Darmkrampjes baby
21 september 2023 
in Baby
3 min. leestijd

Darmkrampjes baby

Als jonge ouder ben je vast wel bekend met de tranen, het ongemak en de zorgen die darmkrampjes met zich meebrengen. In deze blog duiken we dieper in het onderwerp darmkrampjes bij baby’s. Zo vertellen we onder andere hoe deze krampjes ontstaan en wat jij kunt doen wanneer je baby hier last van heeft.

Hoe ontstaan darmkrampjes bij baby’s?

Darmkrampjes bij baby's ontstaan omdat hun spijsverteringssysteem nog niet helemaal volgroeid is. Dit betekent dat hun darmen soms moeite hebben met het verwerken van voedsel. Daarnaast kunnen baby's lucht inslikken tijdens het eten, wat vast kan komen te zitten in hun darmen en ongemak kan veroorzaken.

Ook hebben baby's nog niet de juiste balans van darmbacteriën ontwikkeld, wat kan leiden tot gasvorming. Soms kunnen voedselintoleranties ook een rol spelen. Deze darmkrampjes zijn meestal tijdelijk en verdwijnen naarmate de baby ouder wordt en hun spijsvertering verbetert. Het is belangrijk om geduldig te zijn en eventuele zorgen met een zorgverlener te bespreken.

Hoe herken je darmkrampjes bij baby’s?

Darmkrampjes kun je herkennen aan verschillende tekenen. Sommige baby’’s huilen veel wanneer ze last hebben van darmkrampjes. Vooral na de voeding. Baby’s met darmkrampjes gedragen zich onrustig, trekken hun benen soms op en lijken pijn te hebben. Soms krijgen ze ook een rood aangelopen gezicht of ze worden winderig. Meestal kun je ook verschillende geluiden horen in de buik van je baby.

Darmkrampjes baby voorkomen

Het voorkomen van darmkrampjes bij baby's is vaak moeilijk omdat ze meestal het gevolg zijn van de onvolgroeide spijsverteringssystemen van pasgeborenen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Zorg voor een goede luchtstroom: Probeer ervoor te zorgen dat je baby tijdens het voeden zo min mogelijk lucht inslikt. Bij borstvoeding kun je ervoor zorgen dat de baby goed aanhapt en een goede zuigtechniek heeft. Bij flesvoeding kun je kiezen voor flessen met anti-koliek ventielen die de luchtinname verminderen.
  • Frequent voeden: Probeer je baby vaker, maar met kleinere hoeveelheden, te voeden. Dit kan helpen om de belasting van het spijsverteringssysteem te verminderen.
  • Rustige voeding: Zorg voor een rustig en ontspannen voedingsmoment. Dit helpt om stress en spanning bij de baby te verminderen en helpt bij een rustige spijsvertering. Houd je baby stil tijdens het drinken en zorg je baby rustig blijft na de voeding.

Wat kun je het beste doen als baby last heeft van darmkrampjes?

Naast het voorkomen van darmkrampjes zijn er een aantal dingen die je kunt doen wanneer je baby last heeft van darmkrampjes.

  • Warmte: Gebruik een warmwaterkruik met een doek eromheen om milde warmte op de buik van je baby aan te brengen. Pas op dat de warmte niet te heet is en test het altijd op je eigen huid voordat je het op je baby aanbrengt.
  • Fietsbewegingen: Houd de beentjes van je baby vast en beweeg ze zachtjes alsof hij of zij op een fiets zit. Dit kan helpen om gas uit de darmen te bevorderen.
  • Fopspeen: Het zuigen op een fopspeen kan sommige baby's helpen kalmeren en kan helpen bij het vrijgeven van lucht uit de maag.
  • Troost en knuffels: Troost je baby en houd hem of haar dicht bij je. Fysieke nabijheid en knuffels kunnen geruststellend zijn.

Gouden tip krampjes baby

We geven je graag de volgende gouden tip mee bij buikkrampjes: Probeer zachte eens een buikmassage uit te voeren bij je baby. Dit kan helpen om gas te verlichten en de darmbeweging te stimuleren. Leg je baby op zijn of haar rug en masseer de buik in een cirkelvormige beweging met lichte druk, met de klok mee. Wanneer je baby krampjes heeft is dit een uitstekende manier om de last van krampjes te verminderen.

Tot welke leeftijd hebben baby's last van darmpkrampjes

Darmkrampjes bij baby's zijn meestal het meest uitgesproken in de eerste levensmaanden, meestal tussen de drie tot zes weken na de geboorte. Dit is een veelvoorkomende periode waarin baby's hun spijsverteringssysteem nog aanpassen aan het verwerken van voedsel. Over het algemeen nemen de darmkrampjes af naarmate de baby ouder wordt, meestal tegen de tijd dat hij of zij drie tot vier maanden oud is.

Tegen de leeftijd van vier maanden beginnen de meeste baby's hun spijsverteringssysteem beter te beheersen, en verdwijnen de darmkrampjes meestal vanzelf. Dit betekent echter niet dat alle baby's op exact dezelfde leeftijd darmkrampjes ontgroeien.

Meer grip op de ontwikkeling van je kind

We hebben een clubje opgericht speciaal voor jou, Numsy Plus! In dit clubje mag jij 24/7 onbeperkt chatten met slaapcoaches en andere ouders, zo vind je het antwoord op al je prangende vragen. Daarnaast hebben we verschillende video modules opgenomen waarin we verschillende tips en tricks je elkaar delen.

Krijg direct toegang!

Numsy Plus Community Mock up Overview


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen