Slaapsignalen herkennen tips & tricks
04 augustus 2021 
6 min. leestijd

Slaapsignalen herkennen tips & tricks

Een klein gaapje, in de ogen wrijven of even aan de oren friemelen. Het zijn allemaal signalen die je kleine afgeeft om te zeggen; het is bedtijd! Het tijdig leren herkennen van slaapsignalen kan je heel wat zorgen om slaap besparen. Lees verder en ontdek hoe je deze signalen bij je baby leert herkennen en wat je hiermee kan!

Hoe laat je baby weten dat hij moe is?

Soms moet je wat open deuren intrappen; jouw baby kan nog niet praten. Maar dat wil niet zeggen dat je kleine je nooit iets probeert te vertellen. Sterker nog, je baby probeert je vanalles duidelijk te maken! Dit doet je baby door verschillende huiltjes, gebaren of zelfs veranderingen in het gezicht. Met sommige van deze uitingen laat je baby weten dat hij moe is. Dit noemen we slaapsignalen.

Wat zijn slaapsignalen?

Met slaapsignalen bedoelen we dus manieren waarop je kindje laat blijken dat het tijd is om te slapen. Deze signalen variëren per kind en ook ieder kind kan zich heel anders uiten. Sommige kinderen maken gebaren of wrijven in het gezichtje, andere krijgen rode wangetjes en weer andere veranderen ‘opeens’ van gedrag.

Dit zijn de slaapsignalen in het kort, verder naar beneden geven we meer tips om deze signalen goed van elkaar te onderscheiden!

  • Veranderingen in het gezicht;
  • Gapen;
  • Wrijven en friemelen;
  • Contact vermijden;
  • Afwezig zijn;
  • Jengelen/zeuren;
  • Hyperactiviteit;
  • Huilen.

Wist je dat slaapcoach Melissa speciaal voor jou een slaapgids geschreven heeft? Hier leer je alles rondom de slaapjes van je newborn!

Bekijk de gids


Slaapsignalen herkennen, hier moet je op letten!

1. Veranderingen in het gezicht: Sommige kindjes laten het amper merken dat ze moe zijn. Toch kan het gezichtje ze aardig verraden. De volgende veranderingen in het gezicht kunnen een slaapsignaal zijn:

  • Je kindje krijgt rode oortjes en/of wangetjes.
  • Sommige kindjes worden juist bleker wanneer ze moe zijn.
  • Je kindje kijkt licht grijnzend of met een glimlach.
  • Je kindje staart maar wat voor zich uit.

2. Gapen: Een kleine inkopper ;) Net als iedereen gapen baby’tjes ook wanneer ze moe zijn. Gapen is natuurlijk het makkelijkst herkenbare slaapsignaal. Reken jezelf maar gelukkig met je kleine gaper.

3. Wrijven en friemelen: Het typische beeld van iemand die in zijn ogen wrijft en flink gaapt kennen we allemaal. Veel oudere baby’s beginnen in hun ogen te wrijven als ze moe zijn. Ook het friemelen aan oren komt regelmatig voor!

4. Contact vermijden: Tot nu toe hebben we vooral fysieke slaapsignalen gehad, maar zoals we al zeiden, elke baby drukt zichzelf anders uit. Soms is de vermoeiing van je kleine vooral in zijn/haar gedrag te zien. Het kan zijn dat je kleine gewoon even geen zin heeft in contact. Hij reageert dan niet meer echt op je en probeert van je weg te kijken. Er zijn ook baby’s die contact proberen te vermijden door hun gezicht in je borst te begraven.

5. Afwezig zijn: Ook dit is een verandering in het gedrag wat voorkomt als slaapsignaal. Je kleine wordt minder actief en gedraagt zich rustiger wanneer hij wil slapen. Je merkt dat je baby niet meer echt interesse heeft in iets of ‘er niet helemaal bij is’. Tijd om onder het wol te duiken dus!

6. Jengelen/zeuren: Vermoeide baby’s worden regelmatig kribbig. Dit resulteert vaak in jengelend of zeurend gedrag. Als je baby begint te jengelen, zeuren of huilen ben je eigenlijk al iets te laat met je kleine naar bed brengen. Je druktemaker heeft het gehad en wil nu écht naar bed.

Voel jij je als ouder soms alleen? Zit je vol met twijfels en wil je graag snel een antwoord vinden op je vragen? In Numsy+ chat je met onze gecertificeerde slaapcoaches en gelijkgestemde ouders (lotgenoten). Schrijf je nu in en probeer het gratis.

Zien we je daar?

Numsy Plus Community Mock up Overview

7. Hyperactiviteit: Je kleine te moe laten worden resulteert in hyperactiviteit. Deze redenering kun je dus ook andersom maken. Begint je kleine die net nog lekker rozig leek er ineens weer een feestje van te maken? Dan is bedtijd eigenlijk al gepasseerd. Even lekker kalmeren of jullie slaapritueel uitvoeren, en dan snel naar bed!

8. Huilen: Ook huilen is een verlaat signaal van vermoeidheid. Voordat je baby gaat huilen geeft hij/zij meestal al eerdere slaapsignalen. Deze heb je waarschijnlijk gemist. Je baby voelt zich nu al een tijdje niet meer prettig en wil echt naar bed.

Waarom zijn slaapsignalen belangrijk?

Waarom is het nou zo belangrijk dat je deze signalen leert herkennen? Dat is nou precies wat je als ouder wat zorgen kan besparen. Je kind te moe op bed leggen zorgt er namelijk voor dat deze juist slechter slaapt. Huh!? Ja écht. Als je kind oververmoeid raakt wordt hij of zij juist hyperactief.

Hoe kan het nou dat deze oververmoeidheid zorgt dat je kind actief wordt? Dat komt door twee belangrijke hormonen die onze slaap beïnvloeden. Cortisol en Melatonine. Cortisol is het welbekende stresshormoon. Dit hormoon houdt ons actief en alert in stressvolle situaties.

Melatonine wordt daarentegen het slaaphormoon genoemd. Dit stofje in ons lichaam geeft ons een slaperig gevoel. Door oververmoeidheid wordt de aanmaak van Cortisol bevordert en die van Melatonine onderdrukt. Je raadt het al, dat gaat een struggle worden...

Wil jij voorkomen dat je jouw kindje oververmoeid op bed legt? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je een handig overzicht met bedtijden, dutjes en onze best tips voor een betere nachtrust. 

Bestel hem nu!


Baby slaapritme maand voorbeelden

Ik herken slaapsignalen; wat nu?

Slaapsignalen zijn perfect voor ouders die rondlopen met de vraag; Wanneer leg ik mijn baby op bed? Het herkennen van de slaapsignalen van je baby geeft je hier een goede indicatie voor. Zodra je de slaapsignalen van je kleine opmerkt kun je jouw baby het beste meteen op bed leggen.

Probeer je kleine vóór dat hij of zij de slaapsignalen vertoond al te voeden en verschonen. Met een vermoeide baby gaat dit ten eerste een stuk lastiger en ten tweede geeft het veel prikkels waar je baby weer actief van kan worden. Hierdoor kan je kleine oververmoeid raken wat ook weer resulteert in een moeilijke slaper.

Slaapsignalen herkennen tip: Slaapsignalen lijken bij sommige baby’s enorm op voedingssignalen. Laat je baby deze signalen zien net nadat hij of zij een goede voeding heeft gehad? Dan wijst dit er meestal op dat het bedtijd is.

Let op: Slaapsignalen veranderen

Heb je eindelijk de slaapsignalen van je kleine onder de knie, zul je zien dat ze opeens veranderen! Helaas veranderen de slaapsignalen van je kleine naarmate hij of zij ouder wordt. De slaapsignalen van je pasgeboren baby zijn heel anders dan die van een peuter of kleuter. Blijf je kind goed in de gaten houden. Vertoont hij/zij opeens ander gedrag rond bedtijd? Of merk je dat het slaapje steeds problematischer verloopt? Dan is de kans groot dat je kleine nu andere slaapsignalen vertoont die je misschien mist.

(over)Vermoeidheidssignalen

Wat als je de slaapsignalen van je baby te lang negeert? Je hebt al van een aantal slaapsignalen kunnen zien dat ze eigenlijk te laat zijn om als slaapsignaal aan te houden. Probeer je kleine de volgende keer iets eerder op bed te leggen als hij/zij:

  • Weer hyperactief wordt.
  • Zich ongeremd gedraagt, veel brabbelen bijvoorbeeld.
  • Huilen.
  • Overstrekken.
  • Een kort lontje lijkt te hebben.
  • Overstuur raakt
  • Niet meer wil, niks lijkt nog goed te zijn.

Kalmeer je kleine als het nodig is en leg hem/haar zo snel mogelijk op bed. Maak eventueel gebruik van white noise om je kindje te kalmeren. Lees hier meer over white noise.

Of bestel een Numsy White Noise Machine en ontvang een gratis slaapgids!


numsy bamboo Calm

Over Numsy

Sinds 2018 is Numsy bezig met het verbeteren van slaap in de Benelux. Dit doen we op een leuke, interactieve manier. We geloven dat slaap iets is waar iedereen van kan genieten en zelfs naar uit moet kijken! Daarnaast geloven we in de eigen kracht van onze dromers. Daar bedoelen we mee; iedereen kan zelfstandig en op een duurzame wijze beter leren slapen. Je hebt er absoluut geen medicatie voor nodig, alleen de juiste informatie.

Samen met onze slaapcoaches zijn we daarom hard aan het werk gegaan, maar nu is het jouw beurt om actie te ondernemen! Met ons nieuwe initiatief Numsy+ geniet jij van talloze online modules die je alles leren wat je moet weten over de slaap van je kids.

Daarnaast krijg je toegang tot een gloednieuwe community van ouders die net als jij rondlopen met prangende vragen over slaap. Help elkaar of krijg het antwoord van een onze slaapcoaches.

Zien we je daar?

Slaap lekker,

Numsy


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen