Wat kun je doen bij een voorkeurshouding?
29 juli 2021 
5 min. leestijd

Wat kun je doen bij een voorkeurshouding?

Heb je onze blog over veilig slapen al gelezen? Dan weet je nu vast dat je jouw kleine altijd op zijn of haar rugje moet leggen. Op het ruggetje kan jouw baby echter een voorkeurshouding ontwikkelen, wat voor afplatting van de schedel kan zorgen. In deze blog vertellen we wat je kunt doen om voorkeurshouding en dus afplatting van de schedel te voorkomen.

Wat is een voorkeurshouding?

Met een voorkeurshouding bedoelen we een voorkeur voor de houding van het hoofdje van je baby. We spreken pas van een voorkeurshouding wanneer je baby ongeveer 75% van de tijd zijn of haar hoofdje in dezelfde positie heeft. Naar links of naar rechts dus. Sinds 1995 luidt het advies om je baby in de eerste maanden na de geboorte op zijn of haar rug te laten slapen. Dit advies heeft tot een drastische vermindering van wiegendood gezorgd maar ook voor stijging van voorkeurshoudingen. Ongeveer 1 op de 6 baby’s ontwikkeld een voorkeurshouding na de geboorte.

Baby ligt op haar rugje. Naast haar ligt een Numsy white noise machine

Afplatting van de schedel

De schedel van je baby is na de geboorte nog zacht en vervormbaar. Dat heeft twee goede redenen:

  1.  Hierdoor past het hoofdje makkelijker door het smalle geboortekanaal tijdens de bevalling
  2. Het hoofdje gaat de komende periode nog flink groeien! De flexibele hersenpan van je kleine moet hier natuurlijk goed omheen blijven passen.

Helaas zorgt deze flexibiliteit ook voor problemen; doordat je baby vaak op dezelfde kant van het hoofdje ligt, gaat deze kant afvlakken. Een afplatting kan ervoor zorgen dat het oortje verder naar voren schuift. Uiteindelijk kan dit ook zichtbaar worden in het gezicht van je kleine. Deze afplatting brengt geen medische complicaties met zich mee, maar zorgen wel voor een minder fraai, rond, hoofdje. 

Wat kun je doen bij een voorkeurshouding?

Om een voorkeurshouding af te leren, of te voorkomen, kun je het beste de motorische ontwikkeling van je kindje proberen te stimuleren. Dit kun je doen door je baby op zijn of haar buikje te leggen als hij of zij wakker is. Hiermee train je de spiertjes in de nek, wat ervoor zorgt dat je kindje eerder zelfstandig om leert rollen. Je baby zal deze houding in het begin niet altijd even fijn vinden. Het is dan ook belangrijk dat je dit rustig opbouwt. In het begin zal je baby dit hooguit een minuutje volhouden. Maar je kleine krachtpatser traint sneller dan je denkt!

Een ander voordeel van de buikligging is dat het tijdelijk wat druk van het achterhoofd van je kindje wat afplatting voorkomt. Wat je ook kunt doen om afplatting te voorkomen is het hoofdje van je kind afwisselend naar links of rechts te leggen, wanneer je deze op zijn/haar rug legt om te slapen. 

Wist je dit? Bij het leren van nieuwe motorische ontwikkeling komt vaak een slaapregressie kijken. Een slaapregressie is de benaming van een periode waarin je kindje slechter slaapt dan voorheen. Meer leren over de slaapregressie die bij omrollen hoort? Bekijk: Slaapregressie 4 maanden, tips en tricks

Benieuwd waar je rekening mee moet houden als je jouw kleine op zijn buik legt? Bekijk deze video:

Voorkeurshouding voorkomen in bed

Ook in bedje kun je een aantal dingen doen om afplatting van de schedel te voorkomen. Leg het hoofdje van je kindje bijvoorbeeld gedraaid naar de niet-voorkeurskant. Dit werkt niet altijd, je baby kan zijn of haar hoofdje simpelweg weer terugdraaien natuurlijk. Probeer het eventueel nog eens voorzichtig terwijl je kindje slaapt.

Tijdens het verzorgen/verschonen

Ook tijdens het verzorgen en verschonen kun je op de voorkeurshouding van je kindje letten. Zo kan het helpen om bijvoorbeeld recht voor- of aan de niet-voorkeurskant van je kindje te staan als je deze verschoont. Je kleine kijkt namelijk het liefst naar jou terwijl je bezig bent!

Tijdens het voeden

Zorg dat je kindje tijdens de voeding altijd een lichte ronde houding heeft. Het hoofd mag dus niet volledig achterover (plat) liggen. Bij borstvoeding wordt de houding van de baby automatisch afgewisseld door het drinken van de linker- en rechterborst. Bij flesvoeding kun je proberen zelf de houding te wisselen. Probeer het hoofdje in het midden te houden of iets naar de niet-voorkeurskant gedraaid.

Wat als het hoofdje van mijn baby is afgeplat?

Merk je dat het hoofdje van je kind afplat? Dan is er nog geen reden tot paniek. Er is een grote kans dat de afplatting de komende maanden nog herstelt. Het is hier wél van belang dat je de motorische ontwikkeling van je kind blijft stimuleren. Merk je iets op aan de vorm van het hoofd, geef dit aan tijdens je consult bij het consultatiebureau. De arts kan er dan naar kijken en je eventueel doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut.

Helmredressietherapie

Mocht de afplatting van je kind niet herstelt zijn rond zo’n 6 maanden na de geboorte, dan kan het consultatiebureau of de kinderfysiotherapeut je doorverwijzen voor helmredressietherapie. Bij deze therapie draagt je baby een speciale helm voor 4 tot 8 maanden. Deze helm dwingt de schedel om weer de juiste vorm aan te nemen. Houd er rekening mee dat afplatting alleen een cosmetisch probleem is en geen medische gevolgen met zich meebrengt. Als ouder beslis je zelf of je het nodig vindt dat je kind gebruik maakt van deze therapie. 

Over Numsy

Hey you! Op zoek naar meer informatie over slaap en kids, word lid van onze splinternieuwe community; Numsy+. In onze community chat je met andere ouders, volg je gratis cursussen en krijg je de kans om al je prangende vragen aan gecertificeerde slaapcoaches te stellen! Genoeg reden dus om vandaag nog lid te worden!

Numsy is sinds 2018 bezig met het verbeteren van de slaap van duizenden gezinnen in de Benelux. Dat doen we met onze blogs, e-books en niet te vergeten onze white noise apparaatjes. We geloven in een speelse, interactieve aanpak. Slaap is namelijk iets waar iedereen zelfstandig van moet kunnen genieten. 

Meer leren over de missie van Numsy?

Slaap lekker,

Numsy


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: The Sleep Dojo!
Reactie plaatsen