TOG-waarde baby: Wat doe ik mijn baby aan in bed?
19 mei 2021 
in Baby
6 min. leestijd

TOG-waarde baby: Wat doe ik mijn baby aan in bed?

Wat is de TOG-waarde? Dé vraag die vele ouders zichzelf dagelijks stellen is: heeft mijn baby het niet te warm of te koud in bed? Of: wat trek ik mijn baby aan in bed? Het lijkt heel simpel, maar stiekem is het toch best lastig.

Het laatste wat je wilt is dat je baby ’s nachts ligt te blauwbekken. Maar hele nachten liggen zweten is ook niet de bedoeling. Hét antwoord? Op zoek gaan naar de juiste TOG-waarde voor je baby. Lees er hier alles over!

Wat is TOG-waarde baby?

TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het is een graadmeter die aangeeft hoe dik een bepaalde stof is en in hoeverre het lichaamswarmte vasthoudt. Hoe dikker een stof, hoe hoger de TOG-waarde. De TOG-waarde van een winterslaapzak, is dus hoger die van een zomerslaapzak. Ook rompertjes en andere kleding hebben een bepaalde TOG-waarde.

Deze video maakt deel uit van onze NumsyPlus community. Hier volg je talloze online videomodules over de slaap en (op)voeding van je kind. Daarnaast kun je onbeperkt chatten en vragen stellen aan onze gecertificeerde slaapcoaches. 

Probeer het nu gratis!

Hoe weet je geschikte TOG-waarde voor je baby?

In veel kleding en slaapzakken staat de TOG-waarde vermeldt op het etiket of het kaartje dat erbij hangt. Is dit niet het geval, dan kun je de fabrikant of winkel vragen of zij de TOG-waarde kunnen opzoeken.

Heb je hier geen zin in? Bekijk onze tabel. Hierin kun je makkelijk vinden welke TOG-waarde kleding en slaapzakken hebben. Let wel dat ieder stofje en ieder merk een andere waarde kan hebben dan het gemiddelde. Zo heb je bijvoorbeeld dunne pyjama’s van katoen, of dikkere velours pyjama’s. Pin ons er dus niet op vast!

TOG-waarde tabel kleding en bedtextielTOG-waarde tabel kleding en bedtextiel

Waarom is de TOG-waarde belangrijk?

Is het nu zo belangrijk om bezig te zijn met die TOG-waarde? Ja! En dan bedoelen we niet dat je elke avond moet uitrekenen of je wel de juiste TOG-waarde bij elkaar hebt geraapt. We bedoelen dat het goed is ermee bezig te zijn. Het laatste wat je wilt is dat je kleintje het te koud of te warm heeft ’s nachts.

Te koud zullen kinderen het niet zo heel snel hebben, want ouders hebben vaak de neiging om hun kind voor de zekerheid nog eens extra toe te dekken. Maar wist je dat het ook niet goed is als je baby het te warm heeft in bed? Baby’s die het te warm hebben in bed kunnen last krijgen van warmtestuwing.

Warmtestuwing is ontzettend gevaarlijk. In het kort houdt het in dat je baby het te warm krijgt en deze warmte niet goed kwijt kan. Bijvoorbeeld als hij te veel kleertjes aan heeft in bed. De gevolgen van warmtestuwing zijn soms niet te overzien! Zo kan het lijden tot wiegendood en dat is voor iedere ouder de grootste nachtmerrie.

Voel ook eens met je hand je baby als deze slaapt. Je baby mag niet klam of koud aanvoelen, maar ook zeker niet heet!

Temperatuur in de babykamer

Veilig slapen betekent voor je kindje niet alleen de juiste kleding, maar ook de juiste temperatuur in de babykamer. Welke temperatuur geschikt is in jouw babykamer is natuurlijk ook weer deels afhankelijk van de kleding die je je kindje aantrekt, maar de ideale temperatuur in de babykamer is tussen de 16 en 20 graden Celsius.

Meer weten over veilig slapen? Bekijk ons hele artikel hierover!

Welke TOG-waarde heeft een slaapzak?

Als je een beetje thuis bent in de slaapzakken dan weet je dat er zomer- en winterslaapzakken zijn. Er zijn zelfs ‘tussen slaapzakken’ die bedoeld zijn voor het voor- en najaar. Daarnaast bestaan er 4-seizoenen slaapzakken met verschillende lagen die je kunt uittrekken om zo de juiste TOG-waarde te krijgen.

Het vervelende is een beetje dat winterslaapzakken niet allemaal dezelfde TOG-waarde hebben. Sommige zijn dikker, andere zijn dunner. Dit maakt het soms lastig om een eenduidig advies te geven.

Als het goed is, staat bij elke slaapzak aangegeven wat de TOG-waarde is. Aan de hand van ons schema kun je berekenen wat je jouw baby kunt aantrekken om op temperatuur te blijven: niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Maar wat als er geen TOG-waarde vermeld staat?

Gelukkig kom je een heel eind als je jouw gezonde verstand gebruikt. Bijvoorbeeld: als je een zomerslaapzak hebt die qua stof hetzelfde aanvoelt als een laken. Dan weet je dat deze een hele lage TOG-waarde heeft (waarschijnlijk 0.2).

Heb je een winterslaapzak die compleet gevoerd is en misschien ook nog voorzien is van een laagje teddy-achtige stof? Dan heb je een hele dikke slaapzak te pakken en zal de TOG-waarde hoog zijn. En zo kun je alles een beetje vergelijken met elkaar.

‘Wist je dat het te warm hebben misschien wel gevaarlijker is voor je baby dan te koud?’

Hoe kun je nu de juiste TOG-waarde bepalen?

Je weet nu welke TOG-waarde diverse kledingstukken en bedtextiel hebben. Nu is het nog een kwestie van combineren en het aanpassen aan het seizoen en de temperatuur in de slaapkamer. Dit kun je zelf dus doen door de TOG-waardes van de kleding van je baby en het bedtextiel bij elkaar op te tellen.

Geen rekenmachine bij de hand, of geen tijd? No worries! Wij hebben een handig overzicht voor je die je snel laat zien wat je jouw baby kunt aantrekken bij welke temperatuur in de slaapkamer! Hoe hoger de TOG waarde des te warmer je baby het zal hebben. Des te lager de TOG waarde des te kouder je kindje het heeft.

TOG-waarde tabel kamertemperatuur en kleding

Slaapcoach tip: Bekijk hier de aanbevolen slaapkleding van de slaapcoach

Hoe weet je of je de ideale TOG-waarde hebt?

Als je de genoemde richtlijnen opvolgt dan kom je al een heel eind, maar dan nog weet je nooit echt zeker of je baby het nu behaaglijk heeft, of toch te koud of te warm. De beste graadmeter om te bepalen of je kindje op de juiste temperatuur is, is voelen achterin het nekje. Voelt het nekje lauw aan, dan heb je het goed gedaan! Voel het nekje koud of heel warm (klam) dan moet je iets aan- of uittrekken.

De juiste TOG-waarde bepalen is een kwestie van de dikte van de slaapzak afstemmen op de kleding en eventuele dekentjes. Heb je een dikke slaapzak, gebruik dan geen dekens of een hele dunne varianten. Heb je alleen een dunne slaapzak en is het wat kouder.

Dan kun je jouw kleintje en romper met lange mouwen met een boxpak aantrekken en daaroverheen misschien nog een dekentje. Het blijft dus echt een kwestie van proberen en kijk daarbij ook eens naar jezelf. Waar slaap jij in en onder? Bij hele jonge baby’s moet je hier altijd nog een laagje kleding bij optellen.

Leg je baby liever niet onder een dekbed tot hij 2 jaar is. Een dekbed is veel te dik en te zwaar en zorgt daardoor voor een groter verstikkingsgevaar

Extra tips over TOG-waarde en lekker slapen

Als je ervoor zorgt dat je baby goed op temperatuur is, is dat niet alleen veiliger, maar het helpt je baby ook beter te slapen. Onderstaand nog wat tips voor veilig en lekker slapen:

  • Slaapzak: een slaapzak heeft vaak de voorkeur boven dekens. Een slaapzak kan namelijk niet losgewoeld worden. Zelfs de meest actieve baby’s blijven zo altijd lekker warm en komen nooit met het hoofdje onder de dekens terecht.
  • Op het rugje: kleine baby’s kunnen hun hoofdje nog niet goed optillen en zichzelf ook niet goed omhoog drukken. Leg ze daarom altijd op hun rugje in bed. Zo kunnen ze nooit met het gezichtje in de matras komen.
  • Rust en reinheid: Met rust en reinheid bedoelen we een schoon en rustig bedje. Dus niet 10 knuffels om je kindje heen en een schreeuwende muziekmobiel boven het hoofdje.

 Meer rust kun je ook creëren door gebruik te maken van white noise. Dit is een monotoon kalmerend geluid dat erg rustgevend is voor je kleintje. Het helpt heel goed om je baby beter te laten slapen. Tevens maskeert het omgevingsgeluiden zodat je kleintje minder snel wakker schrikt van onverwachte geluiden.

Probeer White Noise en ontvang een gratis slaapgids!

 Join the club!

We hebben een clubje opgericht speciaal voor jou, Numsy Plus! In dit clubje mag jij 24/7 onbeperkt chatten met slaapcoaches en andere ouders, zo vind je het antwoord op al je prangende vragen. Daarnaast hebben we verschillende video modules opgenomen waarin we verschillende slaap tips en tricks met je delen.

Zien we je daar?


Numsy+ Newborn Module

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen