White noise opbouwen en afbouwen? Alles wat je moet weten
13 juli 2021 
12 min. leestijd

White noise opbouwen en afbouwen? Alles wat je moet weten

Wil je graag white noise, oftewel: witte ruis, gebruiken voor je baby? Goede keuze, want het is bewezen dat het helpt om ontspannen in slaap te vallen en ook in slaap te blijven. Als je gaat beginnen met white noise zou je het eerst kunnen opbouwen. Zo went je kleintje langzaam aan white noise. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind er verslaaft aan raakt, want white noise kun je ook weer heel makkelijk afbouwen. Lees hier hoe je dit kunt aanpakken!

Wat is white noise of witte ruis?

Voordat we uitleggen hoe je white noise kunt opbouwen en afbouwen, zullen we eerst eens uitleggen wat white noise precies is. White noise, oftewel: witte ruis is een constante, monotone ruis die een zeer kalmerende en rustgevende werking heeft. Het is een beetje te vergelijken met het geruis van een föhn of stofzuiger. Baby’s vinden dit geluid erg prettig omdat ze dit gewend zijn van hun leventje in de baarmoeder. Daar hoorden ze ook constant een geruis. Dit geruis was het bloed daar door de aderen suist en daarnaast was er ook het kloppend hart van mama te horen.

Best een hoop geluid in die baarmoeder dus, dan kun je jezelf wel voorstellen dat het buiten de baarmoeder in één keer heel stil kan zijn. En daar kunnen baby’s wat onrustig van worden. Witte ruis is daarom een heel goed middel om je kleintje weer te laten ontspannen. Het maakt namelijk gebruik van de slaapassociatie die je kleintje heeft met het constante geruis. Overigens werkt het ook heel goed bij volwassenen die de stilte willen doorbreken.

Meer uitleg hierover kan je ook vinden in de blog alles over white noise

Wat is een slaapassociatie?

Een slaapassociatie is iets wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Je lichaam en hersenen associëren een geluid, gevoel, object of handeling met slaap. Drink jij elke avond voordat je gaat slapen een kopje rooibosthee? Dan heb je hier een bepaalde slaapassociatie mee opgebouwd. Wanneer je jouw eerste slokje rooibos thee drinkt om 22:15 krijgt je lichaam als het ware een seintje; nog even en het is bedtijd! Zo werkt het ook met het horen van white noise.

Maak gebruik van een bestaande slaapassociatie

Wist je dat white noise bij newborns al gebruik maakt van een bestaande slaapassociatie? Is het je wel eens opgevallen dat je kindje opeens in slaap valt wanneer je begint met stofzuigen?

Het constante, monotone geruis van de stofzuiger, föhn of het geronk van de motor van een auto lijkt voor je kindje op de geluiden in de baarmoeder. Hier is je kindje na 9 maanden in je buik gewend aan geraakt. Het geeft je kindje een veilig en geborgen gevoel. En raad eens? Dit is ook precies de slaapassociatie waar white noise gebruik van maakt.


Waarom werkt white noise?

Ken je de uitspraak een oorverdovende stilte? Eigenlijk omschrijft dit precies de reden waarom white noise werkt: stilte kan soms oorverdovend zijn en niet prettig. White noise doorbreekt die oorverdovende stilte. Het klinkt misschien vreemd, maar juist de stilte kan ervoor zorgen dat jij of je baby moeilijk in slaap valt. Dat komt omdat je hersenen ’s nachts erg alert zijn.

In de oertijd was dit cruciaal omdat je zo snel en adequaat kon reageren als je gevaar hoorde. Maar deze alertheid zorgt er ook voor dat je moeilijker kunt slapen. De hersenen gaan namelijk onbewust ‘op zoek’ naar geluid. Daardoor hoor je onverwachte geluiden soms extra goed wat voorkomt dat je lekker ontspannen in slaap kunt vallen. Tevens zorgt het er ook voor dat je snel wakker schrikt van onverwachte geluiden.  

White noise doorbreekt de stilte en maskeert daarnaast omgevingsgeluiden zodat de hersenen deze minder snel oppikken. Gevolg: jij of je baby kunnen meer ontspannen in slaap vallen en schrikken minder snel wakker van omgevingsgeluiden.

Niet zomaar een ruis

Overigens is white noise niet zomaar ‘een geruis’. Er is wel degelijk over nagedacht. Bij white noise zitten alle toonhoogtes (frequenties) die wij mensen kunnen horen, in het geluid. Zo wordt er een bepaalde ‘baseline’ gecreëerd die monotoon en ontspannend ‘klinkt’. Dankzij de baseline pakken de hersenen andere geluiden op de achtergrond minder snel op.

Snap je het een beetje? Simpel gezegd komt het op het volgende neer: doordat je hersenen een monotoon geluid horen, horen ze andere geluiden minder snel. That's it!

Meer weten over white noise? Bekijk ons filmpje over de werking van white noise voor kinderen.

Voordelen white noise

Onderstaand de voordelen van white noise in een mooi overzicht.

white noise opbouwen en afbouwen

Waarom moet je white noise opbouwen?

Wil je jouw kleintje laten kennismaken met white noise om zo zijn/haar nachtrust (en die van jezelf) te verbeteren? Met name bij kleine baby’s is het verstandig white noise eerst op te bouwen. Waarom? Omdat de hersenen soms even moeten wennen aan het nieuwe geluid. Dit is niet altijd het geval hoor, sommige baby’s slapen meteen goed op white noise.

Tot 97% van onze dromers zien al resultaat na een week!

Nog een reden waarom je white noise moet opbouwen, is omdat je het op die manier op de meest efficiënte manier kunt gebruiken. Met andere woorden: zo haal je het meest uit jouw white noise apparaat en is de kans het grootste dat je het beste resultaat behaald. Dat resultaat is natuurlijk: een tevreden slapende baby die zelfstandig in slaap kan vallen en niet van alles wakker wordt. Sounds like a dream hè?

Zo kun je white noise opbouwen: stappenplan

Je kunt white noise vanaf de geboorte gebruiken. Zet het in dat geval altijd heel zacht. Maar voordat je jouw baby vanaf dag 1 laat kennismaken met white noise, kun je het eerst zonder proberen. Wie weet, misschien slaapt hij/zij vanuit zichzelf wel als een roosje.

Is in slaap vallen toch een drama of schrikt je baby bij elk geluid wakker? Dan is het tijd voor jullie nieuwe beste vriend: white noise. Als je het voor je baby al helemaal fijn wilt maken, kun je voor een model kiezen die ook geluiden van de baarmoeder en/of een kloppend hart bevatten. Dat zijn de Rest, Calm, Lumi en Paradise. Op onze overzichtspagina kun je precies zien welk model, welk geluid bevat.

Heb je jouw model gekozen? Dan kun je beginnen met white noise opbouwen! Zie daarvoor de onderstaande stappen.

white noise opbouwen en afbouwen

white noise opbouwen en afbouwen

white noise opbouwen en afbouwen

white noise opbouwen en afbouwen

Tot wanneer kun je white noise gebruiken voor je baby?

Wij hopen heel erg dat white noise voor jou net zo’n uitkomst is als dat het voor heel veel andere ouders is geweest. Of misschien droom jijzelf ondertussen wel heerlijk weg op white noise en ben je nog nooit zo ontspannen geweest.

Maar wat nu? Altijd maar slapen met white noise? Het zou kunnen, want onze white noise apparaatjes zijn heel compact en kun je makkelijk meenemen. Ook op vakantie. Dat geldt al helemaal voor de modellen die je draadloos kunt gebruiken. Mocht je toch liever willen dat je kindje ook zonder white noise gaat slapen dan kun je het heel makkelijk afbouwen.

Wanneer je white noisse kunt afbouwen is weer geheel afhankelijk van jouw voorkeuren (je wilt bijvoorbeeld dat je kindje zonder gaat slapen) of die van je kindje. Veel ouders kiezen ervoor om het vanaf 1 - 1,5 jaar af te bouwen omdat het dan niet meer zo nodig is. Maar nogmaals: blijft je kind slaapproblemen houden, dan kun het gewoon blijven gebruiken.

Veel ouders zijn bang dat hun kindje verslaafd raakt aan white noise, maar dat is niet het geval. Je kunt white noise heel eenvoudig afbouwen zodat je kindje prima zonder kan slapen.

In 3 stappen white noise afbouwen

Vind je het tijd worden om zonder white noise te slapen? Dat kan heel makkelijk door het simpelweg af te bouwen.

white noise opbouwen en afbouwen

Het doel is dat je kleintje leert zelfstandig in slaap te vallen, ook wanneer hij ’s nachts wakker wordt. Zo kunnen hij en jij lekker doorslapen.

Nooit meer slapeloze nachten?

Het is iets wat we allemaal wel willen: nooit meer slapeloze nachten. Nooit meer een baby die maar niet goed kan slapen of nooit meer uren plafondstaren. Nu is het stukje ‘nooit meer’ misschien niet haalbaar, maar we kunnen er wel naar streven om zoveel mogelijk goede slaapuren te maken. Bij dit doel gaat Numsy je helpen en daar hebben we grof geschut voor ingezet. We hebben namelijk niet alleen de meest geavanceerde white noise apparaten ontwikkeld, we hebben ook een bruisende community in het leven geroepen.

Onze community Numsy+ is dé plek waar alle informatie over slaap samenkomt. Denk aan blogs, slaapgidsen, webinars, cursussen en contact met slaapcoaches. Wil je iets weten over slaap of wat daarmee te maken heeft? Ga naar onze blogpagina of naar de community en je vindt jouw antwoord!

Nooit meer met je handen in het haar, maar altijd een antwoord klaar om je probleem met slaap aan te pakken. Dát is wat we samen hebben bereikt. En mocht jij ook goede tips hebben, deel ze dan met andere lotgenoten (zoals ouders) zodat zij er ook iets aan kunnen hebben!

Slaap lekker!


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen