Wanneer baby doorslapen? [2022]
07 april 2021 
in Baby
5 min. leestijd

Wanneer baby doorslapen? [2022]

Vandaag behandelen we een van de meest-gestelde vragen door ouders over slaap: Wanneer gaat mijn baby doorslapen? Niet zo gek ook, sinds je een ouder geworden bent staat je hele leven op zijn kop! Laten we samen eens kijken wanneer jij weer van je rust kunt genieten en vanaf wanneer je baby beter door leert slapen.

Wat is doorslapen?

Met doorslapen bedoelen we een hele nacht doorslapen. We spreken van doorslapen wanneer je baby van 4 á 5 maanden 5 tot 6 uur achter elkaar slaapt. Dit is meestal van de laatste voeding middernacht tot 6 uur ’s ochtends.

Sommige baby’s slapen al een stuk eerder door. Het kan zomaar zijn dat je baby van 3 maanden al 6 tot 8 uur door kan slapen. Dit komt echter niet vaak voor. Ook kan het zo zijn dat je baby pas later door leert slapen. Sommige kinderen worden na de eerste 7 à 8 maanden nog steeds structureel te vroeg wakker of juist midden in de nacht.

Slaapt je baby nog niet door? Maak je geen zorgen. Je baby heeft in de eerste maanden nog niet de biologische klok voor ontwikkeld.

Wil jij weten hoe je jouw baby zelfstandig leert slapen? Download nu onze gratis slaapgids!

Download gratis

Numsy Geheime Blauwdruk

Waarom kan een baby niet doorslapen?

Jouw pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nacht ritme. Niet zo gek ook, in je buik heeft jouw kindje hier niets van meegekregen! Daarnaast is jouw baby in je buik gewend geraakt aan constante voeding. Iedere kind na de geboorte iedere 3 tot 4 uur voeding nodig. Langer kan je baby dan ook niet doorslapen.

Wanneer leert je baby doorslapen

De meeste baby’s gaan iets langer doorslapen vanaf dat ze 6 weken zijn. Stel je er echter niet al te veel bij voor. Het gaat letterlijk met babystapjes. Daarnaast verschilt het ook per baby hoe snel dit gaat.

De meeste baby’s kunnen 8 uur doorslapen wanneer ze 6 maanden oud zijn. Dit is vaak wat ouders willen weten wanneer ze vragen wanneer hun baby door zal leren slapen. In veel gevallen is vanaf deze leeftijd de nachtvoeding niet meer nodig. Voor de meeste ouders is dit een punt om even rustig op adem te komen. Nu kun je eindelijk weer van je eigen nachtrust genieten!

Na deze milestone wordt het gelukkig alleen maar beter. Naarmate je kindje ouder wordt kan hij steeds langer doorslapen. Veel kindjes kunnen vanaf 9 maanden al doorslapen van 19:00 tot 07:00.

Écht doorslapen bestaat niet

Wist je dat we allemaal een slaapcyclus doorlopen? Dit geldt niet alleen voor jou en mij maar ook voor pasgeborene. Zo’n slaapcyclus duurt voor volwassenen 90 minuten en voor een baby maar 45, dit noemen we hazenslaapjes. Na het doorlopen van deze cyclus word je altijd even kort wakker. Dat klinkt misschien gek, want wij volwassenen kunnen ons hier vaak niks van herinneren. We vallen namelijk weer vrij snel in slaap. 

Een baby kan zichzelf echter nog niet kalmeren. Hij schrikt wakker en begint meteen met huilen. Wanneer je baby heeft leren doorslapen wordt hij eigenlijk nog steeds wakker na zijn slaapcyclus. Wat je baby dus eigenlijk heeft geleerd is zichzelf kalmeren en weer opnieuw in slaap vallen. Dit noemen we het aan elkaar koppelen van slaapcycli.

Leer je baby beter doorslapen

Veel ouders willen graag dat hun kind zo snel mogelijk door leert slapen. Als ouder heb je dit helaas niet volledig in de hand. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om hierbij te helpen:

  • Zorg voor een geschikte slaapomgeving

De babykamer heeft zeker invloed op het wel of niet doorslapen van je kindje. Zorg voor een donkere, prikkelvrije slaapkamer die bijdraagt aan een goede nachtrust. Maak van je babykamer een geschikte slaapomgeving met de Babykamer Checklist 

  • Leer je kind het verschil tussen dag- en nacht

Laat je kindje niet alleen in de avond in een donkere kamer slapen, maar ook tijdens de dutjes. Dit zorgt ten eerste voor een betere aanmaak van het slaapstofje melatonine en zorgt daarnaast dat je baby leert dat het tijd is om te slapen wanneer het donker is.

Benieuwd hoe je het dag- en nachtritme van je baby omdraait?

  •  Baker je kindje in

Baby’s maken tijdens hun slaap nog vaak kleine schokkende beweginkjes. Een schop met hun voetjes of plotselinge draai en ze schrikken wakker. Specialisten noemen dit het Moro-Reflex. Wil jij leren inbakerenLeer het hier!

  • Zorg voor het juiste beddengoed

Het juiste beddengoed is natuurlijk belangrijk. Je kindje moet niet te warm of koud worden tijdens het slapen. We raden je aan om te kiezen voor een stevig bed en matras en een speciale babyslaapzak aan te schaffen. In deze blog lees je alles over TOG-waardes. 

Met een goede slaaproutine creëer je een leuk en voorspelbaar moment voor je baby. Denk aan het voorlezen van een verhaaltje en dan nog even knuffelen. De hersenen van je baby herkennen dat het na het verhaaltje of de knuffel bedtijd is. Hierdoor wordt er meer melatonine aangemaakt en zal je baby makkelijker in slaap vallen. Benieuwd hoe je een goede slaaproutine opzet? Bekijk het artikel

  • Ben je bewust van de slaapbehoefte van je kind

Wil je dat je kindje beter doorslaapt? Dan is het goed om te weten hoe lang je baby moet slapen. Met slaapbehoefte bedoelen we het aantal uren slaap die een baby nodig heeft en over hoeveel slaapmomenten dit verdeeld zou moeten worden. 

Wil meer leren over de slaapbehoeftes van baby’s? We hebben een slaapgids geschreven! Hierin vind je hoeveel slaap jouw baby nodig heeft, en hoe je deze slaap het best in kunt delen.

Hoewel je baby nog niet met je kan praten, communiceert hij wel met je! Je baby laat je op verschillende manieren weten dat hij moe is. Dit is voor iedere baby anders maar veelvoorkomende slaapsignalen zijn:

  • In de ogen wrijven
  • Gapen
  • Een afgeleide of ongeïnteresseerde houding
  • Verandering in het gezicht (rode wangen/oren of een glazige blik)
  • Contact met jou vermijden

Als je baby gaat jengelen, zeuren of zelfs huilen wanneer hij moe is ben je eigenlijk té laat geweest met het herkennen van eerdere slaapsignalen. Om je baby een goede relatie met slaap op te laten bouwen is het belangrijk dat je hem op bed legt vóór hij te moe is.

  • Reageer snel op huilen

Wanneer je baby wakker schrikt is het belangrijk dat je hem tijdig kalmeert. Je baby heeft nog niet geleerd om zichzelf te kalmeren, daar heeft hij jouw hulp bij nodig! Je baby valt het snelst weer in slaap als hij kalm is. 

  • Kies voor een slaaptrainer*

Een slaaptrainer is speciaal bedoeld om jouw kindje op een natuurlijke manier beter door te leren slapen. Het zijn vaak speelse oplossingen die je kindje helpen om het verschil tussen dag en nacht te leren.

Vrouw met kindje in bed, daarnaast ligt een Numsy White Noise machine

Hier komt de term white noise om de hoek kijken. White noise zorgt ervoor dat jouw kindje weer rustig in slaap wordt gesust als hij wakker wordt. Daarnaast bouwt je kleine er een positieve slaap-associatie mee op. Dat wil zeggen dat je kleine leert dat het bedtijd is wanneer je white noise met je slaaptrainer afspeelt.

Wil je hier meer over weten? In een ander artikel beschrijven we precies hoe jij je baby beter laat doorslapen met white noise!

Join Numsy+

Wist je dat we naast onze droomshop een heus slaapplatform hebben? Stel al je brandende vragen over slaap en je baby aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast kun je talloze online modules volgen en live meedoen met sessies van onze slaapcoaches.

Zorg goed voor jezelf, in Numsy Plus helpen we je af van al je twijfels en angsten met betrekking tot de slaap en (op)voeding van je kindje. Probeer het nu gratis uit.

Zien we je daar?


num_mockup4

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Evi
Door

Evi

op 29 Jun 2023

babyxJonah

Reactie plaatsen