrustig? Dit zijn de mogelijke oorzaken

  • Onrustige omgeving: nu hoeft het echt niet muisstil te zijn als je kindje gaat slapen. Een beetje omgevingsgeluid is juist goed, maar soms is er te veel lawaai en schrikt je kleintje telkens wakker. Denk aan schreeuwende broertjes of zusjes, deuren die slaan, lawaai op straat. TIP: op zoek naar een makkelijke oplossing tegen omgevingsgeluid? Probeer eens white noise
    • Spanningen in huis: ook al is je baby nog zo klein, hij of zij voelt feilloos aan als er veel spanningen in huis zijn. Zoals veel ruzie. Ook dit kan ervoor zorgen dat je baby onrustig slaapt.
    • Veel prikkels: veel mensen onderschatten hoeveel impact prikkels op baby’s kunnen hebben. Alles is nieuw en alles wat ze zien/horen/voelen moeten ze verwerken. Als dit teveel is kan het een negatief effect op je kleintje hebben. Het is niet voor niets dat deskundigen altijd rust adviseren, dat werkt het beste. Sommige baby’s hebben er geen last van hoor, maar als jouw baby onrustig slaapt, dan kun je eens proberen meer rust in te bouwen, zowel qua geluid als qua activiteiten.
    • Lichamelijke mankementen: soms is er iets fysieks aan de hand waardoor je baby onrustig slaapt. Je kindje is bijvoorbeeld ziek, er komen tandjes door, je baby heeft last van krampjes, jeuk door eczeem, reflux en ga maar door. Maak je jezelf zorgen? Je kunt je zorgen altijd bespreken op het Consultatiebureau of met je huisarts.
    • Te koud, warm: onrustig slapen kan ook veroorzaakt worden door een te koude of te warme slaapomgeving. Je weet of je baby het te warm of koud heeft door achterin het nekje te voelen. Voelt dit lauw, dan zit je goed. Voelt het warm of koud, dan raad je het al: er moet iets veranderen. Trek een laagje kleding uit of aan, verander de slaapzak en ga zo door. Lees hier meer over slaapzakken of slaapkleding geschikt is bij welke kamertemperatuur
    • Mentale of fysieke ontwikkeling: andere mogelijke oorzaken van onrustig slapen bij je baby zijn sprongetjes of slaapregressies.. In het kort houd dit in dat je kind een mentale of fysieke ontwikkeling doormaakt en daardoor een tijdje wat minder goed slaapt. Meestal merk je ineens dat het slaappatroon anders is en na een paar dagen of weken, is het ineens weer goed.
    • Geen regelmaat: behalve rust, is regelmaat ook ontzettend belangrijk voor baby’s. Tel daar nog ‘reinheid’ bij op en daar heb dé drie R’s waar iedereen het al decennia lang over heeft en die nog steeds gelden. Rust, Reinheid en Regelmaat. Kindjes die geen regelmaat hebben in hun leven, slaap eerder onrustiger.
Alert: Het kan zijn dat er misschien te veel kraambezoek is geweest waarbij je kindje van hand tot hand ging en weinig rustig in bed heeft geslapen. Meer van dit soort tips lees je in onze gloednieuwe slaapgids!


Digitale slaapgids!
De complete gids voor kleintjes van 0 tot 16 weken

In deze gids leer jij alles over: 

  • Hechting
  • Slaapomgeving en associaties
  • Slaapschema's
  • Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
  • Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
  • Reflux, voeding
  • Veilig slapen & dutjes en meer!

Bestel de digitale gids nu voor €19,95!


Baby slaapt onrustig, dit kun je doen

Je als baby onrustig slaapt is het handig als je weet waarom. Toch komt het vaak voor dat je jouw vinger er gewoon niet op kunt leggen. Ergens vervelend, maar aan de andere kant geen ramp. Onderstaand hebben we een aantal tips voor je die altijd goed zijn om op te volgen. Als je ze allemaal toepast kan het zomaar zijn dat je kindje na een week of twee weken wel relaxter slaapt.

Tips en trick als je baby onrustig slaapt

  • Bouw meer regelmaat in: Met regelmaat wordt bedoeld: rond dezelfde tijden naar bed (zeker als je kindje iets ouder heeft en je een patroon in de dutjes gaat krijgen), altijd rond dezelfde tijden eten en sowieso bij het avondslaapje een vast bedritueel. Regelmaat biedt voorspelbaarheid en rust, daar houden baby’s van
  • Prikkels tot het minimum: denk je dat je kindje wordt blootgesteld aan te veel prikkels, dan is het belangrijk deze te beperken tot het minimum. Zeker als je denkt dat je kindje daardoor onrustig slaapt. Nu hoef je echt de niet de komende weken alleen maar binnen te zitten, want een lekkere wandeling op zijn tijd doet je kindje heel goed. Maar sleur je kindje gewoon niet overal mee naar toe. Zet je kindje niet te veel voor de tv en misschien kun je beter geen vliegtuigje spelen vlak voor het slapen.
  • Verminder het aantal indrukken: vaak op visite gaan, uitstapjes, elke dag kraamvisite over de vloer… voor je kleintje is dit nogal wat! Al deze indrukken moet je kleintje verwerken en soms is dat gewoon te veel met het resultaat… Je raadt het al: onrustig slapen.
  • Creëer rust: we zeiden het eerder al even: je huis hoeft echt niet muisstil te zijn als jouw baby gaan slapen, maar het helpt wel als je er een beetje rekening mee houdt. Probeer veel drukte in huis te voorkomen, zet de volume van de tv iets zachter etc. Is het lastig het omgevingsgeluid te verminderen. Dan zou white noise  heel goed kunnen helpen. White noise is een kalmerende ruis die ervoor zorgt dat je kindje ontspannen in slaap kan vallen. Daarnaast maskeert het omgevingsgeluiden zodat het hiervan minder snel wakker schrikt. Het helpt ook om vóór bedtijd al wat rust in te bouwen. Dus geen wilde spelletjes of je kleintje tv laten kijken. Bij sommige kindjes geeft dit te veel prikkels en is dat een reden waarom je baby onrustig slaapt.
  • Dezelfde plaats, dezelfde tijd: we hadden het eerder al over het belang van regelmaat. Als het je lukt meer regelmaat in het leven van je kindje (en natuurlijk ook die van jezelf) te brengen, dan ben je zeker goed bezig. Als je daarnaast ook nog kunt proberen je kindje zoveel mogelijk in zijn/haar eigen bedje te slapen… dan heb je goud!
  • Zelfstandig in slaap laten vallen: dé sleutel naar een optimale nachtrust voor je kleintje, maar ook zeker voor jou, is proberen ervoor te zorgen dat je baby zelfstandig in slaap valt. Want als je kleintje dat kan, slaapt hij vanzelf rustiger (want hij kan zichzelf kalmeren) en hij slaapt sneller door. Hij heeft jou namelijk niet meer nodig om in slaap te vallen. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Een kwestie van oefening baart kunst. Met andere woorden: je legt jouw kleintje telkens wakker in bed en laat hem/haar even een tijdje hummelen of jengelen met de hoop dat hij/zij zelf in slaap valt. Soms lukt dit verrassend snel, soms niet en raakt je kindje overstuur. Dan kun je hem troosten en het nog een keer proberen of het uitstellen naar morgen.
  • Op tijd naar bed: op tijd naar bed brengen betekent niet op het moment dat de ogen van je kindje op half 7 hangen en eigenlijk al bijna slaapt. Het juiste moment is ongeveer 10 minuten daarvoor. Je kindje is dan moe, maar slaapt nog niet. Om ervoor te zorgen dat je jouw kindje op tijd naar bed brengt is het goed de vermoeidheidssignalen in de gaten te houden. Is je kindje aan het gapen, kijkt hij suf, gaat hij staren, wegkijken of in de oogjes wrijven? Dan is je kleintje moe en tijd om het bedritueel te starten en te gaan slapen.
  • Geef tijd om in slaap te vallen: veel ouders leggen hun kindje in bed en zodra deze protesteert, halen ze hem eruit. Dat hoeft niet. Er zijn namelijk heel veel kindjes die zichzelf een beetje in slaap jengelen, hummelen of een beetje huilen. Dit is soms geen teken van ontevredenheid, maar een manier voor je kind om de indrukken van de dag te verwerken (jouw kleintje doet dit blijkbaar met geluid). Laat hem dus lekker wat geluid maken, zolang je kind niet overstuur wordt is er niets in de hand. Veel kindjes vallen na 10 minuten gewoon tevreden in slaap. Lukt het niet, dan kun je jouw kind een beetje troosten. Probeer hem dan niet uit bed te halen, maar leg je hand op zijn hoofd en buikje of aai zachtjes vanaf de kruin naar beneden tot over de oogjes. Zo komt het tot rust.

Baby slaapt onrustig kreunen

Je baby slaapt onrustig en moet veel kreunen? Soms kan het kreunen er behoorlijk hard aan toe gaan. Zelfs zo hard dat ouders er niet van kunnen slapen, terwijl de baby gewoon heerlijk verder tukt. Waar komt dat kreunen vandaan? In veel gevallen is het heel onschuldig en is er sprake van catathrenie. Lees hier meer over slaapkreunen.

In enkele gevallen is slaapkreunen een gevolg van een lichamelijk probleem. Denk bijvoorbeeld aan reflux of erge darmkrampjes. Als je moeder- of vaderinstinct duidelijk zegt dat er meer aan de hand is, volg dat gevoel dan altijd op. Al is het maar voor jezelf. Je kunt in dat geval een bezoekje brengen aan de huisarts. Wat erg helpt is je afspraak goed voor te bereiden, dan wordt je probleem sneller serieus genomen en kan de huisarts een beter advies geven.

De voorbereiding kan bestaan uit: opschrijven wanneer je kindje kreunt, hoe je kindje slaapt, of hij/zij moeite heeft met slapen, wanneer hij wel en wanneer hij niet slaapt (bijvoorbeeld alleen in de draagzak of op je buik), of hij overgeeft en hoe vaak etc. Je kunt beter te veel informatie geven dan te weinig!

Baby slaapt onrustig met armen en benen

Jonge baby’s kunnen soms erg onrustig slapen doordat ze met de armpjes en beentjes bewegen. Het komt vaak genoeg voor dat je kleintje zichzelf daardoor wakker slaat. Auw! Niet fijn voor je kleintje, maar ook niet voor jou. Een hele effectieve manier om rondslingerende armen en benen in te dammen is inbakeren.

Dit houdt in dat je de armen en de beentjes van je kindje ingewikkeld zodat ze ‘vast’ liggen. Lijkt je dat zielig voor je kleintje? Juist niet! Kindjes voelen zich vaak heel erg geborgen als ze ingebakerd zijn. Maar er zijn natuurlijk ook eigenwijze baby’s die het helemaal niks vinden. Gewoon een kwestie van proberen.

Tip: er bestaan ook handige inbakerslaapzakjes. Die zijn heel makkelijk in gebruik.

Baby slaapt onrustig 8 - 10 maanden

Je baby slaapt onrustig en is 8 tot 10 maanden oud? Of slaapt je baby nu ineens onrustiger dan voorheen? Dan kan heel goed gebeuren. Rond deze leeftijd maakt je kleintje bepaalde ontwikkelingen door die voor onrustig slapen kunnen zorgen. Meestal heeft dit één van deze twee oorzaken: je kind zit in een slaapregressie of je kindje krijgt steeds meer last van verlatingsangst.

Slaapregressie

Rond de 9 maanden maken veel kindjes een slaapregressie door. Een slaapregressie houdt in het kort in dat je kindje een periode slechter slaapt. Hij/zij wil bijvoorbeeld ’s avonds niet slapen, wordt ’s nachts (vaker) wakker, weigert dutjes of laat zich heel vroeg in de ochtend alweer horen. Wat de oorzaak hiervan is? Een fysieke ontwikkeling die je kindje nog onder de knie moet krijgen. Vaak is jouw baby in deze periode hard aan het oefenen met kruipen, zichzelf optrekken (aan werkelijk alles) en sommige proberen al te lopen.

De hersenen van je kleintje zijn ontzettend hard bezig om deze nieuwe fysieke ontwikkeling goed aan te sturen. Daar is veel focus bij nodig en daarom gaat het slapen vaak wat minder. Zelfs tijdens het slapen denkt je kleintje maar aan één ding: ik wil kruipen/lopen/mezelf optrekken. Slapen is nu even secundair en dat merk je dus door een verstoord slaappatroon. Is het vervelend? Best wel, zeker als je net wat meer stabiele nachtrust had. Maar achter de wolken schijnt de zon! Zodra je kind de vaardigheden onder de knie heeft, gaat het slaappatroon weer terug naar ‘normaal’. Je baby slaapt dus niet meer zo onrustig. Lees hier meer over alles slaapregressies, want na de slaapregressie van 9 maanden, komen er nog meer. Zie onderstaand een kort overzicht.

Onrustig slapen door verlatingsangst

In de eerste weken vindt jouw baby het bij iedereen wel gezellig. Zolang hij/zij maar kan drinken en geknuffeld wordt. Maar vanaf de 6 maanden kan hier verandering inkomen. Je eens zo allemansvriend verandert in een eenkennig chagrijntje die je geen seconde alleen kunt laten. Ergens best vleiend toch? Je kindje wilt gewoon het liefst bij jou zijn.

De verlatingsangst zorgt ervoor dat anderen echt niet zomaar jouw kind mogen aanraken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je kindje het maar niets vindt dat jij ’s avonds de kamer uitloopt en hij moederziel alleen in bed ligt. Ineens wil hij niet meer alleen in slaap vallen en/of wordt hij ’s nachts huilend wakker. Waar is papa of mama? Verlatingsangst is lastig, maar ook dit is een fase. Het nadeel van deze fase is dat het redelijk lang kan duren.

Wanneer je kindje last krijgt van verlatingsangst verschilt. Sommige kinderen hebben het vanaf de 6 maanden al, bij anderen duurt het wat langer. In veel gevallen bereiken kinderen de piek tussen de 10 en 18 maanden. Hierna neemt het af. Betekent dit dat je ruim een half jaar met een baby zit die zich het liefst aan je vast wilt plakken? Hoeft niet hoor. Als je onderstaande tips opvolgt dan kan het zomaar zijn dat je kindje je iets meer ruimte geeft.

Tips bij verlatingsangst

  • Laat je kindjes dikke vriendjes worden met een knuffel of doekje. Zo heeft je kleintje altijd ‘iemand’ die hem/haar kan troosten en voel hij zich nooit alleen.
  • Speel vaak kiekeboe met je kleintje. Dit leert hem dat je weg kunt zijn, maar altijd weer terugkomt.
  • Oefen overdag met je baby, door hem of haar even alleen in de box te laten terwijl je de kamer verlaat. Ondertussen blijf je praten of zingen zodat je nog wel te horen bent. Op deze manier leert je kindje dat het niet eng is om alleen te zijn.
  • Glip niet stiekem weg, want op een gegeven moment heeft hij door dat je er niet meer bent en dan is het pas echt huilen. Je kunt beter gewoon afscheid nemen.

White noise als je baby onrustig slaapt

Je baby slaapt onrustig en niets werkt? Heb je white noise al een keer geprobeerd? White noise staat voor witte ruis. Het is een monotone ruis die heel aangenaam klinkt. Het op het geruis van een koelkast of stofzuiger. Deze ruis of zoem is zeer rustgevend en maskeert andere omgevingsgeluiden. Veel baby’s en jonge kinderen slapen heerlijk op de ruis omdat het helpt te ontspannen. White noise is het perfecte hulpmiddel voor onrustige slapers. Het helpt je baby namelijk ontspannen en sust je kleintje ook weer rustig in slaap als deze onverhoopt 's nachts wakker wordt! Numsy heeft in Nederland al duizenden baby's geholpen om rustiger en beter te slapen.

Probeer het zelf ook!


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen