Voedingsschema voor je baby's eerste levensjaar
13 december 2021 
in Baby
12 min. leestijd

Voedingsschema voor je baby's eerste levensjaar

Voeding speelt een enorm belangrijke rol bij de slaapontwikkeling van jouw kleintje. Wil je jouw kleintje helpen om meer ontspannen en langer te kunnen slapen? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij comfortabel, gezond en goed gevoed is. Maar hoe kan je dit nu precies doen, wat is hierbij belangrijk en welke mogelijkheden zijn hierin?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je jouw kleintje kunt voeden. Denk hierbij aan de volgende opties:

Voeden op vraag; je voedt jouw kleintje wanneer hij zelf aangeeft honger te hebben. Jouw voedtijden zijn dus volledig afgestemd op de behoeften en het gedrag van jouw kleintje.

Voeden op schema; je houdt een vast voedingsschema aan met vaste tijden waarop je de voedingen aanbiedt. Dit schema pas je aan naar de leeftijd van jouw kleintje;

Combinatie van voeden op vraag en voeden op schema; vind je het prettig om wel richtlijnen aan te houden maar rondom de voedtijden te letten op de hongersignalen van jouw kleintje, dan maak je dus een combinatie van voeden op vraag en voeden op schema.

Welke wijze van voeding je toepast is volledig afhankelijk van de behoeften van jouw kleintje en jouw voorkeur binnen het ouderschap.

De richtlijn is als volgt: geef je kleintje op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dit totaal aantal verdeel je over het aantal flesjes dat passend is voor zijn leeftijd. Let op, dit rekensommetje is een richtlijn, geen wet. Je kindje geeft aan hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Dat kan meer of minder zijn.

Join Numsy+! Ons gratis platform voor ouders vol met informatieve video's en een actieve community. Stel jouw vragen aan gecertificeerde slaapcoaches! Je kunt het nu zelfs 14 dagen gratis proberen!

numsy plus

Twijfel je over je melkproductie?

Je kunt niet controleren hoeveel moedermelk jouw kleintje binnenkrijgt als je de borst geeft. Hoe meer melk je baby drinkt, hoe meer melk jij produceert. Je baby regelt op die manier dus zelf dat hij voldoende melk krijgt. Ben je bang dat je te weinig moedermelk aanmaakt? Geef dan niet een extra voeding maar schakel een lactatiekundige in.

Voeden op vraag

Je kindje bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Het maakt niet uit of je borstvoeding geeft of flesvoeding of een combinatie van beide, de principes zijn hetzelfde. Als je kindje goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, weet je dat hij genoeg voeding binnenkrijgt. Ook houdt het consultatiebureau jouw kleintje nauwlettend mee in de gaten. Bij flesvoeding kun je de richtlijnen aanhouden die op de verpakking staan weergegeven en passen bij het gewicht van jouw kleintje.

Borstvoeding

Uit onderzoek is gebleken dat 64% van alle baby’s die tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding ontvangen, om één of meerdere nachtvoedingen vraagt. Weet dat jouw kleintje dit nooit doet om jou dwars te zitten, maar omdat hij in de nacht ongeveer 20% van de hoeveelheid melk drinkt die hij in 24 uur nodig heeft. Door de voeding van overdag steeds een beetje op te blijven bouwen en vaste voeding aan te gaan bieden, zul je zien dat je de nachtvoedingen stapje voor stapje af kunt gaan bouwen.


Flesvoeding

Dat kinderen die flesvoeding ontvangen in de nacht beter slapen hangt af van elk kindje als individu. We spreken hier in ieder geval niet van ‘oorzaak - gevolg’, maar eerder van correlatie. We zien vaak dat kindjes die flesvoeding ontvangen eerder de nacht doorslapen, maar het is zeker geen vuistregel.

Vaste voeding

Vaste voeding kan zowel een positief als een negatief effect hebben op het slaapgedrag van jouw kleintje. Vaste voeding zullen de GI en het microbioom veranderen, wat kan leiden tot ongemak, meer nachtelijk waken, veranderingen in frequentie en consistentie, meer wind en in sommige gevallen constipatie. Door de vaste voeding vroeg op de dag aan te bieden, het liefste rond de lunch, kan de impact die vaste stoffen 's nachts kunnen hebben worden verminderd. De lunch is het ideale moment om de eerste vaste stoffen aan te bieden, omdat het minder invloed heeft op het settelen en de nachtrust en het positief effect kan hebben op zowel de middag als de nachtslaap als het lichaampje goed op de voedingsstoffen reageert. Als de lunch niet mogelijk is, is ontbijt de tweede optie.

Allergieën

Allergieën en voedselintolerantie hebben ook invloed op de slaap. Meer wind en ongemak zijn vaak een teken van voedselintolerantie of gevoeligheid. Rusteloosheid kan het gevolg zijn van een verminderde opname van zink en ijzer, veroorzaakt door een ontsteking in de darm. Niet-gediagnosticeerde voedselintolerantie/allergie darmontsteking kan zorgen voor:

 • Een verminderde opname van voedingsstoffen;
 • Rusteloosheid;
 • Slapeloosheid;
 • Gedragsproblemen;
 • Vaker een hongergevoel;

Het is belangrijk dat je allergieën of andere klachten zo snel mogelijk correct laat behandelen om de voeding (en daarmee slaap) te stimuleren.

Deze voedingstabel is bedoeld voor een baby die bij de geboorte 2,75 -3 kg of meer weegt. Voor kinderen onder het gegeven gewicht dient het advies van de kinderarts aangehouden te worden.


Voedingsschema tot 6 weken

Hoeveel flesvoeding? 

50-150 ml (2-5 oz) per voeding (7 of 8 voedingen per dag gemiddeld 500-725 ml (18-24 oz.)

Hoe lang borstvoeding?

Tot 45 minuten

Hoe vaak voeding?

Elke 2,5-3 uur overdag; cluster voedingen in de vroege avonden. Je baby zou ‘s nachts 4-5 uur zonder voeding kunnen slapen, afhankelijk van het gewicht en het temperament.

Opmerkingen: In het begin kunnen flesgevoede baby’s langer tussen voedingen laten zitten dan baby's die borstvoeding krijgen; het egaliseert meestal na 3-4 weken; als de moeder geen problemen

Voedingsschema 6 weken - 4 maanden

Hoeveel flesvoeding?

125-175 ml (4-6 oz.) 6 voedingen plus droom voedingen; gemiddelde hoeveelheid is 925-950 ml (24-32 oz.)

Hoe lang borstvoeding?

Tot 30 minuten.

Hoe vaak voeding?

Elke 3-3,5 uur; tegen de 16 weken kan jouw baby 's nachts 6-8 uur  zonder voeding. Ga niet door met clustervoeding na de 8 weken.

Opmerkingen: Het doel zou moeten zijn om de tijd tussen de voedingen gedurende de dag te verlengen, zodat uw baby na 4 maanden ongeveer 4 uur tussen de

Voedingsschema 4 - 6 maanden

Hoeveel flesvoeding?

150-250 ml (5-8 oz.) per voeding (5 voedingen plus de droom voedingen gemiddelde hoeveelheid is 775-1100 ml (26-38 oz.))

Hoe lang borstvoeding?

Tot 20 minuten

Hoe vaak voeding?

Elke 4 uur; zou 's nachts 10 uur zonder voeding kunnen slapen.

Opmerkingen: Tussen de 4 en 6 maanden wordt de eetlust van sommige baby's beïnvloed doordat ze tandjes krijgen en hun ontwikkelende mobiliteit, dus wees niet ongerust als jouw kleintje minder eet.

Voedingsschema 6-9 maanden

Hoeveel flesvoeding? 

5 voedingen per dag, inclusief vast voedsel. Is gemiddeld vloeistofinname van 950-1450 ml (32-48 oz.) Als je vaste stoffen introduceert, neemt de melk consumptie af met hetzelfde aantal in gewicht - bijvoorbeeld een baby die ooit 1200 ml (40 oz.) melk nam neemt 425 g (15 oz.) vaste stoffen en 750 ml (25 oz.) melk in.

Opmerking: 2 T. vaste stof = 25 ml (1 oz.) vloeistof; 2 T. vast fruit of groente puree - 1/4 van een pot van 100 g (4 oz., als je deze niet zelf maakt).

Hoe lang borstvoeding?

Eerst eten geven en dan de fles of 10 minuten op de borst. Ze slikken vloeistoffen op deze leeftijd vrij snel naar binnen, zodat ze in 10 minuten meer kunnen opnemen dan vroeger in een half uur.

Hoe vaak voeding:

Een typische routine:

 • 7:00 melk
 • 150-250 ml (5-8 oz.), fles of borst)
 • 8:30 vaste voeding "ontbijt"
 • 11:00 Melk
 • 12:30 Vaste voeding "lunch"
 • 3:00 Melk
 • 5:30 vaste voeding "diner"
 • 7:30 borst of fles voor het slapengaan

Opmerkingen: Sommige baby's hebben moeite om zich aan vast voedsel aan te passen. Jouw baby kan een loopneus, rode wangen, een zere billen en mogelijk diarree krijgen, wat kan wijzen op een voedselallergie; neem contact op met de kinderarts.

Kwijlen betekent niet noodzakelijk tandjes krijgen. Kwijlen begint ongeveer 4 maanden

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's en extra uitleg over de slaap van je kindje? Bekijk ook eens onze slaapgids met voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! - Tijdelijk afgeprijsd, wees er snel bij!


Hieronder geef ik je enkele voorbeelden van voedingsschema’s vanaf 10 maanden. Let op, het is belangrijk dat je goed naar jouw kleintje blijft kijken en dat je hem volgt in zijn of haar gedrag.

Ontbijt: 7:00

 • ½-1 bruine boterham met margarine uit een kuipje en 100% pindakaas
 • Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

Tussendoor 8:30

 • Bekertje lichte lauwe thee zonder suiker

Middag: 11:00/11:30

 • 1 bruine boterham besmeerd met margarine uit een kuipje en geprakte avocado
 • Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

Tussendoor: 14:30

 • Fruithapje van 3 eetlepels klein gesneden kiwi
 • Bekertje lichte lauwe thee zonder suiker

Warme maaltijd: 17:00

Maak een stamppotje van 4 eetlepels gare en klein gesneden spinazie met 3 eetlepels zelfgemaakte aardappelpuree. Voeg een paar reepjes omelet toe. Een warm hapje maak je extra lekker met een theelepeltje of klontje van de goede vetten (kies voor bak- en braadvet uit een knijpfles of olie, zoals olijfolie en zonnebloemolie).

 • Bekertje water

Avond: 18:15

 • Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

Ochtend: 7:00

 • ½-1 bruine boterham met margarine uit een kuipje en 100% pindakaas
 • Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

Tussendoor: 8:30

 • Bekertje lichte lauwe thee zonder suiker

Middag: 11:00/11:30

 • 1 bruine boterham besmeerd met margarine uit een kuipje en geprakte avocado
 • Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

Tussendoor: 14:30

 • Fruithapje van 3 eetlepels klein gesneden kiwi
 • Bekertje lichte lauwe thee zonder suiker

Warme maaltijd: 17:00

Maak een stamppotje van 4 eetlepels gare en klein gesneden spinazie met 3 eetlepels zelfgemaakte aardappelpuree. Voeg een paar reepjes omelet toe. Een warm hapje maak je extra lekker met een theelepeltje of klontje van de goede vetten (kies voor bak- en braadvet uit een knijpfles of olie, zoals olijfolie en zonnebloemolie).

 • Bekertje water

Avond: 18:15

 • Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

Vanaf 8 maanden kun je een borstvoeding of flesvoeding vervangen door een volledige maaltijd. Ook prak je de hapjes steeds minder fijn. Je gaat in de periode van 8 tot 12 maanden door met het vervangen van enkele borst- of flesvoedingen door vaste voeding, tot je kind bij 12 maanden drie volledige maaltijden met de pot mee-eet.

Een goede vuistregel: er is zeker een week voor nodig om een maaltijd stap voor stap zo groot te maken dat 1 van de melkvoedingen weggelaten kan worden. Laat je kleintje eerst even wennen aan de nieuwe situatie voor je een volgende melkvoeding vervangt. Hoeveel melkvoedingen je nog geeft, hangt af van je kind. 2 à 3 melkvoedingen per dag is een richtlijn waaraan je je kunt houden.

In de Numsy+ staan veel trainingsvideo’s weergegeven waar je alle informatie kunt vinden rondom voeding en slaap. We zoomen dan ook meer in op welke voedingsstoffen nu precies een bevorderende werking hebben op het slaapgedrag van jouw kleintje, maar ook kijken we naar veel voorkomende problematieken zoals eczeem en Reflux. Ben je nog geen lid van Numsy+? Geef je dan nu op!
Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen