Mijn baby weigert dutjes, wat nu?
29 mei 2021 
10 min. leestijd

Mijn baby weigert dutjes, wat nu?

Mijn baby weigert dutjes, wat nu? Wat je ook doet of probeert. Soms wil het maar niet lukken om je kindje in slaap te krijgen. Hoe belangrijk zijn dutjes eigenlijk voor je baby? En is het erg om er eens eentje over te slaan? In deze blog vertellen we jou wat je kunt doen om je baby beter te laten dutten overdag en wat je moet doen als je baby deze dutjes begint te weigeren.

Het belang van dutjes voor je baby

Hoe weet je nou of het dag of nacht is? Logisch toch! Even naar buiten kijken of het donker is, of gewoon even op je horloge, klok of telefoon kijken. Voor je pasgeboren kindje is dit allemaal nog niet zo logisch. In jouw buik heeft je kind namelijk niets gemerkt van licht of donker buiten. Dat wij ‘s avonds slapen en overdag druk bezig zijn moet je kindje nog leren. Na de geboorte slaapt je kind nog in hazenslaapjes. Dit zijn korte slaapjes van ongeveer 45 minuten. In totaal slaapt je kleintje 16 tot 18 uur per etmaal. Dit zijn dan ook heel wat ‘dutjes’ overdag. Je kindje heeft deze slaap hard nog voor zijn fysieke en mentale ontwikkeling.

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Naarmate je baby ouder wordt veranderen zijn slaapbehoeftes. Het is daarom belangrijk dat je goed op de hoogte blijft van de slaapbehoeftes van je kindje. Uiteindelijk zal het tijd worden om van 3 naar 2 dutjes over te gaan en van 2 naar 1. In onderstaand schema is te zien hoeveel slaap jouw kindje nodig heeft en over hoeveel momentjes dit verdeeld moet zijn.

slaapschema-baby-per-maand

Waarom weigert mijn baby dutjes?

Als je baby dutjes weigert kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je baby in een sprongetje, slaapregressie of dutjes overgang zit. Dit zijn voorbeelden van momenten waarop je baby een dutje weigert die enkele dagen tot weken aan kan houden. In deze periodes slaapt je kindje slechter. Behalve deze fases waar je kindje doorheen gaat, kan het ook zijn dat je kindje minder goed dut vanwege een andere reden.

Mogelijke oorzaken voor het weigeren van een dutje zijn dan;

 • kindje heeft geen zin om te stoppen met spelen
 • Je hebt je kindje te laat op bed gelegd waardoor hij oververmoeid is
 • De baby wil niet dat je weggaat
 • Je kindje is bang in het donker

Weigert je baby om een van deze redenen een dutje? Dan is het goed om even kritisch naar je bedtijd routine te kijken. Een bedtijdroutine of slaaproutine is een vaste set aan handelingen en activiteiten die je samen met je kindje doet voordat je hem op bed legt. Een bedtijd routine kan er als volgt uitzien:

 • in bad,
 • nieuwe pamper, 
 • naar bed,
 • een verhaaltje voorlezen,
 • en slapen maar.

Het is belangrijk dat je deze routine niet alleen ‘s avonds doet, maar ook wanneer het overdag tijd is voor een dutje. Een goede routine zorgt voor voorspelbaarheid en een veilig, geborgen gevoel. Dit heeft je kindje beide nodig om in slaap te vallen. Veel dingen zijn namelijk nog nieuw en spannend voor je kleine!

Wil je gaan voor betere dutjes? Bekijk dan nu de blog; Dutjes training! Goede dutjes voor een betere nachtrust

Periodes waarin je baby dutjes weigert

Ook met de perfecte slaaproutine zul je merken dat dutjes of slaap ‘s avonds soms geweigerd wordt. Dit gebeurt vaak tijdens een sprongetje, slaapregressie of dutjes overgang. In het kort:

Een sprongetje: Sprongetjes zijn mentale sprongen die iedere baby doormaakt. Tijdens een sprongetje is je kindje vaak huilerig, hongerig en humeurig. Er is tijdens een sprongetje helaas niks wat je kunt doen, behalve er voor je kindje zijn.

Slaapregressie: Bij een slaapregressie maakt je baby een fysieke sprong. Hij leert bijvoorbeeld omrollen, kruipen, staan of lopen! Deze sprong vergt veel van je kleine wat ervoor zorgt dat hij slechter slaapt. Na een slaapregressie moet je samen met je kindje aan de slag om zijn slaap te verbeteren. Dat doe je bijvoorbeeld door te zorgen dat je kindje niet opnieuw rechtop gaat staan nadat je hem in bed hebt gelegd. 

DutjesovergangDe naam zegt het al. Het is tijd voor een overgang. Zoals je in het slaapschema hebt kunnen zien zullen de dutjes overdag tot een halt moeten komen. Je baby leert steeds beter doorslapen en slaap overdag wordt steeds minder nodig.

Signalen die aangeven dat je kindje klaar is voor een dutjesovergang:

 • ’s Ochtends heel vroeg wakker zijn.
 • Niet makkelijk in slaap vallen (overdag en/of ’s avonds)
 • Geen dutje willen doen
 • Korte dutjes doen
 • ’s Avonds laat pas in slaap vallen
 • ’s Nachts wakker worden.

mama leest kindje voor uit Woezel en Pip (kinderboek) Numsy orignal white noise machine ligt naast hun in bed

Hoe zorg ik dat mijn baby overdag beter slaapt?

Met deze tips kun help jij je kindje overdag beter in slaap te vallen, of beter door te slapen.

Herken vermoeidheidssignalen

Met vermoeidheidssignalen bedoelen we dingen die je baby doet als hij moe wordt. Bij de meeste baby’s zijn dit dingen als:

 • In de ogen wrijven
 • gapen
 • een afgeleide of ongeïnteresseerde houding
 • Verandering in het gezicht (rode wangen/oren of een glazige blik)
 • Contact met jou vermijden

Het is belangrijk dat je jouw baby bij het vertonen van deze vermoeidheidssignalen tijdig naar bedje brengt. Je kind op bed leggen vóór hij of zij té moe is resulteert in oververmoeidheid.

Als je baby al een tijdje moe is kan hij ook gaan:

 • Jengelen/zeuren
 • Ongecontroleerde schopjes en gebalde vuistjes maken
 • Huilen

Wanneer je merkt dat je baby deze slaapsignalen vertoont ben je eigenlijk al te laat. Je hebt té lang gewacht met je kind op bed leggen. Het kan zijn dat je kindje hierdoor juist moeilijker in slaap komt omdat hij oververmoeid is.

Zorg voor regelmaat

Een routine zorgt voor regelmaat en voorspelbaarheid in het leven van je baby. Door vaste momenten voor dutjes en slaapjes aan te houden leert het biologische ritme van je baby stukje bij beetje wanneer het bedtijd is. Dit stimuleert de aanmaak van melatonine al voordat het bedtijd is waardoor hij makkelijker in zal slapen. 

Bekijk de beste voorbeeld routines voor kinderen van 0-4 jaar!

White noise

Je baby heeft al een positieve slaapassociatie opgebouwd met white noise! Hij heeft in je buik namelijk 9 maanden lang niets anders gehoord. White noise klinkt voor je baby net zoals het suizen van bloed door de baarmoeder. Je baby voelt zich hier veilig en vertrouwd bij en valt hierdoor sneller in slaap.

Een numsy white noise machine met op de achtergrond een roze speelgoedtreintje

White noise werkt daarnaast ook nog eens als geluidsmaskeerder. Dat wil zeggen dat het andere geluiden blokkeert. Ssshhh, de baby slaapt….. Dat heb je vast wel eens gehoord. En als je weet hoeveel moeite het kan kosten om een kleine druktemaker in te laten slapen wil je hem ZEKER niet wakker maken. Met white noise valt je kindje dus niet alleen sneller in slaap, maar slaapt ook nog eens beter door!

Licht in de kamer

Zorg dat het niet té licht is voor je kindje. Waar een donkere kamer zorgt voor de natuurlijke aanmaak van melatonine zorgt licht voor de aanmaak van het het hormoon cortisol in ons lichaam. Cortisol pompt tijdelijk extra suikers in ons bloed om ons wakker en actief te maken!

Speen

Een speen werkt nog altijd rustgevend voor baby’s en is voor veel ouders een reddende engel. Helaas moet de speen na een tijdje weer afgepakt worden wat voor veel ouders een vervelend proces is. White noise is daarentegen makkelijk af te bouwen.

Lees nu: Alles over speentjes en baby’s! 

Over Numsy

Slaap is iets wat elk lichaam zelf aan kan leren en waar we allemaal naar uit kunnen kijken. Onze oplossingen zijn speels, interactief, duurzaam en bieden jou daarmee hulp om op een natuurlijke manier om in slaap te komen. Wij geloven namelijk niet in medicatie of andere onnatuurlijke producten. Met de hoogste kwaliteit white noise machines profiteer je van een duurzame oplossing voor je slaapproblemen.

Durf weer te dromen en bezoek de Droomshop.

Join Numsy+

We hebben daarnaast ook een heuse slaapcursus. Join Numsy+ en stel al jouw vragen aan onze gecertificeerde slaapcoaches! Daarnaast profiteer je van talloze online modules die je alles leren over de slaap van je kindje. 

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen