Welke slaapmethode past het beste bij mijn baby?

Een slaapmethode kan voor elke baby anders zijn. Elke baby heeft zo zijn eigen voorkeur, karakter en behoeften. Zo zijn er veel verschillende soorten slaapmethodes. Waar de een veel nabijheid biedt, biedt de ander juist veel afstand.

Welke slaapmethode je kiest is afhankelijk van jouw opvoedingsstijl en de behoeften van jouw kleintje. Onthoud, jij als ouder kent jouw kleintje het beste en weet dan ook wat goed is voor hem! En als je het even niet meer weet, weet dan dat je ons altijd een berichtje kan sturen!

"Mijn naam is Josanne Verhoof, Pedagoog en Slaapconsulent van Villa Bimbi en Numsy+ en ik vertel je graag meer over de verschillende slaapmethodes!"

Wat kun je met deze slaapmethodes?

Slaapmethodes kunnen je op verschillende manieren helpen. Sommige methodes helpen je baby om beter door te slapen, andere zijn weer handig om je baby zelfstandig te leren slapen. In deze blog lopen we door een aantal methodes heen. Gebruik ze als jij denkt dat ze passen bij jou en je kleintje!

Alle slaapmethodes op een rij

Er is zo ontzettend veel informatie omtrent slaap te verkrijgen, dat ik me voor kan stellen dat het voor jou als ouders een flinke uitdaging kan zijn om de juiste methode voor jouw kleintje toe te passen. Binnen Numsy+ worden alle slaapmethodes die wij adviseren stapje voor stapje toegelicht.

Hierbij is het belangrijk om te weten dat wij nooit gebruik maken van Cry-It-Out methodes. Deze staan dan ook niet binnen deze blog nog in Numsy+ vermeld. Graag geef ik je een overzicht van de verschillende slaapmethodes!

Tracy Hogg - E.A.S.Y. ( 0 - 4 maanden )

De E.A.S.Y. methode van Tracy Hogg bestaat uit vier stappen die jij als ouder aan kunt houden om een gezonde slaaphygiëne te creëren. Deze methode biedt de basis voor een passend slaap- en wakkerritme voor jouw baby’tje.

Door deze stappen te volgen en te combineren met de 5S methode van Harvey Karp is er voor 95% van de baby's garantie om ontspannen en zonder te huilen in slaap te vallen. De E.A.S.Y. methode geeft de volgorde aan waarin je de dag van jouw baby’tje in kunt delen. E.A.S.Y. staat voor:

  • E: eat - eten / voeden
  • A: activity - activiteit
  • S: sleep - slapen
  • Y: yourself - tijd voor jezelf


Harvey Karp - 5S ( 0 - 8 maanden )

De 5S methode van Harvey Karp bestaat uit 5 stappen, namelijk:

S - Swaddle, oftewel inbakeren: Inbakeren weerhoudt jouw baby'tje ervan om zichzelf wakker te maken door de ongecontroleerde bewegingen van zijn eigen lichaampje. Ook helpt het het moro-reflex tegen te houden, welke wordt geactiveerd als je jouw kleintje op z'n rug wilt leggen.

Dit was honderden jaren terug een enorm handig relfex om te overleven, maar tegenwoordig kan het soms flink in de weg zitten. Het inbakeren geeft jouw baby’tje hetzelfde veilige gevoel als wat hij ervaarde in de baarmoeder.

Let op, het inbakeren is veilig totdat jouw kindje kan rollen. Meestal is dit tot een maand of 4. Daarna dien je over te gaan naar een slaapzak. 

S - Side laying, oftewel zijligging: Leg jouw kleintje in een positie waarbij hij / zij op zijn zij of buik ligt. Zie verderop in dit document welke houdingen je kunt gebruiken.

LET OP: jouw baby mag NOOIT in zijn bedje slapen op zijn zij of buik als hij nog niet zelf heen en terug kan rollen. Gebruik deze positie alleen wanneer hij / zij in jouw armen ligt tijdens het toepassen van deze methode.

S - Shush, oftewel sussen: Als jouw kleintje is ingebakerd en hij ligt op zijn buik of zij in jouw armen, maak dan een constant 'shh' geluid of gebruik een Numsy White Noise apparaat. Jouw baby'tje herkent dit geluid van toen hij nog in de baarmoeder zat, waardoor hij snel zal kalmeren.

LET OP: het ruisgeluid moet ongeveer even hard zijn als het geluid van een stofzuiger. 

Bekijk ons aanbod en ontvang er een gratis slaapgids vol tips bij!




S - Swing, oftewel wiegen: Lees hiervoor de uitleg over de Shush Pat methode van Tracy Hogg.

S - Suck, oftewel zuigen: Een baby heeft twee soorten zuigreflexen. Eentje voor voeding en de ander om zich te kalmeren. Als er aan deze zuigbehoefte wordt voldaan, komt er in het brein een hormoon vrij waardoor de baby slaperig wordt (daarom vallen ze vaker in slaap tijdens het voeden).

Bied de baby een speen aan waar hij / zij op kan zuigen, zodat hij vanuit ontspanning in slaap kan vallen.

Tracy Hogg - Shush Pat ( 0 - 8 maanden )

Zoals hierboven is uitgelegd zie je dat de 5S methode van Harvey Karp uit 5 stappen bestaat. De vierde stap betreft 'swing'. Constante beweging helpt een baby te kalmeren, echter is het alleen lastig voor de meeste baby's om door te slapen wanneer zij in hun bedje worden gelegd en zij niet meer heen en weer worden gewiegd.

Om de transfer van arm naar bed soepeler te laten verlopen adviseren wij de Shush Pat methode van Tracy Hogg. Ook is deze te adviseren voor baby'tjes die lijden aan Reflux.

Hoe je de Shush Pat methode stapje voor stapje toe kan passen wordt uitgelegd in Numsy+

Tracy Hogg Pick up / Put down ( 0 - 8 maanden )

Pick Up Put Down methode houdt in dat, zodra jouw kleintje van streek is, je hem oppakt uit zijn bedje om hem te kalmeren en zodra hij rustig is, maar nog wel wakker, weer terug in zijn bedje wordt legt. Deze volgorde herhaal je totdat jouw kleintje in zijn bedje in slaap is gevallen.

Zodra jouw kleintje kan staan in zijn bedje is het tijd om over te gaan op de Put Down Put Down methode. De Pick Up Put Down methode wordt in combinatie gebruikt met de Shush Pat methode van Tracy Hogg.

Wil jij al mijn slaaptips ontvangen? Chat met mij, de andere slaapcoaches en gelijkgestemde ouders over de slaapproblemen van je kindje, in onze community Numsy Plus!



Tracy Hogg Put down / Put down ( vanaf het moment dat jouw kleintje kan staan en nog in een ledikant slaapt)

Zodra jouw baby kan staan in zijn bedje, gebruik dan de Put down Put down techniek in combinatie met de Lady Shuffle methode. Deze techniek is het vervolg op de Pick up Put down techniek. Het is een vriendelijke en liefdevolle manier om jouw kindje te leren zelf in slaap te vallen door manieren aan te leren om zichzelf te kalmeren.

Daarnaast leert jouw kindje door deze techniek ook dat, ondanks dat hij jou niet meer ziet, je er toch nog steeds voor hem / haar bent, zodat jullie vertrouwensband niet beschadigd raakt. Voor het toepassen van deze methode is het belangrijk dat je jouw kindje dus in zijn ledikant laat en hem er niet uit tilt.

Op het moment dat jouw kleintje begint te huilen, troost je hem vanuit zijn bedje. Als hij gaat staan, leg je hem weer neer. Je kunt het beste even wachten totdat je ziet dat jouw kleintje moe begint te worden van het staan voordat je hem weer neerlegt. De kans bestaat anders dat het een spelletje gaat worden.

Kim West - Lady Shuffle (in combinatie met de Put down/ Put down methode)

De Lady Shuffle methode geeft jouw kleintje de mogelijkheid om te leren zelfstandig in slaap te vallen in een ontspannen staat. Je geeft hem de ruimte om te leren zichzelf te kalmeren, maar geeft hem daarnaast de nabijheid die hij nodig heeft. Dit alles zonder hem gecontroleerd te laten huilen, maar alleen gebruik te maken van gentle parenting methodes.

Door middel van de Lady Shuffle methode bouw je de afstand tussen jou en jouw kleintje steeds meer op, zodat hij leert dat je er nog steeds voor hem bent als hij jou nodig heef en hij de kans krijgt om te leren hoe hij zelf in slaap moet vallen. De stappen van de Lady Shuffle zijn:

  • Dag 1-3: Zit op een kussen naast het bedje van jouw kleintje. Verlaat de kamer pas als jouw kleintje slaapt.
  • Dag 4-7: Zit op een kussen halverwege de kamer van jouw kleintje. Verlaat de kamer pas als jouw kleintje slaapt.
  • Dag 8-10: Zit op een kussen bij de deur in het kamertje van jouw kleintje. Verlaat de kamer pas als jouw kleintje slaapt.
  • Dag 11-13: Sta buiten de slaapkamer van jouw kleintje.


4R - methode (vanaf 2 jaar)

De 4 R methode wordt gebruikt voor kindjes vanaf 2 jaar. Deze methode biedt handvatten voor jou als ouder om jouw peuter en kleuter te leren om zelfstandig in slaap te vallen.

Door ons in te leven in hun belevingswereld en onze communicatiewijze aan te passen aan hun mogelijkheden en behoeftes zullen zij zich begrepen voelen en met weinig tot geen tantrums hun slaapgewoontes op een positieve wijze ontwikkelen.

De 4R methode bestaat uit 4 handvatten die je in kunt zetten om de slaapgewoontes van jouw peuter op een positieve wijze te stimuleren. Dit betekent niet dat alle 4 de R'en gebruikt dienen te worden. Echter adviseer ik wel om een combinatie van 3 proberen te maken om tot een succesvol resultaat te komen. De 4R’en staan voor:

Rules, oftewel Regels; stel regels op rondom de bedtijd van jouw kleintje. Hierbij is het belangrijk dat je regels zo weet te verwoorden dat je benoemt welk gedrag je wel wilt zien van jouw kleintje. Vaak de regels ook visueel, zodat jouw kleintje deze kan begrijpen;

Role Play; oftewel rollenspel; om er zeker van te zijn dat jouw kleintje de regels dan ook begrijpt, kun je ze oefenen door middel van een rollenspel.

Rewards; oftewel beloningen; jonge kinderen zijn erg gevoelig voor beloningen, waardoor je deze in kunt zetten om positief slaapgedrag te stimuleren. Let er wel op dat je de beloningen op de juiste manier op- en afbouwt.

(silent) Return, oftewel (stille) terugkomst; als jouw kleintje continu uit zijn bedje komt, is het helpen om in de volgende volgorde hem terug naar zijn bedje toe te brengen:

  • De eerste keer; loop met jouw kindje terug naar zijn kamer. Herhaal de regels van de poster, benoem het gedrag wat je dus wel wilt zien en geef aan dat het tijd is om te gaan slapen. Wens jouw kindje welterusten en verlaat de kamer;
  • De tweede keer; loop met jouw kindje terug naar zijn kamer. Benoem kort dat het tijd is om te gaan slapen en wens hem welterusten.
  • De derde keer; loop met jouw kindje terug naar zijn kamer. Wens hem alleen welterusten.
  • Alle keren nadien; loop met jouw kindje terug naar zijn kamer. Praat niet met hem en verlaat de kamer als je hem in zijn bed hebt gelegd.

Wil jij nog meer tips & tricks over de slaap van je baby lezen? Bekijk onze newborngids voor de beste adviezen van Slaapcoach Melissa!



Hopelijk geeft dit overzicht jouw voldoende informatie over welke slaapmethodes er zijn en voor welke leeftijd deze in te zetten zijn. Vind je het fijn om stap voor stap te zien hoe je deze slaapmethodes het beste toe kunt passen of heb je nog vragen over de slaapontwikkeling van jouw kleintje? Weet dan dat zowel ik als Lisanne als alle andere ouders in Numsy+ je enorm graag persoonlijk stap voor stap verder helpen! En wist je dat je Numsy+ gratis uit kunt proberen? Ik zie je graag daar!

Maar voor nu,

Slaap Lekker!

Veel liefs en slaap,

Josanne Verhoof

Pedagoog en Slaapconsulent