Samen slapen met je baby. Kan dat nog wel?
19 april 2021 
in Baby
7 min. leestijd

Samen slapen met je baby. Kan dat nog wel?

Is het veilig om te slapen met je baby? Hier zijn de meningen over verdeeld. Veel ouders hebben, zeker net na de geboorte, veel behoefte om samen met hun baby te slapen. Naast dat het ouders een veilig gevoel geeft om samen met hun baby te slapen, vinden ze het vaak ook gezellig en versterkt het de band tussen baby en ouder. Het is een hedendaags taboe geworden om samen te slapen met je baby, ook wel co-sleeping genoemd. Maar waarom? Wat zijn de gevaren, zijn er überhaupt gevaren? Hoe kan het wel?

Welterusten

Baby’s hebben eeuwenlang bij hun ouders in bed geslapen. Dit is de laatste tijd veranderd in onze westerse cultuur. Waar baby’s eerst een bed en kamer deelde met hun ouders, hebben ze die nu beide voor zich alleen. Het samen slapen komt in een steeds slechter daglicht te staan. Er wordt tegenwoordig neergekeken op het samen slapen met je baby, en door sommige mensen wordt het zelfs bestempeld als levensgevaarlijk. 

Het gevaar van samen slapen met je baby

Slapen met je baby kan ook erg gevaarlijk zijn. Door dokters en experts wordt het dan ook ten strengste afgeraden om in de eerste 4 tot 6 maanden je kindje bij jou in bed te laten slapen. In de eerste 4 maanden is de baby nog niet in staat zichzelf te redden in verstikkende situaties, die kunnen voorkomen wanneer jullie samen slapen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de kans op wiegendood 2 tot 6 keer verhoogd (!). Dit zijn de grootste gevaren van samen slapen met je baby: 

  • De baby kan stikken door een kussen of de lakens;
  • De ouder kan in de slaap op de baby gaan liggen/rollen, en het ademen belemmeren;
  • De baby kan oververhit raken;
  • De baby kan uit het bed vallen;
  • De baby kan te gewend raken aan het samen slapen, waardoor het later minder goed zelfstandig kan slapen.

De positieve effecten van samen slapen met je baby

Wanneer je ouder wordt ben je natuurlijk constant bezig met het welzijn van je kind. Letterlijk dag en nacht. Dus heb je de kleine ook s nachts het liefst zo dichtbij mogelijk. Ook om praktische redenen, mocht de baby niet door slapen of s nachts nog borstvoeding krijgen is dit snel te verhelpen. Naast deze praktische redenen zijn, er nog meer positieve effecten aan het co-sleeping. 

vrouw en baby in bed. Baby heeft speen in terwijl vrouw de baby kust. Naast hun ligt een Numsy white noise machine

Het samen slapen met je kind kan heel goed zijn voor de hechting in de baby’s eerste levensfase. Doordat je dichtbij bent, en adequaat kan reageren wanneer er s nachts iets is, creëer je een goeie basis van vertrouwen tussen jou en je baby. Door het vertrouwen en de veilige omgeving valt een baby ook sneller in slaap. Daarnaast zijn er nog een aantal positieve effecten:

  • Door de veilige omgeving ervaart de baby ook minder stress, waardoor hij/zij beter zal slapen
  • Het helpt bij het reguleren van de ademhaling en hartslag van de baby
  • De baby zal ook meer slaap krijgen, doordat de voedingstijd korter is.

Samen met je baby slapen. Hoe kan het wel?

Zoals ik in de inleiding al schreef zijn de meningen over samen slapen met je baby verdeeld. Het ligt uiteindelijk aan de ouders waar ze voor kiezen. Alleen merken wij dat ouders vaak schrikken van de gevaren en de gevolgen van dien. Maar wat nou als het wel kan, als je het maar veilig doet! Er bestaan namelijk veilige manieren om de gevaren in te perken.

Op Slapen is goed lees je dat het aantal kindersterfgevallen van ouders die met hun kinderen slapen lager is dan het westen dan in niet-westerse culturen. Terwijl het daar gebruikelijker is dat ouders met hun kinderen slapen. Dus het is wel degelijk mogelijk om samen te slapen met je baby, maar dan moeten ouders wel weten hoe! Hier een aantal tips:

Zorg voor een dunne deken

Een dik dekbed kan zorgen voor verstikking. De baby kan er per ongeluk onder komen te liggen, en heeft dan vaak niet de kracht om er onder vandaan te komen. Doordat er onder een deken minder lucht is, kan de baby stikken. 

Zorg voor een heel matras 

Wanneer je in een 2 persoons bed slaapt met 2 matrassen zou de baby in de kier kunnen vallen en wederom zorgt dit voor verstikking. Het is dus essentieel om op een heel matras te slapen. 

Zorg dat je nuchter bent

Na het nemen van verdovende middelen (zoals alcohol o.i.d) ben je minder alert. Je zou bijvoorbeeld niet kunnen merken dat de baby huilt, of onder je is komen te liggen. 

Communiceer altijd met je partner

Het kan voorkomen dat je s nachts ervoor kiest om je kind in bed te nemen, dat is prima maar zorg ervoor dat je partner hier ook van af weet. Hierdoor kan hij/zij er rekening mee houden. 

Laat je baby nooit aan de buitenkant liggen

Deze tip spreekt aardig voor zich. Wanneer de baby aan de buitenkant ligt kan het al slapend het bed uit rollen. Dus leg de baby in het midden neer of plaats eventueel een hekje aan de zijkant van het bed. 

Zoals we al eerder vertelde, kan het samen slapen met je baby dus veel voordelen hebben voor de nachtrust van je baby. De baby’s kwaliteit van slapen is beter wanneer je samen slaapt. De band tussen jou en je baby wordt beter, en de baby zal ook meer slapen. 

Gebruik een co-sleeper

Met een co-sleeper slaapt je baby lekker bij jou in bed, maar wel op zijn/haar eigen plateau! Dit maakt het samen slapen een stuk veiliger. Meer weten? Lees hier alles over de co-sleeper.

Beter slapen met Numsy

Zijn jouw nachten ook verkort, doordat je baby minder slaapt?  Probeer naast deze tips een White Noise Machine. Deze constante ruis is voor veel baby’s heel kalmerend en doet denken aan het geluid van het bloed wat door de baarmoeder stroomt. Baby’s voelen zich hierdoor veiliger omdat het een heel herkenbaar geluid is, waardoor ze beter zullen slapen. 

Baby op bed. Lekker aan het spelen met de Numsy Lumi White noise machine
Nieuwsgierig geworden naar onze White Noise producten? Neem dan een een kijkje in onze Droomshop! Hier vind je meerdere White Noise artikelen en andere producten die de slaap van jouw baby bevorderen! 

Numsy+

Naast onze droomshop hebben we sinds kort ook een slaapplatform, Numsy+. Hier stel je gemakkelijk al jouw vragen over slaap aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast kun je talloze online modules bekijken om zo alles over de slaap van jouw kindje te leren!

Over de schrijver
.
Reactie plaatsen