Kan je baby veilig op zijn buik slapen?
05 november 2021 
in Baby
14 min. leestijd

Kan je baby veilig op zijn buik slapen?

Als ouder wil je dat jouw baby veilig is, overdag en ’s nachts. Waarschijnlijk weet je al dat geadviseerd wordt om baby’s op hun ruggetje te laten slapen. Dit helpt de kans op wiegendood te minimaliseren. Maar waarom is dit eigenlijk? En is slapen op de buik echt zo onveilig?

Gedurende het eerste levensjaar van een baby raden kinderartsen aan om ze alleen op hun rug te leggen. Op deze manier wordt de luchtstroom bij je baby verhoogd. Bij buikslapen zal je baby minder lucht inademen. Dit kan lijden tot het Sudden Infant Death Syndrome, in Nederland ook wel bekend als: wiegendood.

Wiegendood is de grootste nachtmerrie voor iedere ouder. Vroeger kwam dit vaker voor dan de laatste jaren. Dat komt doordat ouders nu het advies krijgen hun baby op het rugje te leggen. Dit en nog een paar andere adviezen voor veilig slapen helpen aanzienlijk bij het gezond en veilig houden van je baby.

Raak jij maar niet uitgelezen over je kleine dromer? In onze gloednieuwe newborn gids leer jij alles over wakkertijden, slaapsignalen, slaapschema's en de bekende Sush-Pat slaapmethode.

Bekijk de gids


Kinderartsen raden ook aan om af en toe bij je baby te gaan kijken terwijl hij/zij slaapt. Het kan zijn dat je baby op de zij is gaan slapen. Op de zij slapen wordt ook afgeraden. Mocht je baby in deze houding liggen, dan hij makkelijk op het buikje rollen en dat willen we juist vermijden.

Kortom: op de zij en op de buik slapen is niet veilig voor je baby volgens kinderartsen! 

Wil je meer weten over hoe je jouw kleintje veilig kunt laten slapen? Lees dan onze blog; Hoe slaapt je baby veilig?

Dit heeft te maken met de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Wanneer je baby op de buik slaapt, is de toevoer van zuurstof lager dan wanneer hij of zij op de rug ligt. Daarnaast kan je kleintje de bloeddruk minder goed reguleren in de buikligging. Dit geldt voornamelijk in de eerste 3 maanden. Het gevolg is dat je baby minder goed wakker kan worden.

Wanneer je baby met het hoofdje in de matras terecht komt, kan hij daardoor niet adequaat reageren. Dit veroorzaakt zuurstoftekort of hartritmestoornissen.

Het is je waarschijnlijk wel duidelijk: op het rugje slapen biedt tal van voordelen. Hier nog een paar voordelen voor je op een rijtje:

  • Baby’s die op de rug slapen hebben minder last van verstopte neuzen.
  • Ze krijgen minder snel een oorontsteking.
  • Vaak hebben de baby’s een lagere temperatuur in de keel wat voorkomt dat bacteriën zich veel kunnen vermenigvuldigen.
Slaapcoach keuze: Aerosleep babymatras voor het veiligste babymatras. Dankzij de 3D technologie slaapt je kindje op een matras dat uiterst hygiënisch is en meer lucht doorlaat wanneer hij/zij tóch op het buikje draait in de slaap. 

In ongeveer 9 van de 10 gevallen komt wiegendood voor in de eerste 6 maanden na de geboorte. Om die reden wordt geadviseerd het slapen op de buik zo lang mogelijk uit te stellen. In ieder geval tot het moment dat je baby zelf makkelijk heen en weer kan rollen. Tevens moet je baby ook sterk genoeg zijn om het hoofdje op te tillen.

De meeste baby’s bezitten deze vaardigheden vanaf de 6 maanden. Houd er wel rekening mee dat sommige baby’s eerder en sommige later zijn.

Zit jij als ouder soms vol vragen of twijfels? Dat is meestal nergens voor nodig! Onze slaapcoaches nemen graag alle twijfels bij je weg. In onze community stel je al jouw vragen via je smartphone aan onze coaches en andere ouders.

Probeer het nu gratis!

 


num_mockup4

Rugligging blijven stimuleren

Op het moment dat baby’s zichzelf kunnen omrollen (ongeveer vanaf de 6 maanden) heb je geen invloed meer op hoe je baby slaapt. Toch is het ook dan belangrijk dat je jouw baby zoveel mogelijk stimuleert op het ruggetje te slapen. Bijvoorbeeld door je kleintje altijd op het rugje in bed te leggen. Vervolgens stop je hem/haar goed in zodat de bewegingsvrijheid (en dus de kans op omrollen) beperkt wordt.

Overdag op het buikje

Nu heb je eigenlijk nog steeds geen antwoord op de vraag wanneer buikslapen dan wél veilig is voor je baby. Om te beginnen is het goed om het buikligging overdag te oefenen. Laat je kindje overdag op het buikje spelen bijvoorbeeld. Zo krijgt hij de kans om andere spieren te gebruiken en andere houdingen te proberen. Hoe meer je baby traint, hoe sterker hij/zij wordt.

Een klein nadeel is dat een baby die sterker wordt, zichzelf dus ook makkelijker op het buikje kan rollen. Het voordeel nu, is dat je baby ook sterk genoeg is om zichzelf weer terug op het rugje te draaien. Toch zullen er altijd nog risico’s blijven bestaan. Bijvoorbeeld wanneer je baby diep in slaap valt in een buikligging.

 Hij zal dan meer moeite hebben met terugrollen of hij kan niet goed voorkomen dat het gezichtje in het matras komt. Het advies blijft dus: ga regelmatig even kijken en draai je baby terug als hij op het buikje ligt.

In deze video leer je hier meer over!

Vond je deze video leuk? Kom eens een kijkje nemen in onze community. We hebben verschillende videomodules zoals deze voor je opgenomen.

Het komt vaak genoeg voor: je baby wil helemaal niet op de rug liggen. Is dat bij jouw baby het geval, dan heb je een fervente buikslaper te pakken. Hoe kun je hiermee omgaan? De meningen hierover zijn verschillend. Er zijn genoeg experts die aangeven dat een baby niet wordt geboren met direct een natuurlijke voorkeur voor een buik- of rugligging.

 In de baarmoeder liggen ze namelijk niet op hun rug of buik, maar hebben ze een totaal andere houding. Je hebt dus eigenlijk zelf de keuze en als je jouw kleintje meteen aanwendt om altijd op het rugje te slapen, dan weet hij niet beter.

Raak jij niet uitgelezen over de slaap van je kindje? Bekijk eens een van onze slaapgidsen!

Leer alles over je kleine dromer

numsy-e-book-collection

Tot zover de eerste maanden, want kleine baby’s kunnen zich niet omrollen. Maar vanaf het moment dat je kleintje dit wel kan, dan kan er een nieuw probleem ontstaan: een baby die steeds op zijn/haar buik draait. Het kan zijn dat je baby daar op een gegeven toch de voorkeur voor krijgt. Wat te doen? In eerste instantie kun je proberen je baby in te bakeren. Op deze manier wordt het omrollen een hele uitdaging voor je kleintje.

Je zal merken dat dit een tijdje goed werkt. Maar na een paar weken zal je baby zichzelf toch kunnen bevrijden of omrollen. Wat je nu kunt doen is je kindje telkens weer terug rollen. Merk je dat je kindje al op de buik ligt voordat je de deur dicht doet? Dat is dit het moment dat je de strijd maar moet opgeven en je kindje lekker op het buikje kan laten slapen. De kans is heel groot dat je kindje sterk genoeg is om zichzelf terug te rollen of het hoofdje op te tillen.

Baby’s zijn gemiddeld 5 – 6 maanden wanneer ze zichzelf een beetje kunnen omrollen. Een  goede ontwikkeling, maar ’s nachts dus nog niet zo handig. Je kunt jouw baby ’s nachts beschermen tegen het omrollen door een slaapzak of trappelzak te gebruiken. Eventueel met een stevig ingestopt laken dwars over zijn heupen en benen.

Kan je baby zowel overdag als ’s nachts zelf goed van zijn rug naar zijn buik draaien én omgekeerd? Dan is dat het moment dat je hem of haar zonder zorgen kan laten slapen in een houding die hij zelf wil. Het kan aardig verschillen vanaf welke leeftijd dit is maar het is meestal rond de 6 maanden.

Een baby in huis kan veel van je vragen als ouder. Je dagen worden overgenomen door het inplannen van slaapjes, voeden en je kleintje verzorgen. Daarnaast maak je kennis met een heel scala aan nieuwe zorgen en angsten. In de praktijk kom ik vaak één grote zorg tegen bij (nieuwe) ouders: hoe kan mijn baby veilig slapen? Wat is de beste slaaphouding? Ik kan je alvast één ding verklappen: de beste slaaphouding is op het rugje.

Maak je je zorgen dat je baby door het slapen op zijn rug een afgeplat hoofdje krijgt? Dan kun je dit voorkomen door je baby met zijn gezicht afwisselend naar links of naar rechts in bed te leggen. Sommige baby’s draaien hun hoofd vanzelf naar een favoriete kant. Als je baby steeds met zijn hoofd naar dezelfde kant ligt, bestaat het risico dat hij een voorkeurshouding ontwikkelt. Dit kun thuis voorkomen door tijdens het spelen te oefenen met het draaien naar beide kanten.

Lees meer over de voorkeurshouding bij kindjes!

Kleine samenvatting: het advies van kinderartsen en van mij is je baby voor en tijdens het slaapje op het rugje te leggen. Houd dit zo lang mogelijk vol. Kan je baby heel makkelijk naar beide kanten omrollen (meestal vanaf de 6 maanden), dan is op de buikslapen veilig voor je baby.

Beter slapen doe je met Numsy. Neem eens een kijkje in onze droomshop!

Bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!


Numsy Move

(Aanbevolen door meerdere slaapcoaches, richtlijnen en zorgorganisaties. Let op: Vraag altijd eerst advies bij je kraamzorg, slaapcoach of de organisatie zelf)

Als je op zoek gaat naar een babymatras zul je al gauw een hoop verschillende merken tegenkomen. Aerosleep is één van deze merken. Aerosleep heeft een 3D matras ontworpen met een luchtdoorlatende laag.

Volgens onderzoek van de consumentenbond blijkt dat de luchtdoorlatende factor niet bepalend is voor de veiligheid. Voor pasgeboren baby`s kan het zelfs te koud worden door de extra ventilatie. Wel verlaagt deze laag het risico op verstikking drastisch! Daarom is het matras enorm geschikt voor buikslapers.

Hier vind je alle Aerosleep matrassen overzichtelijk op een rij

Als je op zoek gaat naar een baby matrasbeschermer vindt je enorm veel uiteenlopende meningen op het internet. Dit kan verwarrend zijn. Ventilerende toplaag, een niet-vocht doorlatende laag met honingraatstructuur. Kortom; veel onduidelijkheid. Daarom hebben wij twee belangrijke aandachtspunten voordat je een keuze maakt uit een van onze aanbevolen matrasbeschermers.

  1. Belangrijk advies blijft te allen tijden je baby op de rug te laten slapen
  2. Voor baby`s die moeite hebben met op temperatuur blijven worden veel matrasbeschermers afgeraden. Dit komt omdat ventilerende beschermers voor verkoeling zorgen.
  3.  Aansluitend kan ook een niet-vocht-doorlatende matrasbeschermer risico`s met zich mee brengen bij een warmtebron zoals een waterkruik of knuffel. Dit kan juist weer zorgen voor warmtestuwing.

Het zou daarom zomaar kunnen dat de slaapcoach, kraamverzorgster of zorgorganisatie aanbeveelt om de matrasbeschermer er tijdelijk uit te halen. Meestal kan je baby na de kraamtijd zichzelf goed op temperatuur houden en kan de beschermer weer gebruikt worden. En blijft het advies om altijd op het rugje te slapen.

Als je meerdere bronnen geraadpleegd hebt zoals veiligheid.nl of slaapcoach en volledig bent ingelezen kan je de keuze hebben gemaakt om een matrasbeschermer of bedzeiltje te kopen om je babymatras(wieg) te beschermen. Afhankelijk van de afmetingen van je matras of wieg heeft een van onze slaapcoaches haar favorieten hier beneden met je gedeeld.

Slaapcoach keuze: De baby matrasbeschermer van AeroSleep voor de beste matrasbeschermer
Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen