Wanneer leert mijn baby lopen?
12 april 2021 
in Baby
8 min. leestijd

Wanneer leert mijn baby lopen?

Je baby’s eerste stapjes. Voor veel ouders echt een historisch moment. Het symboliseert de overgang van baby naar kindje. Je baby is al snel niet meer he-le-maal van je afhankelijk. Voor je het doorhebt rent je kleine dreumes vrolijk het huis rond. Geniet er nog maar even van…. Ze worden zó snel groot!

Eerst staan, dan lopen

Niet te snel gaan, straks val je nog! Leren lopen zal voor je kindje met een hoop vallen en opstaan gebeuren. Gelukkig kan je kleine krachtpatser dit wel hebben. De botten van jouw baby zijn namelijk veel flexibeler dan die van jou. Voordat je kindje begint met lopen zal hij eerst leren staan. 

Wanneer gaat mijn baby staan?

Voor veel ouders gebeurt het opeens. Ze werpen een blik op hun baby, die normaal rustig in de box ligt. Opeens staat hij of zij rechtop in de box je lachend aan te kijken. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is! Je kindje leert vaak staan zonder hulp van de ouders. Meestal gebeurt dit wanneer een baby 10 tot 11 maanden oud is. 

Hoe kan het dat je baby dit opeens geleerd heeft? Nou, het gaat waarschijnlijk minder ‘opeens’ dan je zelf door hebt. Voordat je baby leert staan leert hij zich namelijk eerst optrekken. Dat doet hij door in een zitpositie zichzelf op te trekken totdat hij rechtop staat, bijvoorbeeld aan je benen, de box, tafelpoot of de bank. 

Handjes omhoog!

Vanaf dat je baby zich op heeft leren trekken gaat het snel. Je kindje is een echte ontdekkingsreiziger hij zal steeds vaker proberen om te staan zonder zich vast te klampen aan iets. Ook dit zal met vallen en opstaan gaan, je baby heeft namelijk nog geen evenwicht. Vrouw met kindje kijken naar buiten door het raam terwijl vrouw kindje ondersteunt met staan

Je baby zal zichzelf steeds beter kunnen balanceren naarmate hij dit langer probeert. De spiertjes in zijn benen worden namelijk steeds sterker waardoor hij langer rechtop kan staan. Tussen de 11 en 12 maanden zal je baby voor het eerst echt kunnen staan én blijven staan.

Eerste stapjes van je baby

De eerste stapjes van je baby zullen nu snel volgen. Van de bank naar de tafel, of van de tafel naar de box. Het zijn maar kleine stukjes maar voor je kleine een leuke uitdaging! In het begin zal je baby zich nog aan alles onderweg vast moeten grijpen, onregelmatige pasjes zetten en regelmatig omvallen. Deze stukjes zullen langzaam groter worden en de pasjes van je kleine steeds zelfverzekerder. Dit gebeurt meestal rond de 12 maanden.

Aan de hand lopen

Vanaf de 12 maanden leren de meeste baby’s om een klein stukje aan de hand van hun ouders te lopen. Super leuk! Vanaf nu kun je namelijk samen met je baby een klein stukje wandelen, zónder dat hij de hele wandeling in de buggy hoeft te zitten. Natuurlijk zal het in het begin maar om een paar stapjes gaan. Maar alle beetjes helpen!

Zelf leren lopen

Na vallen en opstaan, heel wat bemoedigende woordjes en heel wat verschillende pogingen is het dan zover. Je kindje kan nu zelfstandig lopen. Zonder je hand, de bank of het vasthouden van de spijlen van je box. Wauw een enorme mijlpaal! Ook dit zal in het begin niet altijd even makkelijk gaan, je baby zal zonder jouw hulp nog een aantal keer struikelen maar na 14-15 maanden kunnen de meeste baby’s al zelfstandig lopen.

Stimuleer het leren lopen en staan van je baby

Forceer het staan of lopen van je baby nooit! Het is goed om de motorische ontwikkeling van je baby te stimuleren, maar forceer je baby nooit om iets te doen wat (nog) niet lukt. Het laten staan van je baby terwijl hij er nog niet klaar voor is heeft een negatieve impact op de stand van de voetjes, heupen en bekken van je baby. Ze zijn nog niet sterk genoeg om het staande gewicht van je baby te ondersteunen.

Om jouw baby op een gezonde manier te stimuleren met lopen en staan kun je gebruik maken van de volgende tips:

Numsy+! Ons gratis platform voor ouders vol met informatieve video's en een actieve community. Stel jouw vragen aan gecertificeerde slaapcoaches!
  • Zorg voor een veilig omgeving

Je baby zal zich aan vanalles proberen op te trekken en vast te houden. Zorg dat spullen in het bereik van je baby goed vaststaan en niet omgetrokken kunnen worden. 

 Bekijk ook onze babykamer checklist!

  • Een gladde ondergrond loopt moeilijk

Een gladde ondergrond is veel moeilijker voor je baby om op te lopen. Het is voor je baby veel makkelijk om op een kleed of mat te leren lopen dan op gladde tegels. Daarnaast is het makkelijker om op blote voetjes te leren lopen dan op sokken!

  • Beloon je baby’s pogingen

Door je baby veel te complimenteren en aan te moedigen groeit zijn zelfvertrouwen.

  • Kies geschikte hulpmiddelen

Een loopfiets, loopauto, of loopwagen kan helpen het lopen van je kindje te stimuleren en ondersteunen. Gebruik echter liever geen loopstoeltje, het gebruik hiervan kan voor een vertraging in de loop-ontwikkeling van je kleine zorgen.

Timeline wanneer gaat je baby lopen

In onderstaande tabel is te zien wanneer jouw baby ongeveer zal leren staan/lopen. Houd er rekening mee dat elk kind anders is. Denk je dat jouw kind echt te langzaam leert lopen? Neem dan contact op met een consultatiebureau

ActiviteitLeeftijd
Baby leert optrekken10 – 11 maanden
Baby leert zelfstandig staan11 – 12 maanden
Eerste stapjes aan de hand12 – 14 maanden 
Eerste zelfstandige stapjes14 – 18 maanden
Zelfstandig leren lopen18+ maanden

 Goed slapen, goed groeien

Slaap is essentieel in ons leven. Vooral baby’s hebben nog een enorme hoeveelheid slaap nodig voor een gezonde groei. Krijgt jouw kleine wel genoeg slaap? In dit artikel vertellen we je hoeveel slaap jouw kind nodig heeft!  

Beter slapen met Numsy

Voldoende slaap krijgen is niet altijd even makkelijk voor je kleine. Numsy helpt kersverse ouders met speelse en natuurlijke oplossingen. Door gebruik te maken van white noise in onze slaaptrainers bouwt jouw kindje een gezonde relatie op met slaap.

Kindje dat een white noise machine van Numsy vasthoudt

Wat is white noise?

Is het je wel eens opgevallen dat je baby als een blok in slaap valt wanneer jij je haren föhnt, of de woonkamer stofzuigt? Dat is niet toevallig, dit monotone geluid lijkt voor je baby als het suizen van bloed door de baarmoeder. Je baby is hier na 9 maanden in je buik natuurlijk gewend aan geraakt. Hij voelt zich er veilig en geborgen bij, dat is ook de reden waarom hij als een roos in slaap valt. 

White noise maakt gebruik van ditzelfde principe. Het bouwt op de positieve slaap-associatie die je kleine hiermee heeft en is het perfecte hulpmiddel om op een natuurlijke wijze slaap te verbeteren. 

Laat je verrassen door onze scherp geprijsde modellen en bezoek de Droomshop

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen