Samen slapen met je baby. Kan dat wel?
19 april 2021 
in Baby
4 min. leestijd

Samen slapen met je baby. Kan dat wel?

Is het veilig om te samen met je baby te slapen? De meningen hierover zijn verdeeld. Veel ouders hebben de behoefte om samen met hun baby te slapen. Naast dat het ouders een veilig gevoel geeft, vinden ze het gezellig en versterkt het de band tussen baby en ouder. Toch is het een taboe geworden om samen te slapen met je baby, ook wel co-sleeping genoemd. Maar waarom?

Samen slapen met je baby

Eeuwenlang sliepen baby's bij hun ouders in bed. Dat is aardig verandert. In ieder geval binnen de westerse cultuur.  Waar kindjes eerst een bed en kamer deelde met hun ouders, hebben ze dat nu beide voor zich alleen. Het samen slapen komt in een steeds slechter daglicht te staan. Er wordt tegenwoordig neergekeken op het samen slapen met je baby, en door sommige mensen wordt het zelfs bestempeld als levensgevaarlijk. 

Meer leren over de slaap van je kindje? Neem eens een kijkje in onze community; Numsy Plus! Hier chat je met slaapcoaches en vind je snel een antwoord op al je vragen met betrekking tot de slaap en (op)voeding van je kindje.

Zien we je daar?

Het gevaar van samen slapen met je baby

Slapen met je baby kan gevaarlijk zijn. Door dokters en experts wordt het dan ook ten strengste afgeraden om in de eerste 4 tot 6 maanden je kindje bij jou in bed te laten slapen.

In de eerste 4 maanden is de baby nog niet in staat zichzelf te redden in verstikkende situaties, die kunnen ontstaan wanneer jullie samen slapen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de kans op wiegendood 2 tot 6 keer verhoogd (!). Dit zijn de grootste gevaren van samen slapen met je baby: 

  • Hij/zij kan stikken door een kussen of de lakens;
  • De ouder kan in de slaap op de baby gaan liggen/rollen, en het ademen belemmeren;
  • De baby kan oververhit raken;
  • De baby kan uit het bed vallen;
  • De baby kan bekneld raken tussen papa of mama;
  • De baby kan te gewend raken aan het samen slapen, waardoor het later minder goed zelfstandig kan slapen.

De positieve effecten van samen slapen met je baby

Wanneer je ouder wordt ben je natuurlijk constant bezig met het welzijn van je kind. Letterlijk dag en nacht. Dus heb je de kleine ook s nachts het liefst zo dichtbij mogelijk. Ook om praktische redenen, mocht je kleine niet doorslapen of s nachts nog borstvoeding krijgen is dit snel te verhelpen. Naast deze praktische redenen zijn, er nog meer positieve effecten aan het co-sleeping. 

vrouw en baby in bed. Baby heeft speen in terwijl vrouw de baby kust. Naast hun ligt een Numsy white noise machine

Het samen slapen met je kind kan heel goed zijn voor de hechting in de baby’s eerste levensfase. Doordat je dichtbij bent, en adequaat kan reageren wanneer er s nachts iets is, creëer je een goeie basis van vertrouwen tussen jou en je kleintje. Door het vertrouwen en de veilige omgeving valt een baby ook sneller in slaap. Daarnaast zijn er nog een aantal positieve effecten:

  • Door de veilige omgeving ervaart je kindje ook minder stress, waardoor hij/zij beter zal slapen
  • Het helpt bij het reguleren van de ademhaling en hartslag van de baby
  • Je kindje zal ook meer slaap krijgen, doordat de voedingstijd korter is.

Samen met je baby slapen. Hoe kan het wel?

Veel ouders schrikken af wanneer ze lezen over het risico op wiegendood. Dit zorgt ervoor dat veel mensen niet samen durven slapen met hun kindje. Dat snappen we goed. De volgende tips maken het iets veiliger om samen te slapen met je baby.

Zorg voor een dunne deken

Een dik dekbed kan zorgen voor verstikking. Je kindje kan er per ongeluk onder komen te liggen, en heeft dan vaak niet de kracht om er onder vandaan te komen. Doordat er onder een deken minder lucht is, kan hij of zij stikken. 

Zorg voor een heel matras 

Wanneer je in een 2 persoons bed slaapt met 2 matrassen zou de baby in de kier kunnen vallen en wederom zorgt dit voor verstikking. Het is dus essentieel om op een heel matras te slapen. 

Zorg dat je nuchter bent

Na het nemen van verdovende middelen (zoals alcohol o.i.d) ben je minder alert. Je zou bijvoorbeeld niet kunnen merken dat je kindje huilt, of onder je is komen te liggen. 

Communiceer altijd met je partner

Het kan voorkomen dat je s nachts ervoor kiest om je kind in bed te nemen, dat is prima maar zorg ervoor dat je partner hier ook van af weet. Hierdoor kan hij/zij er rekening mee houden. 

Laat je baby nooit aan de buitenkant liggen

Deze tip spreekt aardig voor zich. Wanneer je kind aan de buitenkant ligt kan het al slapend het bed uit rollen. Dus leg de kindje in het midden neer of plaats eventueel een hekje aan de zijkant van het bed. 

Zoals we al eerder vertelde, kan het samen slapen met je kindje verschillende voordelen hebben voor de nachtrust. De baby’s kwaliteit van slapen is beter wanneer je samen slaapt. De band tussen jou en je baby wordt beter, en hij/zij zal beter doorslapen.

Gebruik een co-sleeper

Met een co-sleeper slaapt je kindje lekker bij jou in bed, maar wel op zijn/haar eigen plateau! Dit maakt het samen slapen een stuk veiliger! Met een co-sleeper slaapt de baby apart, maar kan hij of zij wel bij de ouders op de kamer slapen

Meer weten? Lees hier alles over de co-sleeper.

Beter slapen met Numsy

Zijn jouw nachten ook verkort, doordat je kindje minder slaapt?  Probeer naast deze tips een White Noise Machine. Deze constante ruis is voor veel baby’s heel kalmerend en doet denken aan het geluid van het bloed wat door de baarmoeder stroomt. Baby’s voelen zich hierdoor veiliger omdat het een heel herkenbaar geluid is, waardoor ze beter zullen slapen. 
Nieuwsgierig geworden naar onze White Noise producten? Lees gauw verder!

Of bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!

numsy bamboo Calm Witte Ruis Machine

Numsy+

Naast onze droomshop hebben we sinds kort ook een slaapplatform, Numsy+. Hier stel je gemakkelijk al jouw vragen over slaap aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast kun je talloze online modules bekijken om zo alles over de slaap van jouw kindje te leren!

Join the club and get some sleep!

Numsy+ Slaapcoaches

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen