Slaap je beter mét of zonder partner?
10 februari 2021 
7 min. leestijd

Slaap je beter mét of zonder partner?

Slaap jij beter mét of zonder partner? Wat is er lekkerder dan heerlijk met je partner onder het wol kruipen? Zeker met de bijna arctische temperaturen van deze week. Lekker dicht bij elkaar liggen om warm te blijven. Je ligt heerlijk in je warme liefdesnest en alles lijkt perfect. Maar dan… Je partner begint te snurken, de dekens worden van je afgetrokken en tot overmaat van ramp duwt je partner je bijna het bed uit.

What’s the deal?

Laten we eerst eens kijken waarom dit belangrijk is. Een goede nachtrust en kwalitatief goede slaap brengt een heel aantal voordelen met zich mee. Je voelt je fit en uitgerust en bent klaar om de uitdagingen van die je dag te bieden heeft te tackelen. Of je beter slaapt met of zonder partner heeft een behoorlijke invloed op de kwaliteit van je slaap. Een langdurig gebrek aan kwalitatieve slaap kan de volgende gevolgen met zich meebrengen:

  • Gewichtstoename
  • Verminderde focus
  • Vergrote kans op geestesziekte zoals Alzheimer
  • Afbraak van het immuunsysteem
  • Verminderd cognitief vermogen 

Dat wil je natuurlijk niet hebben. Laten we naar een aantal redenen kijken om uit elkaar te slapen én om juist bij elkaar te slapen. Zo kun jij straks gaan voor een zo hoog mogelijke kwaliteit slaap. 

Waarom zonder partner slapen

Volgens Brits onderzoek (2013) slaapt 1 op de 6 stellen niet in hetzelfde bed. Tegenwoordig is dit percentage naar schatting nog veel hoger, zo’n 20% zelfs! Voor sommige mensen heerst er een taboe op uit elkaar slapen. Het moet wel een negatieve impact op je relatie hebben toch?

Wat blijkt? Daar zijn de meningen behoorlijk uiteenlopend over. Zo zijn er mensen die claimen dat hun relatie juist beter is geworden sinds ze uit elkaar zijn slapen. Door alleen te slapen zijn beter uitgerust en hebben ze meer aandacht voor elkaar. Daarnaast vinden ze het ook fijn om wat meer tijd voor zichzelf te hebben.

Slaap je beter met of zonder partner

Ook op het gebied van je seksleven zijn er veel uiteenlopende meningen. De een zegt dat je seksleven drastisch achteruit gaat wanneer je uit elkaar gaat slapen. De ander zegt dat het juist verbeterd doordat je beter uitgerust bent wanneer je uit elkaar slaapt. Het lijkt erg afhankelijk van je relatie te zijn hoe dit scenario zich voor jou af zal spelen.

De meest genoemde redenen om uit elkaar te liggen

  1. Een snurkende partner
  2. Het hebben van een ander ritme dan je partner
  3. Een woelende partner
  4. Soms kunnen onbewuste irritaties ook de reden zijn om uit elkaar te slapen

Wil je weten of het veilig is om samen met je newborn te slapen? lees ook alles over co-sleeping!

Waarom met partner slapen

We weten eigenlijk nog niet heel goed of slapen met een partner je slaapt nu echt bevordert of niet. In deze studie werden verschillende jonge stellen geobserveerd om de invloed van samen v.s. apart slapen in kaart te brengen. 

Tijdens deze studie werden de stellen gevraagd om zowel apart als samen te slapen. Tijdens hun slaap werden ze nauwkeurig in de gaten gehouden door verschillende apparatuur. Deze hield hun hersengolven, bewegingen, ademhaling, spierspanning en hartactiviteit goed in de gaten.

En wat bleek? De stellen sliepen dieper en hun slaap werd ook minder vaak onderbroken! Dat is positief. Tijdens je diepe slaap herstelt je lichaam en geest namelijk het meeste. Je probleemoplossend vermogen neemt toe door een goede diepe slaap, ook ben je emotioneel stabieler waardoor je sociale interacties verbeteren.

Vraag jij je wel eens af wat er gebeurt tijdens je slaap? Bekijk ons artikel! 

Wil je beter naast je partner slapen?

Of jij nu beter slaapt met of zonder partner. Het kan zijn dat je wel graag samen met je partner zou willen slapen. Er zitten zeker een aantal voordelen aan samen slapen! Laten we eens zien of we iets kunnen doen om beter samen te slapen.

Voor een groter bed kiezen

Heb je veel last van een woelende partner? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een groter bed te kopen. Een eigen matras zonder topper is perfect. Zo rol je minder snel tegen elkaar aan. Ook een eigen dekbed kan helpen. Dan heb je in ieder geval geen last van een partner die s’nachts besluit de deken niet te willen delen.

Werk naar een routine toe

Als koppel kan het lastig zijn om je ritme op elkaar aan te passen. Zeker wanneer je pas net samenwoont. Je hebt beide een ander ritme. Je staat normaal gesproken niet op dezelfde tijd op en jouw bedtijd licht nét dat uurtje later dan die van je partner. Wat te doen? Veel hoogopgeleide koppels kiezen er sneller voor om uit elkaar te slapen. Hun drukke leven vraagt namelijk ook rust die niet zomaar opgegeven kan worden. 

De truc is om langzaam naar elkaar toe te groeien. Bouw samen een routine op. Dit zal in het begin niet even makkelijk zijn maar als consistent te werk gaat zul je merken dat je al snel aan je nieuwe ritme went!

Blijf goed communiceren

Communicatie is natuurlijk in elke relatie KEY. Maar ook op gebied van slaap is het belangrijk dat je goed met elkaar communiceert. Heb jij tijdens het eten een akkefietje gehad met je partner? Praat dit uit! Misschien houdt dit akkefietje jou of je partner s’nachts wakker. Het constant malen over gedachtes zorgt ervoor dat je meer van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Cortisol pompt tijdelijk meer suiker in je bloed om je wakker en alert te houden.

White noise

Heb jij last van een snurkende partner? Je bent niet de enige volgens Slaapcentrum Slingeland snurkt één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen. Het constante gezaag is voor veel mensen om gek van te worden! 

Natuurlijk kun je oordopjes proberen. Deze zitten echter meestal niet lekker en hebben nog een groot nadeel. Ze duwen oorsmeer namelijk dieper je oor in. Dit is niet goed voor je oor. Je oorsmeer moet je oor namelijk beschermen voor vocht en viezigheid. Dat doet het door verder naar buiten te treden. Iets wat steeds minder goed kan naarmate je vaker met oordoppen in slaapt.

Als jij last hebt van een snurkende partner kun je white noise overwegen. White noise blokkeert geluid van buitenaf, zo heb je geen last meer van dat gesnurk! Hoe dat precies werkt? White noise is een constante monotone ruis, het klinkt een beetje als het getril van een koelkast. Je hersenen raken snel gewend aan deze constante ruis. Na een tijdje hoor je het al niet meer! 

Meer weten?

Ben je op zoek naar de hoogste kwaliteit White noise machines? Bekijk de Droomshop

Ben je nog op zoek naar je nieuwe ritme? Neem eens een kijkje door onze blogs. We delen graag informatie over slaap, white noise en baby’s met je! Ben je op zoek naar informatie over slaap en hebben we niks over jouw onderwerp geschreven? Laat een reactie achter, we helpen je graag en wie weet is jouw vraag het volgende onderwerp van onze blog!

Slaap jij beter mét of zonder je partner? Laat het ons weten in de reacties!

Join Numsy+

Wist je dat we een heus slaapplatform hebben? Met Numsy+ stel jij al je brandende vragen over slaap en je baby aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast kun je talloze online modules volgen en live meedoen met sessies van onze slaapcoaches.

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen