Slaapregressie 9 maanden, tips en tricks
14 juni 2021 
6 min. leestijd

Slaapregressie 9 maanden, tips en tricks

Het lijkt soms alsof je vorige week nog in de laatste slaapregressie zat en nu staat de volgende weer voor de deur. Rond de 8-9 maanden maken baby’s een nieuwe slaapregressie door. Waarschijnlijk begin je de signalen al goed op te merken. Je wordt er bijna een professional in!

Signalen van slaapregressie bij 9 maanden

Signalen die aangeven dat er sprake kan zijn van een slaapregressie bij 9 maanden:

 • Gebroken nachten: ja daar zijn ze weer, de gebroken nachten.
 • Dutjes gaan moeizamer.
 • Je baby weigert dutjes.
 • Je baby valt maar moeilijk in slaap.
 • De eetlust verandert.
 • Je baby is humeuriger en heeft meer aandacht nodig.

Ontwikkelingen 9 maanden

Waarschijnlijk had je het zelf ook al gezien, maar je baby is weer erg hard aan het ontwikkelen. Een paar maanden geleden kon hij misschien nog maar net tijgeren. Nu begint je kleintje al te kruipen en misschien nog meer! Ontwikkelingen rond de 9 maanden:

 • Kruipen
 • Zichzelf optrekken aan meubilair. Dit oefenen veel baby´s ook in bed, met het gevolg dat ze niet meer weten hoe ze kunnen gaan zitten. En daar moet jij dan weer bij helpen.
 • Een enkele baby begint zelfs met lopen.
 • Je baby begint nu ‘categorieën’ te begrijpen. Bijvoorbeeld een bal is speelgoed en een mes hoort bij bestek etc.
 • Je kleintje begint het leuk te vinden om blokken of andere objecten in elkaar te zitten of kan iets uitvoerig bestuderen. Zoals de veters in je schoen, touwtjes in je trui etc.

slaapregressie 9 maanden

Dutjes overgang

Heeft jouw kleintje al een dutjes overgang gemaakt van 3 naar 2 dutjes? Mocht dat nog niet zo zijn dan is de kans groot dat het deze maand gebeurt. Baby’s van 9 maanden hebben geen 3 dutjes meer nodig. De overgang van 3 naar 2 dutjes gaat niet altijd soepel. Soms moet je daar als ouder bij helpen. Dit kun je doen door je kleintje op tijd naar bed te brengen voor het eerste dutje. Het mooist is als deze 1,5 tot 2 uur duurt. Dit geldt ook voor het tweede dutje. Soms kan het zijn dat het helemaal goed gaat. Toch zal je dagen hebben dat je kind maar korte dutjes doet. In dat geval is het derde slaapje op die dag toch nog nodig. Blijf het dus in de gaten houden!

Numsy+! Ons gratis platform voor ouders vol met informatieve video's en een actieve community. Stel jouw vragen aan gecertificeerde slaapcoaches!

Verlatingsangst

Had je kindje bij de slaapregressie van 7 maanden last van verlatingsangst (en waarschijnlijk daarna ook) dan zal dat nu ook nog het geval zijn. Verlatingsangst gaat niet in een paar maanden voorbij. Sommige kinderen hebben er nog last van als ze 3 jaar zijn. Het is natuurlijk ook niet raar, met zo’n leuke papa en/of mama. Die wil je het liefst de hele dag om je heen hebben. Alleen is het voor jou wat minder handig.

Ondanks dat het soms frustrerend is, probeer er toch te zijn voor je kleintje. Ga nooit zomaar weg, maar laat je kind weten dat je weg gaat en geef aan wanneer je weer terug bent. Daar snapt je kleintje in het begin natuurlijk helemaal niks van, maar later wel. Sluip nooit stiekem weg, je kindje moet juist leren wat afscheid nemen is en beseffen dat je weer terug komt. Wat heel goed helpt is kiekeboe spelen. Bij dit spelletjes leert je kindje dat je weg kunt zijn, maar altijd weer terugkomt.

Tips om je baby te helpen bij slaapregressie 7-8 maanden

 • Laat je kind weten wanneer je weggaat, hoe lang en wanneer je weer terug bent.
 • Geef extra liefde! Dat is altijd een goed medicijn!
 • Help je kleintje de nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen.
 • Oefen met je kleintje om weer te gaan zitten als hij staat. Hoe eerder je kindje dit leert, hoe sneller jij weer langer kunt slapen.
 • Houd vast aan het slaapritueel.
 • Speel in op de slaapbehoefte van je kind. Je weet het waarschijnlijk wel: let op de vermoeidheidssignalen en breng je kleintje naar bed als hij/zij moe is. Lees hier meer over in onze blog over dutjestraining!
 • Houd het leven lekker voorspelbaar en rustig.

Tips voor jou om het vol te houden

Het is zeker geen pretje, maar hoe meer flexibel je jezelf opstelt, hoe makkelijker je kunt meebewegen op de grillen van je kind. Het is nu eenmaal niet anders. Leg jezelf er dus maar bij neer dat je kindje overdag niet lang slaapt en je dus niet die welverdiende pauze kunt pakken. Stel jezelf ook maar in op een paar gebroken nachten. Misschien valt het uiteindelijk nog mee.

Onthoud dat de hersenen van je baby heel hard aan het werk zijn om alle vaardigheden te leren. Dit is gewoon lastig voor je kind. Je baby huilt niet om jou te pesten, maar puur uit onwetendheid, frustratie en angst. Angst dat jij hem gaat verlaten terwijl hij je zo hard nodig heeft, angst om nieuwe dingen te proberen en gefrustreerd omdat niet alles lukt. Het belangrijkste is liefde geven en inspelen op de behoefte van je kind. Let op de signalen en voed je kind als je denk dat hij honger heeft en leg hem op bed als je ziet dat hij moe is. En vergeet niet: het gaat weer voorbij!

Volgende slaapregressies

Na deze slaapregressie ben je er nog niet. Er zullen er nog een aantal komen. Nu hoeft het niet zo te zijn dat je kindje telkens heel weinig slaapt. Soms gaat er een slaapregressie voorbij zonder dat je er veel van merkt. De volgende slaapregressies zijn rond de 12 maanden, 15 maanden, 18 maanden, 2 jaar en 3 jaar. Zie onderstaand ons handig slaapregressie overzicht. 

 Wil je meer slaapadvies of heb je vragen over slapen en je kind? Neem eens een kijkje op onze website voor veel meer blogs, e-books, contact met slaapcoaches en natuurlijk onze meest geavanceerde white noise apparaten. White noise is een bewezen effectief middel die helpt beter en sneller te slapen. Bekijk hier meer info over white noise.

Slaapregressie overzicht

Join Numsy+

Altijd al je vragen over slaap willen stellen aan gecertificeerde slaapcoaches? Neem eens een kijkje naar Numsy+. In onze community chat je met slaapcoaches, draag je bij aan live Q&A's en kun je uren aan online videomateriaal bekijken. Genoeg reden om lid te worden dus!

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen