Waarom white noise het perfecte hulpmiddel is voor ouderen
16 juni 2021 
8 min. leestijd

Waarom white noise het perfecte hulpmiddel is voor ouderen

Slecht geslapen? Daar had je vroeger nooit last van! Soms lijkt het alsof je alsmaar slechter slaapt naarmate je ouder wordt. Je bent niet de enige… slaapproblemen nemen aanzienlijk toe met de jaren. Het is dan ook niet zo gek dat er tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen, gadgets, tools en medicijnen op de markt komen om je slaap te verbeteren. In deze blog vertellen we waarom white noise het perfecte hulpmiddel is voor slecht slapende ouderen.

Slaap ik nu slechter dan vroeger?

Baby’s staan vaak bekend als problematische slapers. Als je zelf kinderen hebt weet je dit vast wel. Maar wist je dat slaper ook lastiger wordt als je ouder wordt? Veel 50 plussers krijgen moeite met slapen door verschillende kwaaltjes, stress of hormonale veranderingen. Volgens cijfers van het CBS heeft zelfs zo’n 26% van de 75 plussers regelmatig last van een slechte nachtrust.

Slaapproblemen en geslacht

Oorzaken van slechte slaap bij ouderen

1. Veranderend biologisch ritme

Een belangrijke reden waarom veel ouderen last hebben van een mindere nachtrust is de verandering van het biologische ritme. Naarmate je ouder wordt zul je merken dat je eerder op de avond behoefte hebt om naar bed te gaan en dus ook weer eerder op de dag wakker zult worden. Veel mensen denken dat ouderen minder slaap nodig hebben, dit is echter niet waar. Je slaapbehoefte zijn nog steeds hetzelfde.

Als je merkt dat je door dit veranderende ritme te weinig slaap krijgt kun je overwegen om ‘s middags een dutje in te plannen. Probeer dit dutje elke dag op hetzelfde moment te doen. Op deze manier houd je een vast ritme aan wat een positieve impact op je nachtrust heeft. Zorg daarnaast dat het dutje ergens in het midden van je dag valt zodat de wakkertijd voor – en na het dutje ongeveer gelijk zijn. 

2. Vaker naar het toilet

Als je ‘s avonds wat vaker wakker wordt om naar het toilet te gaat, is dit ook helemaal niet gek. Bij mannen vergroot de prostaat naarmate ze ouder worden of kan er sprake zijn van een ontsteking. Vrouwen krijgen vaker te maken met kracht- en controleverlies van de blaasspier. In dit geval kunnen bekkenbodemspieroefeningen helpen. Helaas valt er voor mannen weinig te doen voor deze nachtelijke toiletbezoekjes.

Hormonale verandering

Voor veel vrouwen een bekend probleem; de overgang. Opvliegers, hartkloppingen, hoofdpijn, of nachtzweten. Elke vrouw ervaart het anders maar één ding staat vast: het heeft allemaal geen positieve invloed op je slaap. Een andere oorzaak van slaapproblemen door hormonale verandering kan komen door de afname van het slaaphormoon melatonine. 

Tegen deze hormonale veranderingen is helaas ook niks te doen. Hoewel de melatonine tegenwoordig bij elke drogist over de toonbank vliegt raden we jou aan; bezint eer gij begint! Melatonine tabletten kunnen een averechts effect hebben op je slaap. Bespreek je klachten eerst met je huisarts en begin niet aan melatonine zonder recept!

Gevoeliger voor geluid

Als je ouder wordt zul je helaas lichter gaan slapen, weer zo iets waar je weinig aan kunt doen… Naarmate je ouder wordt wordt je gevoeliger voor omgevingsgeluid in je slaap. Hierdoor zal je nachtrust dus vaker verstoord worden door een snurkende partner of geluiden van buiten. 

In dit geval zou je white noise kunnen proberen. White noise maakt gebruik van geluidsmaskering. Dat wil zeggen dat geluiden zoals luid gesnurk van je partner of geluiden van buiten gemaskeerd worden.

White noise of witte ruis is geluid dat op een “volle frequentie” wordt afgespeeld; het omvat alle verschillende frequenties. Dit zorgt ervoor dat je hersenen niet meer wakker schrikken van plotselinge geluiden, ze vangen deze namelijk al op door de witte ruis die op de achtergrond van jouw slaapkamer speelt.

Slaapapneu

Slaapapneu, ook wel het ‘obstructieve slaapapneu syndroom’ genoemd. Komt veel voor bij mannen van 50 plus. Bij apneu stokt de adem voor een paar tot zelfs 10 seconden. Soms gebeurt dat meerdere keren per nacht waardoor je uiteindelijk niet in je diepe slaap komt. Slaapapneu gaat vaak samen met hard gesnurk. Vermoed je last te hebben van apneu? Neem contact op met je huisarts.

Overige oorzaken

Overige oorzaken waardoor je als oudere slechter slaapt:

De voordelen van white noise voor ouderen

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen brengt ouderdom de nodige slaapproblemen met zich mee. Maak jij je zorgen over je nachtrust? Bekijk hier de voordelen van white noise voor ouderen:

white noise voor slecht slapende ouderen

Lichte slapers

Als je een dagje ouder wordt slaap je nou eenmaal wat lichter. Daar is helaas niks aan te doen. Gelukkig kun je wel proberen de geluiden in je omgeving te maskeren. White noise is hier uiterst geschikt voor! Heeft je partner last van slaapapneu waardoor je niet kan slapen van het gesnurk? Ook dan is white noise het proberen waard.

Geen slaapmiddelen = Geen bijwerkingen!

Probeer in alle gevallen het gebruik van slaapmiddelen te vermijden. Vooral bij ouderen brengt dit risico’s met zich mee. Niet alleen een verminderde alertheid overdag zorgt voor gevaar maar ook bijwerkingen zoals een verhoogde hartslag of hartkloppingen brengen risico’s met zich mee. Zeker wanneer er (onbekende) onderliggende oorzaken die je risico op deze bijwerkingen vergroten. 

Een betere manier van ontspannen is door wat ontspannende ademhalingsoefeningen te doen (zie video) of door white noise of ontspannende natuurgeluiden af te spelen.

White noise bij dementie en Alzheimers 

White noise helpt bij het reguleren en stimuleren van de hersenactiviteit. Regelmatig gebruik zorgt er zelfs voor dat nieuwe verbindingen gemaakt worden in de hersenen, wat het proces van geheugenverlies vertraagt. Daarnaast kan white noise ook een positieve invloed hebben op het verminderen van gedragsproblemen bij ouderen. 

Meer weten over white noise bij dementie? Lees ‘Dementie vertragen met white noise?

Over Numsy

Numsy is sinds 2018 bezig om slaap bij jong en oud op een natuurlijke manier te verbeteren. Dat doen we zonder medicatie, zonder bijwerkingen en het liefst ook nog zo ontspannen mogelijk. Met onze white noise apparaatjes laten we jou weer genieten van een goede nachtrust. Benieuwd hoe we dat doen? Lees hier meer over de werking van white noise of bezoek de droomshop om het zelf 30 dagen gratis te proberen!  

Join Numsy+! Ons gratis platform voor ouders vol met informatieve video's en een actieve community. Stel jouw vragen aan gecertificeerde slaapcoaches!
Over de schrijver
.
Reactie plaatsen