Beste kolfapparaat 2023

Kolfapparaten zijn een ideaal hulpmiddel wanneer je graag moedermelk aan je kleine wil geven. Er zijn heel wat verschillende soorten apparaten op de markt, maar hoe weet je nou wat het meest geschikte model voor jou is? Dat vertellen we in deze blog. Lees alles over het beste kolfapparaat van 2023!

Wat is een kolfapparaat?

Een kolfapparaat is een hulpmiddel dat je als moeder kunt gebruiken om moedermelk uit je borsten te halen, zonder dat je jouw baby rechtstreeks aan de borst hoeft te voeden. Hierdoor kun je moedermelk gemakkelijk opvangen en bewaren voor later. Borstkolven zijn een waardevol hulpmiddel voor moeders die ervoor kiezen om hun baby's moedermelk te geven, zelfs wanneer directe borstvoeding niet mogelijk is.

Beste kolfapparaat

Wanneer gebruik je een kolfapparaat?

Kolfapparaten zijn geschikt voor meerdere situaties. Bijvoorbeeld wanneer je als moeder niet de mogelijkheid hebt om direct borstvoeding te geven. Daarnaast kunnen sommige baby’s niet zelfstandig uit de borst drinken, bijvoorbeeld bij vroeggeboorte, medische complicaties en andere gezondheidsproblemen. 

Verder kan kolven handig zijn, wanneer je bijvoorbeeld een voorraad moedermelk wilt aanleggen of wanneer je als moeder last hebt van overproductie en drukverlichting nodig hebt. 

Hoe werkt een kolfapparaat

Een kolfapparaat zorgt dat de moedermelk uit de borsten komt, doordat het apparaat ritmisch aan de tepel zuigt. Het kolfapparaat bootst daarbij als het ware het gevoel na van een baby die aan je borst drinkt. Door het ritme van het apparaat komen bepaalde hormonen op gang, die de productie van melk starten. 

Soorten kolfapparaat

Net als zo’n beetje iedere andere aankoop die je moet doen voor je baby, zijn er op het gebied van kolfapparaten heel wat keuzes te maken. We hebben de verschillende, meest voorkomende kolfapparaten hier voor je op een rijtje gezet. 

Handkolf

Een handkolf of handmatige borstkolf is een kolfapparaat dat met de hand wordt bediend. Het gebruik van dit apparaat is erg makkelijk. Je plaatst de kolf over je borst en maakt bewegingen met je hand om een vacuüm te creëren. Handkolven zijn makkelijk wanneer je af en toe wil kolven, bijvoorbeeld wanneer je een dagje of middagje weg bent van je baby. 

Elektrische borstkolf

Dit type borstkolf maakt gebruik van elektrische motoren en vacuümtechnologie om de melk uit de borst te halen, waardoor het kolven veel gemakkelijker en minder inspannend wordt voor jou als moeder. Elektrische kolven zijn vooral handig wanneer je als moeder wél moedermelk wil geven, maar niet zelf wil of kan voeden.

Een modern elektrisch kolfapparaat kan ook geavanceerde functies hebben, zoals instelbare zuigkracht, massage-instellingen om de melkstroom te stimuleren, timers om de kolftijd bij te houden en sommige modellen kunnen zelfs worden aangesloten op een smartphone-app voor gegevensregistratie en extra functies. 

Enkele borstkolf

Dit type borstkolf, kolft melk uit één borst tegelijk. Het is handig voor moeders die af en toe kolven of als ze maar één borst willen afkolven.

Dubbele borstkolf

Dit type kolf heeft twee zuignappen en kan beide borsten tegelijk kolven. Het biedt efficiëntie en bespaart tijd, omdat beide borsten gelijktijdig worden gestimuleerd om melk te produceren.

Kolfapparaat kopen: hier moet je op letten!

Bij de aankoop van een kolfapparaat zijn er verschillende factoren waar je op kunt letten. Om ervoor te zorgen dat het apparaat aan jouw behoeften voldoet is het belangrijk dat je de volgende punten overweegt:

1. Type kolf

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende types kolfapparaten. Denk goed na over het type waar je het meeste behoefte aan hebt. Zo kun je kiezen voor een enkele elektrische borstkolf, een dubbele elektrische borstkolf of handmatige borstkolf. 

2. Efficiëntie

Als je van plan bent regelmatig te kolven, is een elektrische kolf met dubbele zuignap de meest efficiënte keuze, omdat het beide borsten tegelijkertijd kolft en daardoor de kolftijd kan verkorten. Daarnaast geeft dit je de mogelijkheid om lekker handig handsfree te kolven. 

3. Comfort

Comfort is essentieel. Sommige vrouwen vinden kolven erg ongemakkelijk of pijnlijk. Een comfortabel kolfapparaat kan die pijn natuurlijk voor een groot deel weghalen of verminderen. Let op het ontwerp van de zuignappen en de kolfonderdelen. Zorg ervoor dat het materiaal zacht en comfortabel is voor je huid en dat de zuignappen goed passen op je borsten.

4. Aanpassingsmogelijkheden

Bij de betere elektrische kolven kun je de zuigkracht- en snelheidsniveau’s zelf aanpassen. Hierdoor kun je het kolfapparaat zelf aanpassen zodat je altijd comfortabel gebruik kunt maken van het apparaat.

5. Onderhoud en reiniging

Hygiëne is natuurlijk erg belangrijk. Zowel voor je baby als jezelf. Zoek dus een kolfapparaat dat makkelijk te reinigen is. Het liefst met onderdelen die gemakkelijk te demonteren zijn. Zo weet je zeker dat je het apparaat goed schoon kunt maken en houden. 

6. Prijs

Kolfapparaten variëren sterk in prijs, afhankelijk van het type, de functies en de merken. Stel een budget vast en vergelijk verschillende modellen binnen dat budget om de beste kwaliteit en prijsverhouding te vinden.

7. Garantie en ruilmogelijkheden

Controleer of het kolfapparaat wordt geleverd met garantie, zodat je gedekt bent in het geval van eventuele defecten of problemen. Daarnaast is het belangrijk om je kolfapparaat te kunnen proberen en terug te kunnen sturen als deze niet comfortabel is. 

Beste kolfapparaat 2023

Wil jij weten welk kolfapparaat de beste borstkolf van 2023 is? We hebben een overzicht gemaakt van de beste borstkolven volgens onze slaapcoaches!

Felin Handsfree Borstkolf

De Felin Handsfree dubbele elektrische borstkolf zorgt dat jij pijnloos kunt kolven en tot wel 15% meer melk kunt produceren in dezelfde tijd. Dit model is compact, licht en past in iedere BH. Dit maakt het makkelijk om bijvoorbeeld op het werk te kolven. Daarnaast kun je het van alles instellen op dit kolfapparaat, zoals de intensiteit van het kolven.

Verder is het handig dat dit apparaat geleverd wordt met 30 bewaarzakjes, zodat je jouw moedermelk ook altijd makkelijk kunt bewaren. 

Felin Handsfree Kolfapparaat
 • Inclusief 30 moedermelk bewaarzakjes + E-Book
 • 3 maten borstschildverkleiners
 • BPA-vrij
 • Stille kolf
 • Anti-terugstroom systeem
 •  Automatisch kolf programma

Vulpes Goods BabyCare - Handsfree Borstkolf

Dankzij de nieuwste technologieën kun je met dit apparaat zorgeloos en comfortabel moedermelk afkolven. De kolf is zeer compact en kan je gemakkelijk overal mee naartoe nemen, zodat je altijd en overal kunt kolven. Dankzij het handige LED display kun je eenvoudig de gewenste modus instellen.

Een ander handig voordeel van dit kolfapparaat is de anti-terugstroomfunctie, die ervoor zorgt dat er geen moedermelk verloren gaat. Wat ons betreft is dit een van de beste dubbele elektrische kolven op de markt!

Vulpes Good Babycare Handsfree Kolfapparaat
 • Elektrische Draadloze Borstkolf
 • Draagbaar
 • Inclusief moedermelkbewaarzakjes, reistas + borstschildverkleiners
 • 4 verschillende modi
 • Anti-terugstroom systeem
 • BPA vrij

Medela Harmony Kolfapparaat

Deze handkolf is ideaal voor moeders die slechts af en toe willen kolven. De handkolf is ideaal voor onderweg en maakt gebruik van ‘natural motion technologie’ oftewel, het apparaat bootst een natuurlijk zuigritme na. Het apparaatje is vrij simpel, maar enorm effectief. Het apparaatje is met haar vriendelijke prijsje en lage onderhouds graad een van de beste enkele, handmatige kolfapparaten op de markt. 

Medela Harmony Kolfapparaat
 • Handkolf 
 • Ideaal voor onderweg
 • Bootst natuurlijke zuigritme na
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Produceert geen geluid

Philips Avent SCF430/10 - Handkolf

Geniet van het zachte comfort van de draagbare Philips AVENT-handkolf. Met Natural Motion-technologie,geïnspireerd op het zuigen van je baby voor sneller kolven. Je kunt het ritme en de zuigkracht eenvoudig aanpassen en kolven zonder dat je naar voren leunt. Past op vrijwel alle tepels. De borstkolf is klein en licht, en dus gemakkelijk op te bergen en mee te nemen. Daardoor kun je buitenshuis eenvoudig en discreet kolven.

Philips Avent Kolfapparaat
 • ritme + zuigkracht aanpasbaar
 • Handmatig
 • BPA-vrij 
 • Draagbaar
 • Eenvoudig schoon te maken

Youha® Enkele draadloze borstkolf

De Youha enkele borstkolf is een zeer handige, draadloze en draagbare borstkolf. Deze Youha borstkolf biedt een mobiele kolfmethode die de kwaliteit en effectiviteit van een niet-mobiele kolf behoudt, zodat je snel en efficiënt kunt kolven naar jouw wens. Het aanleggen van de Youha borstkolf gaat zeer snel, daarna doet de kolf haar werk en kun je hem makkelijk bedienen. De melk wordt opgevangen in de borstschild en is makkelijk over te schenken in flesjes of zakjes.

Youha® Kolfapparaat
 • Elektrisch
 • 10 vacuüm standen
 • Makkelijk te reinigen
 • Draadloos en draagbaar
 • Aanleggen is eenvoudig

Andere verzorgingsproducten

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen