Reflux bij baby’s
07 juli 2021 
in Baby
8 min. leestijd

Reflux bij baby’s

Je bent je kindje aan het voeden maar dan *burp* er schiet een klein boertje bij in, jij  en je kleine beginnen beide te lachen, er volgt er nog een *burp* en nog ee- Oh nee, dit keer was het niet alleen lucht wat naar boven kwam…. In deze blog lees je alles over reflux, ‘spugen’ of een mondje teruggeven.

Wat bedoelen we met reflux bij baby’s

Spugen, overgeven, braken, een mondje terug geven het zijn allemaal niet erg smakelijke termen voor hetzelfde; reflux. Netjes gezegd is reflux het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Bij gezonde baby’s komt dit meerdere keren per dag voor en is dit dan ook helemaal geen vreemd verschijnsel. In de meeste gevallen veroorzaakt deze reflux bij baby’s weinig tot geen klachten.

Kun je iets doen tegen reflux?

Waarom heeft mijn baby last van reflux?

Waarom hebben baby’s zoveel last van reflux? Dat komt doordat de sluitspier van je kindje nog niet goed werkt na de bevalling. Daarnaast is de maag van je kindje nog niet volgroeid waardoor deze sneller “overloopt”. De woordkeuze voor overlopen is hier zeker bewust, in de eerste 6 maanden moet je kindje het namelijk voornamelijk met vloeibare voeding doen. Deze vloeibare voeding stroomt makkelijker terug de slokdarm in wat al snel voor een ‘ongelukje’ zorgt.

Wanneer krijgt een baby last van reflux?

Reflux is volkomen natuurlijk, baby’s hebben er dan ook meestal last van vanaf de geboorte. Je baby krijgt eerder last van Reflux wanneer:

  • Hij of zij plat op zijn/haar rug ligt
  • Hij of zij veel lucht binnenkrijgt tijdens het drinken/voeden (boertjes laten wordt hierdoor ook veroorzaakt, laat je kindje veel boertjes? Dan krijgt hij waarschijnlijk teveel lucht binnen tijdens de voeding, lees verder voor tips!)
  • Hij of zij op zijn/haar rug ligt tijdens de voeding
  • Hij of zij teveel voeding in een keer binnenkrijgt (nog niet volgroeide maag)

Reflux komt bij flesvoeding net zo vaak voor als bij borstvoeding.

Wat kan ik doen als mijn kindje last heeft van reflux?

Hoewel reflux vrij onschuldig is kunnen we ons voorstellen dat je dit alsnog wil verminderen. Deze tips kunnen je helpen bij het beperken van reflux:

Een goede ‘eethouding’

De houding die je kindje aanneemt tijdens de voeding draagt enorm bij aan de kans op reflux. Laat je kindje tijdens de voeding schuin omhoog zitten, en nooit volledig plat liggen. Hiermee voorkom je dat het eten terug in de slokdarm komt wanneer de sluitspier open staat. Zorg ook dat je kindje rechtop blijft zitten zodat het eten rustig kan verteren. Dit duurt ongeveer een half uurtje.

Gebruik deze after-dinner routine:

Weet je nog waardoor de kans op reflux wordt vergroot? Het binnenkrijgen van teveel lucht. Het helpt je baby enorm om even wat lucht eruit te laten halen. Je raadt het al *burp* tijd voor wat boertjes! Hier is het mini-stappenplan:

1. Leg een doekje over de schouder, mocht je kindje toch wat teruggeven...

2. Houd je baby stevig tegen je aan

3. Zorg dat het hoofd, armen en bovenlijfje van je kindje boven je schouder hangen

4. Klop of wrijf je baby zachtjes op zijn of haar ruggetje

Zorg ervoor dat je baby na deze routine nog even rustig rechtop blijft zitten. Drukke activiteiten met veel beweging kun je het beste even vermijden.

Kleinere hapjes, vaker voeden

Je kindje heeft nog maar een klein maagje en je raadt het al, die kan overstromen. Vooral kindjes die vroegtijdig worden geboren hebben hier vaker last van. Dat komt omdat hun maagje nog wat kleiner is en de voeding al snel teveel wordt. Je kunt er dus voor kiezen om je baby wat vaker een kleinere voeding te geven. Let er wel op dat je kindje over de dag verdeeld evenveel voeding binnen krijgt!

Borstvoeding

Ook met je manier van borstvoeding kun je refluxklachten verminderen. Allereerst gelden de tips voor een goede houding natuurlijk voor zowel fles als borstvoeding. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor een goede aanlegtechniek. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet teveel lucht binnenkrijgt tijdens de borstvoeding. Wil je weten hoe je dit moet doen? Bekijk de video of neem contact op met het consultatiebureau. Hier kun je een lactatiekundige met je mee laten kijken.


Flesvoeding

Heeft je kindje bij flesvoeding veel last van reflux? Dan kun je kijken of de opening van het flesje niet te groot is. Een te grote opening zorgt er net als bij een verkeerde aanlegtechniek voor dat je kindje te veel lucht binnenkrijgt. Probeer er op te letten dat je tijdens het geven van de fles deze te kantelen. Zo blijft de speen altijd gevuld met melk en zucht je kindje niet onnodige lucht naar binnen.

Voeding indikken

Het indikken van je baby’s maaltje kan bij zowel kunstvoeding als gekolfde borstvoeding. De dikkere structuur van het eten loopt minder snel uit de maag terug de slokdarm in. Hierdoor wordt de kans op reflux voor sommige kindjes vermindert. Helaas werkt dit niet voor ieder kindje. Sommige baby’s geven namelijk juist vaker wat terug omdat de dikke voeding minder snel verteert.

We raden je aan om het 2 weken te proberen. Werkt het niet? Dan kun je er beter mee stoppen. Om de melk of kunststof voeding te verdikken kun je johannesbroodpitmeel of rijst-amylopectine gebruiken.

Refluxziekte

Het komt niet vaak voor dat reflux echt problematisch wordt. Toch hoor je wel eens dat baby’s door reflux minder goed eet, amper groeit of zelfs afvalt. In deze gevallen spreken we over refluxziekte. Bij refluxziekte zorgt het teruglopen van voeding door de slokdarm dat deze geïrriteerd raakt of zelfs kan ontsteken. De slokdarm wordt dan heel gevoelig waardoor het voor je kindje pijn doet om te eten.

Bij refluxziekte moet je kindje opvallend veel huilen, is hij of zij prikkelbaar en vermindert de slaap. Refluxziekte komt niet vaak voor maar bij twijfel is het beter om contact op te nemen met de huisarts!

Medicijnen tegen reflux

Als je kindje ontzettend last heeft van reflux kan het dus de moeite waard zijn om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Deze kan je eventueel maagzuurremmers voorschrijven. Maagzuurremmers zorgen er niet voor dat er minder vaak reflux optreed maar dat het zuur in je maag minder ‘zuur’ wordt. Dit voorkomt dat de slokdarm nog meer geprikkeld of beschadigt wordt door de zure maaginhoud.

Geef je kindje nooit medicijnen zonder overleg en goedkeuring van een medisch professional!

Wanneer nemen reflux-klachten af?

Het is gelukkig maar tijdelijk. De meeste refluxklachten verdwijnen bij kindjes wanneer ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Professionals wijzen dit deels aan de overstap naar vaste(re) voeding en deels omdat je kindje meer rechtop gaat zitten rond deze leeftijd.

Opletten!

We hebben het al een aantal keer gezegd; een mondje teruggeven is hartstikke normaal en niks om je zorgen over te maken. Toch zijn er altijd situaties waarin je het gevoel hebt dat er iets niet goed gaat. Neem contact op je huisarts wanneer:

  • De gegeven adviezen in deze blog niet voldoende helpen bij refluxklachten
  • Je maagzuurremmers hebt gekregen maar deze niet werken of bijwerkingen veroorzaken
  • Je vermoedt dat je baby ergens anders last van heeft dan ‘normale’ refluxklachten
  • Als je vermoedt dat je baby last heeft van refluxziekte (weinig eten drinken/afvallen/amper groeien)
  • Als je baby bloed meegeeft tijdens een reflux

Over Numsy

Numsy helpt je graag op een natuurlijke wijze de slaap van jou of je kindje te verbeteren. Op Numsy.nl vind je talloze blogs, e-books en andere oplossingen die je helpen je natuurlijke ritme en dat van je gezin op peil te houden. Numsy is de #nummer 1 white noise specialist in de BeNeLux en hoopt de komende jaren bij te dragen aan een gezonder ritme voor jong en oud.

Durf weer te dromen, bezoek nu de Droomshop!

Wist je dat je nu ook lid kunt worden van ons all-in-one slaapplatform? Bij Numsy+ stel je al je vragen aan slaapcoaches, join je live Q&A sessies en volg je uren aan online videomateriaal. Check it out!

Reflux bij baby's, moet je er iets tegen doen?


Over de schrijver
Slaapcoach Lisanne Slagter helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Lisanne via haar website Het slaapatelier. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: The Sleep Dojo!
Reactie plaatsen