Wanneer is kind zindelijk?
31 augustus 2023 
1 min. leestijd

Wanneer is kind zindelijk?

We kunnen ons best voorstellen dat je op een begeven moment als ouder volledig klaar bent met het verschonen van luiers. We krijgen dan ook regelmatig de vraag; wanneer is mijn kind zindelijk? Lees dus gauw verder!

Wanneer is je kind zindelijk?

We spreken van zindelijkheid bij kinderen wanneer deze het vermogen hebben om de controle over de blaas- en darmfuncties te behouden. Oftewel, wanneer je kindje zijn of haar poep of plas in kan houden en deze op de geschikte plaats (het toilet of potje) kan deponeren.

Over het algemeen noemen we een kind zindelijk als hij of zij begrijpt wanneer ze de drang hebben naar de wc te gaan. Het fysieke vermogen heeft de spieren te beheersen die nodig zijn om de blaas en darmen te legen en op tijd naar het toilet te kunnen gaan om te plassen of poepen.

Wanneer kind zindelijk maken?

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Het heeft geen zin om te starten met zindelijkheidstraining voordat je kind er klaar voor is. Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat je kind klaar is om zindelijk te worden.

Een belangrijke daarvan is grappig genoeg interesse in het toilet. Wil je kindje maar wát graag weten wat papa en mama daar precies uitspoken? Dan is dat een mooi begin. Verder zal je kind het zelf steeds vaker aangeven wanneer ze een volle of natte luier hebben. Je kind geeft dan duidelijk aan dat ze toch véél liever met een droge luier rondlopen. Je zult trouwens ook merken dat je kleine een langere periode droog blijft nadat je een nieuwe luier hebt omgedaan.

Vertoont je kleine al deze signalen? Dan wordt het tijd om te beginnen met zindelijkheidstraining! Lees meteen ook onze blog over je kind zindelijk maken. Sommige ouders kiezen ervoor om hun baby zindelijk te maken. Ook hier hebben we een blog over geschreven!

Zindelijk worden leeftijd

De meeste kinderen worden zindelijkheid tussen de 2 en 4 jaar, maar dit kan sterk variëren. Sommige kinderen doen hier nu eenmaal wat langer over. De gemiddelde leeftijd voor zindelijkheid ligt ergens rond de 3 jaar, maar in de meeste gevallen is het kind dan alleen overdag zindelijk. Voordat je kind ook ‘s nachts zindelijk wordt duurt vaak nog wel een jaartje.

Wordt jouw kind wat later zindelijk? Dan is er niet meteen reden tot paniek. Het is echter wel belangrijk dat jij je kindje zindelijk maakt voordat hij of zij naar de basisschool gaat. Daarbij is het de moeite waard om te vermelden dat hoe langer je wacht met zindelijkheidstraining, des te lastiger het wordt om je kindje te leren gebruik te maken van het potje of de wc.

Meer weten over zindelijkheid? Lees ook onze blog over bedplassen!

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen