Verhoog je weerstand, verbeter je slaap
14 december 2020 
3 min. leestijd

Verhoog je weerstand, verbeter je slaap

Hoe verhoog je je weerstand? Mensen links en rechts om je heen worden ziek van het corona-virus. Natuurlijk volg jij de adviezen van het RIVM op maar buiten deze adviezen is er nog veel meer dat je kunt doen! Op je vitamines letten? Daar had je zelf vast al aan gedacht, wist je dat een goede nachtrust ook een enorme boost aan je immuunsysteem geeft?

Hoe werkt je immuunsysteem?

Voor we je vertellen hoe slaap jouw weerstand kunt verhogen vertellen we je eerst hoe het het immuunsysteem werkt. Ons immuunsysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, schimmels, parasieten, gifstoffen en natuurlijk virussen! Deze stoffen zorgen ervoor dat jij ziek kunt worden en dat is dus precies wat je immuunsysteem probeert tegen te gaan.

Ons immuunsysteem maakt gebruik van een complex netwerk aan cellen die de taak hebben om bovengenoemde stoffen op te sporen en te verwijderen uit ons lichaam. De immuuncellen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Deze immuuncellen worden ook wel witte bloedlichaampjes genoemd. Deze witte bloedlichaampjes hebben allemaal hun eigen taak en werken binnen het immuunsysteem samen om afweerreacties te maken.

Hoe beïnvloed slaap je weerstand?

Maar.. Hoe komt slaap hier nou bij kijken? Uit onderzoek blijkt, dat er tijdens je slaap eiwitten worden afgescheiden van je cellen. Deze eiwitten heten Cytokines. Deze Cytokines geven signalen door aan andere cellen waardoor deze cellen bijvoorbeeld aan het werk gaan om een bepaald virus aan te pakken.

Verbeter je slaap

Deze Cytokines lijken het meest los te komen tijdens je diepe slaap en zorgen voor de geheugenvorming van je immuunsysteem. Dit betere geheugen zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen sneller gelokaliseerd en bestreden kunnen worden door onze witte bloedlichaampjes. Een goed geheugen binnen je immuumsyteem verhoogt je weerstand.

Wat als ik té weinig slaap?

Gebeurt er dan ook iets met mijn immuunsysteem wanneer ik niet genoeg slaap krijg? Jazeker, slaap speelt een super belangrijke rol bij een groot aantal systemen in je lichaam. Denk eens aan de productie van ontstekingsremmende stoffen, stemmingsregulatie en gewichtsbeheersing en nog veel meer.

Deze systemen dragen op hun eigen manier ook weer allemaal bij aan een goed immuunsysteem. Zonder een goede nachtrust wordt je immuunrespons van je lichaam vermindert. Dit betekent dat je lichaam meer tijd nodig heeft om lichaamsvreemde stoffen te lokaliseren en te bestrijden. Hierdoor heb je een grotere kans om ziek te worden!

Meer weten over de gevolgen van weinig slaap? Lees over de gevolgen van een tekort aan slaap!

Verhoog je weerstand!

Dus, slaap jij wel lang genoeg? Of anders gesteld, let jij een beetje op je immuunsysteem? Bekijk snel ons aanbod aan witte ruis machines om jouw nachtrust en weerstand te verbeteren.


Naar de Droomshop 

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen