De beste speeltips en activiteiten voor bedtijd! (0 - 3 maanden)
21 mei 2021 
10 min. leestijd

De beste speeltips en activiteiten voor bedtijd! (0 - 3 maanden)

Het momentje voordat jij je baby op bed legt is perfect voor wat quality time. Nog even een verhaaltje lezen, samen spelen of voor de nachtegaaltjes onder ons een slaapliedje zingen. Je kunt je voorstellen dat de ene activiteit slaapverwekkender is dan de andere… Benieuwd naar de meest slaapverwekkende activiteiten voor je baby? In deze blog bespreken we de beste speeltips en activiteiten voor bedtijd!

Waarom is een activiteit voor bed zo belangrijk?

Net na de geboorte is alles anders voor je kindje. Na 9 maanden veilig in je buik gezeten te hebben belandt jouw kindje ineens in een drukke, spannende wereld. Het is belangrijk dat je kindje zich veilig en geborgen voelt en aangezien hij in jouw buik heeft gezeten voelt hij zich bij jou het meest veilig! Nog even wat quality time met een bekende stem en gezicht helpt je kindje kalmeren en sneller in slaap te vallen. 

Zorg voor lichamelijk contact

Lichamelijk contact is enorm belangrijk voor je kindje. Het klinkt een beetje gek, maar je bent zijn favoriete stuk speelgoed! Na de geboorte kunnen baby’s nog niet genoeg focussen om gezichten van een afstand te herkennen. Je kindje herkent je stem echter wel en ook lichamelijk contact zoals wiegen is geruststellend voor je kindje. 

Moeder heeft haar kind op schoot

Ook tijdens het spelen is het belangrijk om lichamelijk contact te hebben. Je kindje vindt het hartstikke fijn om mee te ‘dansen’ in jouw armen of om spelletjes zoals ‘klap maar in je handen’ mee te doen. De nadruk ligt natuurlijk op meedoen; je baby kan jouw bewegingen zelf nog niet nadoen. Je kunt de handjes en voetjes van je baby pakken om de bewegingen mee te doen. 

Waarom spelen helpt bij de ontwikkeling van je baby

Spelen helpt bij de ontwikkeling van je baby. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal:

Ontwikkeling van de hersenen

Je baby doet een hoop nieuwe ervaringen op door met jou te spelen. Kort na de geboorte van je baby zullen zijn handjes zich openen. Hij zal al snel naar dingen reiken om ze te pakken. Loop eens een rondje door het huis met je kindje in je armen. Door nieuwe objecten en kleuren te zien leert hij al een hoop. Nieuwe verbanden leggen en patronen herkennen zal steeds makkelijker gaan als je regelmatig met je baby speelt.

Motorische ontwikkeling

Spelletjes zoals ‘klap maar in je handjes’ of spelen met blokken helpen bij de motorische ontwikkeling van je kind. Deze spelletjes vragen namelijk fysieke inspanning van je kleine bodybuilder. Het is echter niet de bedoeling dat je je kind gaat ‘pushen’ om fysieke inspanning uit te voeren om zo sneller te ontwikkelen. Je baby heeft namelijk nog enorm veel rust nodig! 

Houd spelletjes leuk en uitdagend. Dat doe je door goed in de gaten te houden wat je kindje wel of niet kan en door te kijken welke spelletjes je kind leuk vindt. 

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Je kindje heeft na de geboorte maar weinig ‘echte’ interactie met mensen. Samen spelen zorgt voor een goede band tussen jullie. Je legt als het ware de basis voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind. Door met jou alvast te oefenen met spelen, zal hij op latere leeftijd beter kunnen spelen met leeftijdsgenootjes. 

Ontwikkeling van taal

Als ouder ben je natuurlijk het grote voorbeeld voor je baby. Je baby zal niet alleen jouw bewegingen of gekke bekken na proberen te doen, maar ook je stem! De taalontwikkeling van je baby wordt dan ook gestimuleerd door regelmatig voor te lezen, tegen je baby te praten of gebruik te maken van geluiden en muziek.

Waar moet je op letten bij activiteiten voor bedtijd?

Er zijn een hele hoop leuke spelletjes en activiteiten te bedenken die goed zijn voor de ontwikkeling van je baby, maar welke zijn nou geschikt om vóór bedtijd te doen? Hou rekening met de volgende punten:

Herhaling is belangrijk

Door regelmatig hetzelfde spelletje of dezelfde activiteit te doen voordat je kindje gaat slapen bouw je een slaapassociatie op met deze activiteit. Stel je voor dat je elke avond:

  1. Je kindje in bad doet;
  2. Vervolgens een verhaaltje voorleest;
  3. En je kleine dan laat slapen.

Het lichaam van je kindje weet na een tijdje; Deze mini-routine eindigt met bedtijd. Dit wordt ook wel een slaaproutine genoemd. Tijdens deze slaaproutine begint ons lichaam met de aanmaak van melatonine, waardoor we sneller in slaap vallen. Probeer gerust een keer iets nieuws maar kijk ook naar de activiteiten die je kindje fijn vindt en herhaal deze.

Wil je meer weten over het opbouwen van slaaproutines? Bekijk Beter slapen? Probeer een slaapritueel! 

Maak het niet te spannend

Iets wat compleet nieuw, enorm grappig of opwindend is kun je beter vermijden. De kans is groot dat je baby hierdoor niet meer wil slapen. Zorg dat je voor een rustgevende activiteit kiest zoals een rijmpje voorlezen. Houd het vooral lekker simpel en voorspelbaar.

Maak het niet te lang

Een bedtijd routine duurt gemiddeld 20 – 30 minuten. Dat is inclusief het badje. Het is belangrijk om de bedtijd routine niet te lang te maken voor je kindje. Als hij of zij dan moe is voorkom je dat je jouw baby uitgeput op bed legt. Deze oververmoeidheid zorgt ervoor dat je kindje juist slechter in slaap valt!

De beste activiteiten voor bedtijd

Maar wat zijn dan de beste activiteiten om te doen vóór bedtijd?

Kindje speelt op de grond met een numsy white noise machine

“Kletsen” met papa en mama

Je baby hoort jouw stem graag. Even lekker “kletsen” voor bedtijd kan heel ontspannend zijn voor je baby. Maak tijdens het kletsen met je kleine regelmatig oogcontact en brabbel lekker met hem mee als hij wat probeert te zeggen.

Lees een rijmpje voor of zing een liedje

Het internet staat vol met verschillende rijmpjes, gedichtjes of liedjes voor baby’s. Je hoeft er echt geen nachtegaaltje voor te zijn. Het zingen van liedjes of rijmpjes stimuleert de taalontwikkeling van je kleine, zeker wanneer je verschillende hoogtes en ritmes gebruikt!

Bekijk de leukste kinderboeken van 2021!

Wieg je kindje

Wat is er nou fijner dan veilig en vertrouwd in mama’s armen liggen? Wieg je baby nog even lekker in je armen voordat je hem in bed legt. Let wel op! Het is beter om je baby niet in je armen in slaap te laten vallen. Dit is moeilijk om later af te leren, je kind bouwt hier namelijk een slaapassociatie mee op en leert hierdoor niet zelfstandig in slaap te vallen. 

Babymassage

Een babymassage is heerlijk ontspannen momentje voor zowel je baby als jezelf. Een goede babymassage stimuleert de motorische ontwikkeling én geeft je kindje een geborgen gevoel. Ook kan een babymassage darmkrampjes verminderen!

Maak gebruik van een bestaande slaapassociatie

Een numsy white noise machine, deze is perfect om af te spelen tijdens activiteiten voor bedtijd bij baby's

We willen je nog een laatste tip meegeven wat betreft slaaproutines. Je hebt al kunnen lezen dat je baby zich snel hecht aan je stem. Dat is omdat hij je stem al ín de buik gehoord heeft. Wat je baby ook gehoord heeft in je buik is het suizende geluid van bloed door de baarmoeder. 

Is het je wel eens opgevallen dat je baby als een blok in slaap valt als jij je haren föhnt? Dit geluid herinnert je baby aan de baarmoeder; een veilig en vertrouwd plekje. Van dit principe maakt white noise gebruik. White noise is gemakkelijk in gebruik en vooral ook makkelijk om af te bouwen en toch een blijvend betere slaap te houden.

Meer weten over de werking van white noise? Lees alles wat je moet weten over white noise!

Over Numsy

Slaap is iets wat elk lichaam zelf aan kan leren en waar we allemaal naar uit kunnen kijken. Onze oplossingen zijn daarom speels, interactief, duurzaam en bieden een natuurlijke manier om in slaap te komen. Wij geloven namelijk niet in medicatie of andere onnatuurlijke producten. Met de hoogste kwaliteit white noise machines profiteer je van een duurzame oplossing voor je slaapproblemen.

Durf weer te dromen en bezoek de Droomshop.

Join Numsy+

Altijd al jouw vragen over slaap willen stellen aan gecertificeerde slaapcoaches? Dat kan - en nog veel meer, met Numsy+. Chat met slaapcoaches en andere ouders, join live Q&A's en volg verschillende online modules. 

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen