Help, mijn baby wordt zo vroeg wakker! - Gastblog ZoeteSlapers
20 januari 2021 
in Baby
2 min. leestijd

Help, mijn baby wordt zo vroeg wakker! - Gastblog ZoeteSlapers

Jonge kindjes worden vaak vroeg wakker. Een stuk eerder dan hun ouders fijn vinden. Baby’s en jonge kindjes hebben helaas een vroeg ingesteld Circadiaans ritme . Alles tussen 6.00 en 7.30 kan voor je kindje een prima tijd zijn om de dag te starten. Wordt je kindje elke dag vóór 6 uur wakker? Dan snap ik heel goed dat je hier iets aan wil veranderen. Met deze 6 tips van José van ZoeteSlapers kinderslaapcoaching kan je vandaag al aan de slag!

1. Laat je kindje voldoende slapen overdag

Kindjes die overdag te weinig slapen, worden vaker vroeg wakker. Je kindje raakt oververmoeid en het lichaam maakt cortisol aan. Daardoor krijg je onrustige slaap en is de kans groot dat je kindje vroeg wakker wordt.

Slaap leidt tot slaap.

Heel af en toe zie ik het andere uiterste. Slaapt jouw kindje fors meer dan het gemiddelde? Dan mag je de dag slaap gaan beperken.

2. Let goed op het wakkervenster tot bedtijd

Slaapt je kindje voldoende overdag, maar is bedtijd aan de late kant? Dan kan dat de oorzaak zijn van het vroege wakker worden. Let vanaf het avondeten goed op slaapsignalen. En begin je slaap ritueel zodra je ziet dat je kindje moe wordt.

3. Leg je kindje wakker in bed

Kan je kindje zelf in slaap vallen? Dat is heel fijn, want dan kan hij of zij het ook om half 5 ’s ochtends. In de vroege ochtend is er namelijk veel lichte slaap. Je kindje heeft al heel wat uurtjes geslapen en terug in slaap vallen is dan lastig. Als je kindje bij bedtijd nog niet zelf in slaap kan vallen, dan is het niet eerlijk om dit in de vroege ochtend te verwachten.

4. Maak de kamer donker

Voor alerte kindjes kan het kleinste streepje licht er al voor zorgen dat ze ‘aan’ gaan. Goede verduistering voor de ramen is dan een must. Denk ook aan licht dat vanaf de hal de kamer van je kindje in kan schijnen.

5. Zet een ruis aan

Gastblog ZoeteSlapers vroeg wakker

Ik vertelde al dat er in de vroege ochtend veel lichte slaap is. Je kindje kan dan snel wakker worden van geluiden. Misschien heb je een buurman met een oude dieselauto, een vrolijk fluitende krantenbezorger of gaat de wasmachine centrifugeren. Een ruismachine is dan perfect om deze geluiden te blocken. Liefst laat je de ruis vanaf bedtijd de hele nacht doorspelen. Je wil namelijk voorkomen dat je kindje écht wakker wordt ’s ochtends. Zet je de ruis pas aan zodra je kindje wakker wordt om 5 uur, dan ben je al te laat.

Ruis van de hoogste kwaliteit vind je in de Numsy Droomshop !

6. Maak het saai

Deze tip is vooral voor peuters en kleuters. Kijk eens kritisch naar wat je kindje wil in de vroege ochtend. En geef jij dat ook? Het verlangen naar een filmpje, flesje, knuffeltijd met jou etc. kan vroeg wakker worden enorm versterken.

Join Numsy+

Wist je dat we een heus slaapplatform hebben? Met Numsy+ stel jij al je brandende vragen over slaap en je baby aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast kun je talloze online modules volgen en live meedoen met sessies van onze slaapcoaches.

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen