Foliumzuur zwangerschap
04 oktober 2023 
3 min. leestijd

Foliumzuur zwangerschap

In ons artikel duiken we dieper in de wereld van foliumzuur en de essentiële rol die het speelt bij een gezonde zwangerschap. Ontdek waarom dit vitamine een hoeksteen is voor de ontwikkeling van de baby en het welzijn van de moeder. Leer hoe je de voordelen van foliumzuur optimaal kunt benutten voor een veelbelovende start van het ouderschap.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, is een wateroplosbare vitamine die van nature voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen en ook als voedingssupplement verkrijgbaar is. Het is een belangrijke voedingsstof die een essentiële rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, met name bij de vorming van DNA, de groei en de celdeling.

Waarom is foliumzuur belangrijk bij zwangerschap?

Foliumzuur helpt de baby om gezond te groeien en zich te ontwikkelen, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. Daar zijn een aantal redenen voor die we hier voor je op een rijtje hebben gezet:

  • Problemen in de rug en hersenen: Foliumzuur voorkomt problemen in de rug en de hersenen van de baby. Dit zijn ernstige problemen die de baby's leven moeilijk kunnen maken.
  • Hulp bij groeien: Tijdens de zwangerschap groeit de baby snel. Foliumzuur helpt de baby om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort.
  • Voorkomen van bloedarmoede: Foliumzuur helpt ook om bloedarmoede te voorkomen. Bloedarmoede is wanneer je niet genoeg gezonde bloedcellen hebt om je lichaam te helpen werken. Dat kan je zwak laten voelen.
  • Placenta: Foliumzuur speelt ook een rol bij de ontwikkeling van de placenta, het orgaan dat zuurstof en voedingsstoffen aan de foetus levert.

Om er zeker van te zijn dat je genoeg foliumzuur krijgt, moet je een speciaal vitaminesupplement nemen. Je kunt hierover praten met de dokter of verloskundige. Het is ook goed om voedingsmiddelen te eten die foliumzuur van nature bevatten, zoals groene groenten en volkorenproducten. Op deze manier help je jezelf en de baby gezond te blijven tijdens de zwangerschap.

Hoe lang moet je foliumzuur slikken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, wordt meestal aanbevolen om foliumzuur te blijven slikken gedurende de eerste 10 tot 12 weken van je zwangerschap. Dit is een cruciale periode voor de ontwikkeling van je baby.

Dit is wat je moet weten over het gebruik van foliumzuur tijdens de zwangerschap:

Preconceptie

Eigenlijk zou je moeten beginnen met het nemen van foliumzuur voordat je zwanger wordt. Dit komt omdat de neurale buis (dit wordt later het zenuwstelsel) van de baby zich in de vroege stadia van de zwangerschap vormt, vaak zelfs voordat je weet dat je zwanger bent. Het is dus een goed idee om foliumzuur te gebruiken als je van plan bent zwanger te worden.

Tijdens de zwangerschap

Zodra je zwangerschap is bevestigd, blijf je doorgaans foliumzuur innemen gedurende de eerste 10 tot 12 weken. Dit is de periode waarin de neurale buis zich sluit. De aanbevolen dosering kan variëren, maar meestal wordt een dagelijkse dosis van 400 tot 800 microgram aanbevolen. Je moet hierover praten met je zorgverlener, omdat de dosering kan variëren op basis van je individuele behoeften.

Verder in de zwangerschap

Na de eerste trimester vermindert de nadruk op foliumzuur, omdat de neurale buis dan al is gesloten. Je zorgverlener kan je adviseren over de voortzetting van vitaminesupplementen tijdens de rest van je zwangerschap, meestal in de vorm van een prenatale vitamine, om ervoor te zorgen dat je andere voedingsbehoeften worden gedekt.

Is het erg als je geen foliumzuur slikt?

 Veel zwangerschappen verlopen zonder problemen, zelfs zonder het gebruik van supplementen.Toch zijn er goede redenen om foliumzuur te nemen tijdens de zwangerschap.Als je twijfels hebt over het gebruik van foliumzuur kun je deze het beste bespreken met je zorgverlener. Deze kan je het beste begeleiden bij het nemen van de juiste beslissingen met betrekking tot het nemen van supplementen tijdens je zwangerschap.

Kun je te veel foliumzuur binnenkrijgen?

Foliumzuur is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat het lichaam overtollige hoeveelheden ervan, meestal via urine uitscheidt. Hierdoor is het over het algemeen moeilijk om te veel foliumzuur binnen te krijgen uit natuurlijke voedingsmiddelen. Echter, met foliumzuursupplementen is overmatig gebruik mogelijk. Het is dan ook belangrijk dat je op foliumzuur tijdens je zwangerschap alleen neemt onder begeleiding van een medisch professional.

De ultieme gids voor aanstaande ouders!

De prachtige reis van het ouderschap begint met de geboorte van je baby, en als aanstaande moeder is het normaal om je af te vragen hoe je straks voor je pasgeboren kindje moet zorgen. Alles lijkt anders op die bijzondere dag na de geboorte. Onze handige gids is speciaal samengesteld voor aanstaande moeders, vol met onmisbare informatie om je voor te bereiden op de komst van je kleintje.

Met deze gids heb je alle benodigde kennis binnen handbereik, zodat je vol vertrouwen kunt omgaan met de speciale momenten en uitdagingen die je te wachten staan als kersverse moeder.

In deze gids leer je:

  • Wat is een goede hechting? En waarom is dit zó belangrijk?
  • Zo richt je de slaapomgeving van je baby in!
  • Hoe bouw je gezonde slaapassociaties op?
  • Handige voorbeeld slaapschema’s per leeftijd.
  • Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
  • Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
  • Reflux en voeding. Niet leuk, wel goed om te weten!
  • De vuistregels van veilig slapen.

Bekijk de gids

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen