TOG-waarde baby: Wat doe ik mijn baby aan in bed?
23 november 2023 
in Baby
3 min. leestijd

TOG-waarde baby: Wat doe ik mijn baby aan in bed?

Wat is de TOG-waarde? Dé vraag die vele ouders zichzelf dagelijks stellen is: heeft mijn baby het niet te warm of te koud in bed? Of: wat trek ik mijn baby aan in bed? Het lijkt heel simpel, maar stiekem is het toch best lastig. In dit artikel lees jij er gelukkig alles over!

Wat is TOG-waarde baby?

TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het is een graadmeter die aangeeft hoe dik een bepaalde stof is en in hoeverre het lichaamswarmte vasthoudt. Hoe dikker een stof, hoe hoger de TOG-waarde. De TOG-waarde van een winterslaapzak, is dus hoger die van een zomerslaapzak. Ook rompertjes en andere kleding hebben een bepaalde TOG-waarde.

Hoe weet je de geschikte TOG-waarde voor je baby?

In veel kleding en slaapzakken staat de TOG-waarde vermeldt op het etiket of het kaartje dat erbij hangt. Is dit niet het geval, dan kun je de fabrikant of winkel vragen of zij de TOG-waarde kunnen opzoeken.

Heb je hier geen zin in? Bekijk onze tabel. Hierin kun je makkelijk vinden welke TOG-waarde kleding en slaapzakken hebben. Let wel dat ieder stofje en ieder merk een andere waarde kan hebben dan het gemiddelde. Zo heb je bijvoorbeeld dunne pyjama’s van katoen, of dikkere velours pyjama’s. Pin ons er dus niet op vast!

TOG-waarde tabel kleding en bedtextielTOG-waarde tabel kleding en bedtextiel

Waarom is de TOG-waarde belangrijk?

Is het nu zo belangrijk om bezig te zijn met die TOG-waarde? Ja! En dan bedoelen we niet dat je elke avond moet uitrekenen of je wel de juiste TOG-waarde bij elkaar hebt geraapt. We bedoelen dat het goed is ermee bezig te zijn. Het laatste wat je wilt is dat je kleintje het te koud of te warm heeft ’s nachts.

Te koud zullen kinderen het niet zo heel snel hebben, want ouders hebben vaak de neiging om hun kind voor de zekerheid nog eens extra toe te dekken. Maar wist je dat het ook niet goed is als je baby het te warm heeft in bed? Baby’s die het te warm hebben in bed kunnen last krijgen van warmtestuwing. Dit is enorm gevaarlijk en kan leiden tot wiegendood.  Voel ook eens met je hand je baby als deze slaapt. Je baby mag niet klam of koud aanvoelen, maar ook zeker niet heet!

Temperatuur in de babykamer

Veilig slapen betekent voor je kindje niet alleen de juiste kleding, maar ook de juiste temperatuur in de babykamer. Welke temperatuur geschikt is in jouw babykamer is natuurlijk ook weer deels afhankelijk van de kleding die je je kindje aantrekt, maar de ideale temperatuur in de babykamer is tussen de 16 en 20 graden Celsius.

Meer weten over veilig slapen? Bekijk ons hele artikel hierover!

Welke TOG-waarde heeft een slaapzak?

Als je een beetje thuis bent in de slaapzakken dan weet je dat er zomer- en winterslaapzakken zijn. Er zijn zelfs ‘tussen slaapzakken’ die bedoeld zijn voor het voor- en najaar. Daarnaast bestaan er 4-seizoenen slaapzakken met verschillende lagen die je kunt uittrekken om zo de juiste TOG-waarde te krijgen.

Het vervelende is een beetje dat winterslaapzakken niet allemaal dezelfde TOG-waarde hebben. Sommige zijn dikker, andere zijn dunner. Dit maakt het soms lastig om een eenduidig advies te geven.

Als het goed is, staat bij elke slaapzak aangegeven wat de TOG-waarde is. Aan de hand van ons schema kun je berekenen wat je jouw baby kunt aantrekken om op temperatuur te blijven: niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Staat er geen TOG-waarde in de slaapzak? Gebruik dan je gezonde verstand en vergelijk de stof met bijvoorbeeld het dekbed.

Hoe kun je de juiste TOG-waarde bepalen?

Je weet nu welke TOG-waarde diverse kledingstukken en bedtextiel hebben. Nu is het nog een kwestie van combineren en het aanpassen aan het seizoen en de temperatuur in de slaapkamer. Dit kun je zelf dus doen door de TOG-waardes van de kleding van je baby en het bedtextiel bij elkaar op te tellen.

Geen rekenmachine bij de hand, of geen tijd? No worries! Wij hebben een handig overzicht voor je die je snel laat zien wat je jouw baby kunt aantrekken bij welke temperatuur in de slaapkamer! Hoe hoger de TOG waarde des te warmer je baby het zal hebben. Des te lager de TOG waarde des te kouder je kindje het heeft.

TOG-waarde tabel kamertemperatuur en kleding

Slaapcoach tip: Bekijk hier de aanbevolen slaapkleding van de slaapcoach

Bekijk onze video over TOG-waardes

Deze video maakt deel uit van onze community. Hier volg je talloze online videomodules over de slaap en (op)voeding van je kind. Daarnaast kun je onbeperkt chatten en vragen stellen aan onze gecertificeerde slaapcoaches. 

Probeer het nu gratis!


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen