Wakkertijden baby 6 maanden
09 maart 2023 
3 min. leestijd

Wakkertijden baby 6 maanden

Je kindje is nu al een half jaar in je leven, wat gaat de tijd snel he? In de eerste weken na de geboorte was je baby meer bezig met slapen dan wakker zijn. Dat schema begint zich langzaam te verplaatsen. Je baby kan nu al heel wat langer blijven dan eerst. In deze blog behandelen we daarom de wakkertijden van een baby van 6 maanden

Wakkertijden baby 6 maanden

Met de wakkertijden van je baby bedoelen we de tijd dat deze wakker is tussen twee slaapjes in. De wakkertijden van je baby schuiven steeds meer op. In de eerste maanden na de geboorte is de wakkertijd van je baby slechts 1 tot 1,5 uur. Nu je baby 6 maanden oud is heeft hij of zijn een gemiddelde wakkertijd van 2,5 tot 3 uur. Poeh. Nog even het is volledig gedaan met je rust in huis!

Natuurlijk is ieder kind anders. Kan jouw kindje al iets langer wakker blijven tussen twee slaapjes of juist wat minder lang? Dan is het goed om hier rekening mee te houden. Het laatste wat je wil is namelijk je kindje op bed leggen terwijl hij of zij oververmoeid is of wanneer hij of zij totaal nog niet moe is. Beide zal zorgen voor hetzelfde resultaat. Een kindje dat niet in slaap zal vallen als je hem of haar op bedje legt. 

Wil jij altijd inzicht in het veranderende schema van je kleintje? Download onze slaapgids met voorbeeldroutines!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
 • Geschreven door onze slaapcoaches!
 • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
 • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
 • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
 • Stap-voor-stap leren inbakeren!
 • Slaapveiligheid, alle basics
 • Doorslapen, valt het echt te leren?

Wat zijn de wakkertijden van een baby van 6 maanden oud?

Baby’s van 6 maanden hebben een gemiddelde wakkertijd van 2,5 tot 3 uur. Een baby van 6 maanden slaapt meestal in dutjes van 1 tot 1,5 uur. In de avond slaapt je kindje nu al iets langer door. 

Slaapbehoefte baby 6 maanden

In dit schema zie je de gemiddelde slaapbehoeften van je baby van 6 maanden oud. Pas op! Ieder kindje heeft zijn eigen slaapbehoeften. Houd dus zelf goed in de gaten of je kindje voldoende slaap krijgt. 

 • Uren slaap totaal: 13 - 15
 • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 uur tot 3 uur
 • Totaal aantal uurtjes slapen overdag:  3 tot 3,5 uur    
 • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12

Baby 6 maanden - ontwikkelingen

Je baby maakt ook deze maand weer een hoop ontwikkelingen door. Ten eerste mag je kleine al zijn of haar eerste hapjes vaste voeding! Deze vervangt de borst- of flesvoeding nog niet, maar je kleintje kan wel gezellig bij je aan tafel zitten. Houdt er wel rekening mee dat de vloer gezellig mee zal eten. 

Op gebied van slaap ben je nog even in de veilige zone, maar de slaapregressie van 7 maanden komt ook alweer om de hoek kijken. Gelukkig is dat nog even een probleem voor volgende maand. 

Zeker weten dat je kindje voldoende slaap krijgt?

De kans is groot dat je baby nog altijd veel wakker wordt ‘s nachts. Gebroken nachten zijn ook in deze fase nog aanwezig in je leven. Met een keertje slecht slapen kun je vast prima omgaan. Dat gezegd hebbende kan het je wel écht opbreken als je telkens maar met gebroken nachten te kampen hebt. Daarnaast kan het ook nog eens zo zijn dat je twijfelt over de slaap van je kleine. 

Krijgt hij of zij wel genoeg slaap? Moeten we niet iets aanpassen? Is dit slaapgedrag wel normaal of oké? Om je het antwoord op al deze vragen te geven hebben we iets unieks voor je ontwikkeld. Een community waar je al jouw vragen over slaap, (op)voeding en gedrag kunt stellen aan gecertificeerde slaapcoaches! Twijfel je over de wakkertijden van je kindje? Dan is dit de perfecte plek om je twijfels te bespreken. 

In Numsy+ volg je daarnaast handige videocolleges waarin onze slaapcoaches jou stap voor stap uitleg geven over verschillende slaapproblemen en hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan. Probeer het nu gratis uit! 

Krijg direct toegang!

num_mockup4

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen