Slaapregressie 18 maanden, tips en tricks
14 juni 2021 
5 min. leestijd

Slaapregressie 18 maanden, tips en tricks

Als het goed is slaapt je kindje nu 1 keer overdag en gaat dat redelijk goed. De meeste kindjes van 18 maanden slapen ongeveer 11 uur achter elkaar in de avond/nacht en hebben overdag een dutje van 2 tot 2,5 uur. Wat een goed ritme! Maar dat kan allemaal veranderen tijdens de slaapregressie bij 18 maanden.

Slaapregressie 18 maanden

Waarschijnlijk zag je het al aankomen. Je kind slaapt overdag en ’s nachts weer slechter, heeft een minder goed humeur en eet anders dan normaal. Mocht je bekend zijn met de andere slaapregressies, dan weet je nu van te voren al een beetje te wachten staat. Ben je er niet bekend mee, lees dan verder!

Slaapregressies zijn periodes waarin je kindje slechter slaapt. Dat komt omdat hij op dat moment bepaalde ontwikkelingen doormaakt. Deze ontwikkelingen vragen alle aandacht en daardoor gaan andere dingen zoals eten en slapen wat minder goed. Zodra je kind de ontwikkelingen onder de knie heeft, gaat het slapen ook weer beter. De vorige slaapregressie was bij 15 maanden. Had je daar iets van gemerkt? Nu hebben we dus de slaapregressie van 18 maanden.

Ontwikkelingen 18 maanden

Welke ontwikkelingen zorgen ervoor dat het hele slaappatroon op de schop staat? Nou dat zijn:

  • Zelfstandig eten en drinken (of in ieder geval: ‘soort van’)
  • Beseffen dat hij een keuze heeft. Dit kan ertoe leiden dat je kind ervoor kiest om niet meer te slapen. Leuk, zo’n eigen willetje…
  • Meer zien, horen en voelen.
  • Steeds onafhankelijker worden.
  • Sommige kindjes hebben nu ‘pas’ de overgang van 2 naar 1 slaapje.

Tips voor de 18 maanden slaapregressie

Je zal misschien wel merken dat deze slaapregressie wat lastiger is. Puur om het feit dat je kindje een eigen willetje heeft ontwikkeld die vaak haaks staat op hetgeen jij wilt. Slapen is bijna altijd één van de eerste dingen die kindjes niet meer willen doen, terwijl het juist nu hard nodig is. Of het nu om het dutje gaat om of bedtijd: het zal vaak een strijd zijn.

Om jou en je kindje door deze periode heen te krijgen, onderstaand wat tips:

  • Besef dat het tijdelijk is: het lijkt nu een drama, maar meestal breekt er hierna weer een periode aan dat je kind het weer prima vindt om te gaan slapen. Het is dus tijdelijk. Tanden op elkaar en over 2 tot 6 weken is de hel weer voorbij.
  • Blijf consequent en houd je aan het ritme. Je kleintje gaat je testen, uitproberen. Dat is prima. Probeer zoveel mogelijk het slaapritme in stand te houden, maar maak er geen drama van als een dutje niet optimaal verloopt. Kindjes kunnen nu eenmaal heel koppig zijn. Als het er een keer op uitloopt dat je kind een kort dutje op de bank doet, dan is dat prima. Zorg er wel voor dat je kleine eerder naar bed gaat.
  • Maak afspraken. Bespreek van te voren met je partner hoe jullie deze strijd om bedtijd gaan aanpakken. Kies hierbij voor een manier die goed voelt. Bespreek bijvoorbeeld of je jullie kind laat huilen, of hij na een x aantal minuten toch uit bed mag, hoe lang je kind dan eventueel uit bed mag als hij niet kan slapen etc. Onthoud hierbij dat wanneer je kind doorheeft dat hij na een tijdje weer gezellig naar beneden mag, hij dit gaat uitbuiten! Vind je het lastig om de juiste tactiek te bepalen? Je kunt ons altijd om tips vragen en vanaf 1 juli staan onze slaapcoaches voor je klaar!
  • Bewaak het dutje: wil je kind echt niet slapen en heeft hij het wel nodig? Soms doet een autoritje of een wandeling met de wandelwagen wonderen om de slaap op te wekken. Beter een beetje slapen onderweg, dan helemaal niet.

Lees ook ons artikel; Dutjestraining!

Hoe lang duurt de slaapregressie bij 18 maanden?

Zoals bij elke slaapregressie is deze pas voorbij als je kind de ontwikkelingen die in de kinderschoenen staat, meer beheerst en zo zich weer meer kan richten op andere dingen. Zoals weer in het slaapritme komen en goed eten. Dit duurt 2 tot 4 misschien 6 weken. Duurt het langer? Misschien is er iets anders aan hand. Raadpleeg in dat geval de huisarts.

Numsy helpt met slapen

Goed slapen begint niet alleen bij jezelf, maar bij jouw hele gezin. Wil jouw kind bijvoorbeeld niet doorslapen, dan heb jij daar ook last van. Helaas zijn er nogal wat factoren die de nachtrust van je kleintje verstoren. Welke dat allemaal zijn en wat je als ouder kunt doen om de slaap van jou en je kind)eren te verbeteren kun je allemaal vinden op ons uitgebreid platform. Op dit platform bieden we je enorm veel informatie aan over slapen door middel van blogs, slaapgidsen en binnenkort komen daar ook cursussen bij.

Wij van Numsy hebben de missie om iedereen te helpen goed te slapen, want slaap is zo ontzettend belangrijk. Deze missie willen we bereiken door te informeren en hulpmiddelen te ontwikkelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze geavanceerde white noise apparaatjes? White noise, oftewel witte ruis, is een prettig, rustgevend geluid dat heel goed helpt om beter in slaap te komen. Zowel voor baby’s als volwassenen. Waarom het werkt? Onze slaapcoach legt de werking van white noise uit! Benieuwd? We hebben diverse modellen in onze droomshop!

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen