Wakkertijden baby | Baby’s 0-12 maanden
30 januari 2023 
4 min. leestijd

Wakkertijden baby | Baby’s 0-12 maanden

Benieuwd naar de wakkertijden van je baby? In deze blog vertellen we je alles over de verschillende wakkertijden van baby’s van 0 tot en met 12 maanden. Daarnaast geven we je tips om met deze wakkertijden om te gaan.

Wat zijn wakkertijden?

Jouw baby slaapt na de geboorte nog geen volledige nachten achter elkaar. Baby’s slapen steeds in korte sprintjes, waartussen ze steeds een aantal uur wakker zijn.

De momenten waarop je baby wakker is noemen we de wakkertijden en de tijden waarop je baby slaapt noemen we slaaptijden. Klinkt logisch, maar het is wel even handig om te weten.

Waarom wakkertijden zo belangrijk zijn

Iedere baby heeft een uniek, eigen ritme. De ene baby houdt na de geboorte zijn oogjes maximaal 15 minuten open. Terwijl de andere met gemak een uur wakker blijft. Als ouder wil je zoveel mogelijk rekening houden met de juiste wakkertijden voor je baby. Dat heeft een aantal redenen:

  1. Ten eerste kan een baby die niet genoeg slaap krijgt, huilerig en onrustig zijn. Dit kan leiden tot problemen met het geven van voeding en het verzorgen/verschonen van je kindje.
  2. Daarnaast raken pasgeboren baby’s oververmoeid wanneer ze te lang wakker blijven. Dit maakt het juist moeilijker om in slaap te vallen, waardoor je kindje nog langer wakker blijft.
  3. Verder kan een baby problemen ontwikkelen met de slaap-waakcyclus, wanneer je geen rekening houdt met de wakkertijden. Dit kan leiden tot problemen met de gezondheid en groei op de lange termijn.
  4. Als laatste is het heel belangrijk dat je zorgt voor rust en regelmaat voor je baby. Ouders snakken naar het moment dat hun kindje door gaat slapen. Dat duurt helaas wel even… maar je kunt deze ontwikkeling wel op gang helpen door te zorgen voor een gedegen slaapschema!

Psst… wist je dat wij een slaapgids vol met slaapschema’s hebben geschreven? In deze gids ontvang jij handige overzichten per leeftijd. Zo weet je zeker dat jouw kindje voldoende slaap krijgt en niet te lang wakker ligt!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Tips om rekening te houden met wakkertijden

Vind je het lastig om rekening te houden met de wakkertijden van je baby? Met deze tips maak je het makkelijker voor jezelf en je kleine.

Zelf bijhouden: Houd eens een aantal weken bij hoeveel je baby slaapt en wanneer. Vaak is hier een patroon in te herkennen. Dit patroon helpt je beter te begrijpen hoeveel slaap je kindje nodig heeft. Vooral als je dit koppelt met gemiddelde wakker- en slaaptijden.

Creëer een rustige slaapomgeving: Wanneer je beter op de hoogte bent van het slaapritme van je baby weet je wanneer je jouw kindje op bed moet leggen. Doe dit in een rustige, donkere ruimte die veilig en vertrouwd voelt.

Maak gebruik van een routine: Een slaaproutine is een vaste set aan handelingen die je elke avond uitvoert voordat je jouw kleine op bed legt. Dit zorgt voor een herkennings momentje bij je baby, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat hij/zij sneller in slaap valt.

Wees consistent: Je zult niet altijd de precieze wakker- en slaaptijden van je baby aan kunnen houden. Er zijn altijd wel dingen die het schema door de war gooien, maar probeer zoveel mogelijk consistent te blijven en houd je kleine vooral niet te lang wakker!

Nothing lasts forever: Lees een stukje verder en je ziet al snel dat het schema van je baby blijft veranderen. Houdt er rekening mee dat het slaapschema van je baby in het eerste jaar elke 2 tot 3 maanden verandert. Loopt je schema eindelijk lekker? Houd er dan rekening mee dat dit zo kan veranderen.

Overzicht wakkertijden per leeftijd

Onderstaand is een vrije algemeen schema. Iedere baby is uniek! Sommige baby's hebben meer of juist minder slaap nodig. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw baby.

Wakkertijden baby 0-1 maand

Pasgeboren baby's slapen ongeveer 16-17 uur per dag, met slaapcycli van 15-20 minuten gedurende de dag en nacht.

De gemiddelde wakkertijd van baby’s van 0 tot 1 maand is ongeveer 60 minuten. 

Meer weten? 

Wakkertijden baby 1-3 maanden

Baby's van 1 tot en met 3 maanden slapen ongeveer 16-17 uur per dag. Waarvan iets slaap slaap ‘s nachts dan tijdens de middag.

De gemiddelde wakkertijd van baby’s met een leeftijd van 1 tot en met 3 maanden ligt tussen de 60 en 90 minuten.

Meer weten? 

Wakkertijden baby 4-6 maanden

Baby's van 4 tot en met 6 maanden slapen ongeveer 14-15 uur per dag. Met langere periodes van slaap 's nachts en een aantal slaapjes in de middag.

De gemiddelde wakkertijd van baby’s met een leeftijd van 4 tot en met 6 maanden ligt tussen de 60 en 90 minuten

Meer weten? 

Wakkertijden baby 7-9 maanden

Baby's slapen ongeveer 14-15 uur per dag, met meer gescheiden slaap 's nachts en 's middags.

De gemiddelde wakkertijd van baby’s met een leeftijd van 7 tot en met 9 maanden ligt tussen de 90 en 120 minuten

Meer weten? 

Wakkertijden baby 10-12 maanden

Baby's slapen ongeveer 14-15 uur per dag, met meer gescheiden slaap 's nachts en een middagslaap.

De gemiddelde wakkertijd van baby’s met een leeftijd van 10 tot en met 12 maanden ligt tussen de 120 en 180 minuten

Krijg meer grip op het ritme van je kleine

Wil jij meer weten over de wakkertijden van je baby? Wil je zeker weten dat je kindje voldoende slaap krijgt? Of loop je rond met vragen over de slaap, (op)voeding of het gedrag van je kindje? Word lid van onze community!

Hier bespreek je al jouw angsten en twijfels over het ouderschap met andere ouders en ontvang je binnen no-time een persoonlijk antwoord op je vragen van één van onze slaapcoaches.

Join the club and get some sleep!

Numsy Plus Community Mock up Overview

Over de schrijver
Mike Kanning is ervaringsdeskundige in zelf slecht slapen slaapexpert en medeoprichter van Numsy. Als slechte slaper heb ik lange tijd zelf last gehad van slaapproblemen. Vanuit mijn eigen problematiek ben ik 5 jaar geleden gestart met het verdiepen in slaap voor mezelf waar een passie uit is ontstaan nu ik weet dat iedereen beter kan leren slapen. Samen met Misha Fedorov die ik tijdens deze rit heb ontmoet is het onze missie geworden om jong en oud beter te slapen en te begrijpen. Samen lezen wij veel wetenschappelijke artikelen en boeken door om je te blijven voorzien van actuele informatie.
Reactie plaatsen