Voedingsschema baby 1 maand

Het voedingsschema van je baby in de eerste maand

Het voedingsschema van je baby in de eerste maand. Waarschijnlijk ben jij als ouder op zoek naar een fijn geheugensteuntje of schema dat je kunt gebruiken in de eerste maand na de geboorte van je kindje. Maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige! In onderstaande blog vind je een handig voorbeeld schema. 

Het voeden van je baby deze eerste maand

Adem in, adem uit. You got this! Veel ouders maken zich zorgen over het voeden van hun kindje vlak na de geboorte. Gaat alles wel goed straks? Hoe weet ik of mijn kindje wel genoeg te eten krijgt? Vertrouw ons, het komt wel goed! 

In deze eerste paar maanden is er nog weinig regelmaat in de voeding van je kleintje. Het is vooral belangrijk dat je straks herkent welke signalen je kindje afgeeft wanneer hij of zij honger heeft. In het begin zul je af en toe te laat zijn, dan gaat je kleine huilen. Aii. Het is een kwestie van trial & error. Gelukkig leer je snel genoeg deze signalen te herkennen. Probeer hier eens op te letten:

 • Je baby brengt zijn handjes naar zijn mond;
 • Je baby maakt een gespannen indruk;
 • Je baby likt zijn lipjes;
 • Je baby draait zijn hoofdje en zoek de borst;

Voorbeeld voedingsschema baby 1 maand

De voeding van je kleintje is deze eerste maand nog erg onregelmatig. Ieder kindje houdt er zijn eigen schema op na. Bijt je dus ook niet vast op onderstaande voorbeelden. Het kan goed zijn dat jouw kleine vaker of juist minder vaak om voeding vraagt. 

Wist je dat we een hele gids vol voorbeeld routines voor slaap & voeding hebben geschreven? Bestel hem nu en ontvang hem direct in je mailbox!

Bekijk hem hier

Baby slaapritme maand voorbeelden

Voedingsschema baby 1 maand flesvoeding

Bij flesvoeding hebben de meeste baby’s voldoende aan 6 tot 8 flesjes per dag. De hoeveelheid melk hangt af van het gewicht van je baby en hoeveel deze al kan drinken. Doordat je kleintje in de buik alleen voeding via de navelstreng kreeg moet het maagje en de darmen nog wennen aan het drinken.

De meeste baby’s starten met 10 ml melk per voeding. Dit wordt in overleg met je kraamverzorgende per dag opgehoogd met zo’n 10 ml melk per voeding. 

Tip: Bekijk deze handige flesjes van Dr Browns eens!

Voedingsschema baby 1 maand borstvoeding

Bij borstvoeding drinkt je baby in de eerste maand zo’n 12 keer per 24 uur. Je hoeft je geen zorgen te maken over de hoeveelheid voeding je kindje binnen krijgt. Je baby stopt namelijk vanzelf met voeden wanneer hij of zij een vol buikje heeft. 

Hoe weet ik of mijn baby genoeg voeding krijgt?

Je baby kreeg voor de geboorte voeding door de navelstreng. Hij of zij zal dus nog moeten wennen aan voeding door het mondje. Gelukkig kan je kindje wel al vanaf de geboorte bepalen en aangeven wanneer hij of zij genoeg gedronken heeft of nog hongerig is. Het onder- of overvoeden van kindjes komt daarom ook niet heel vaak voor. 

Een aantal maatstaven om te checken of je kindje genoeg voeding krijgt zijn:

 • Per 24 uur vervang je ongeveer 6 natte luiers;
 • Per 24 uur vervang je zo’n 2 tot 5 poepluiers;
 • Je baby heeft een gezonde groeicurve;
 • Je kindje is levendig en opgewekt. 

Wat is een gezond gewicht voor mijn baby van 1 maand?

Bij de geboorte weegt een Nederlandse baby 3500 gram. Dit gewicht is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het geslacht van de baby
 • Na hoeveel weken zwangerschap je kindje wordt geboren
 • Verschillende omstandigheden in de baarmoeder
 • Medicatie tijdens de zwangerschap
 • Voeding van de moeder
 • Of het je eerste of tweede kindje is*

*Fun fact: het tweede kindje weegt vaak zo’n 200 gram meer!

Na de geboorte kom je regelmatig bij het consultatiebureau (of de huisarts). Hier wegen en meten ze jouw baby om te kijken of er sprake is van een gezonde groeicurve. 

Wil jij zelf het gewicht van je baby in de gaten houden? Bekijk deze babyweegschaal eens via Bol.com!

Voeding- en slaapschema baby 1 maand

Je kleine eet niet alleen onregelmatig in deze eerste maand. Ook de slaap van je kindje zal in het begin aanvoelen als een struggle. Ben je benieuwd waar je op moet letten qua slaap? Bekijk dan ook ons slaapschema voor je baby in de eerste maand.

Wil jij al onze informatie over slaap en voeding bij elkaar gebundeld in één overzichtelijke gids? Neem dan eens een kijkje in onze gids met voorbeeld routines voor kindjes van 0 tot 4 jaar!

Bestel hem nu!

Baby slaapritme maand voorbeelden

Wat staat me de komende maanden te wachten?

We hopen dat we jouw geheugen een beetje op kunnen frissen. Wil jij alvast een kijkje nemen bij een van de voedingsschema's van de komende maanden? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet. 

 • Voedingsschema baby 2 maanden
 • Voedingsschema baby 3 maanden

Kom je bij ons clubje?

We hebben een clubje opgericht speciaal voor ouders zoals jij! Hierin leer je alles wat je moet weten over slaap, voeding en de groei van je kleine. Chat met gelijkgestemde ouders (lotgenoten), onze gecertificeerde slaapcoaches en neem deel aan live Q&A’s of volg onze talloze video modules met tips & tricks rondom het opvoeden van je kleine.

Zien we je daar?Reactie plaatsen