Beste hoofdkussen 2023
01 augustus 2023 
4 min. leestijd

Beste hoofdkussen 2023

Zoek jij nog een heerlijk hoofdkussen voor jezelf of je partner? In deze blog helpen we jou bij het maken van de beste keuze als het op hoofdkussens aankomt. Lees gauw verder en ontdek wat het beste hoofdkussen voor jouw slaapstijl is!

Hoofdkussen kopen: waar moet je op letten?

Het kiezen van een goed hoofdkussen klinkt misschien niet als een uitdaging, maar er zitten nog heel wat haken en ogen aan deze keuze! Zo moet je onder andere rekening houden met je slaaphouding, de hardheid van het kussen, de hoogte en dikte van het kussen en het materiaal waar je kussen van gemaakt is. Daarnaast is er nog een hoop persoonlijke voorkeur om rekening mee te houden.

In onderstaande kopjes hebben we enkele vragen uitgewerkt die je (voor jezelf) moet beantwoorden voordat je een kussen aankoopt.

Hoe hard moet een kussen zijn?

Hoe hard een kussen moet zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeur en slaaphouding. Er is geen vaste regel voor de perfecte hardheid van een kussen, omdat wat comfortabel aanvoelt voor de ene persoon, misschien niet zo comfortabel is voor de andere.

Toch is het voor een goede ondersteuning van de nek wel belangrijk dat je een 'enigszins' stevig hoofdkussen hebt. Je kussen zou namelijk wel iets van vering moeten hebben. Een andere goede richtlijn die je aan kunt houden is dat je kussen ervoor zou moeten zorgen dat je nek een rechte lijn vormt met je ruggengraat.

Welk materiaal is het meest geschikt voor hoofdkussens?

Ook hier komt een hoop persoonlijke voorkeur bij kijken. Om je helpen te kiezen van het juiste materiaal voor je kussen hebben we hier de voor- en nadelen per materiaal voor je op een rijtje gezet.

Synthetische hoofdkussens

Synthetische kussens zijn gemaakt van materialen zoals polyester en bieden verschillende ondersteuningsniveaus, afhankelijk van de vulling. Ze zijn vaak betaalbaar en geschikt voor mensen met allergieën, omdat ze hypoallergeen zijn.

Het nadeel van deze kussens is dat ze vaak minder duurzaam zijn. Daarnaast zijn ze minder veerkrachtig als materialen zoals latex en zul je bij synthetische vulling na verloop van tijd merken dat het kussen ‘inzakt’.

Latex hoofdkussens

Latex kussens zijn veerkrachtig en bieden een stevige ondersteuning Ook deze kussens zijn anti-allergeen en daarmee dus een goede keuze voor mensen met allergieën. Latex kussens zijn geschikt voor zijslapers en rugslapers.

Het nadeel van latex kussens is dat ze vaak wat duurder zijn dan andere opties. Daarnaast vinden sommige mensen de geur van latex minder prettig.

Veren- en donzen hoofdkussens

Kussens met veren of dons zijn heerlijk zacht en bieden een comfortabele ondersteuning. Deze kussens zijn ideaal voor buikslapers die houden van een zacht kussen.

Kussens met veren- of donsvulling zijn alleen minder geschikt voor slapers die snel last hebben van allergieën. Daarnaast zakken deze kussens ook behoorlijk in na verloop van tijd.

Traagschuim hoofdkussens

Traagschuim, ook bekend als memory foam, reageert op lichaamswarmte en past zich aan de contouren van je hoofd en nek aan. Het biedt uitstekende ondersteuning en verlicht drukpunten. Traagschuimkussens zijn vooral geschikt voor zijslapers en rugslapers.

Sommige slapers vinden traagschuim te warm aanvoelen, het is dan ook niet het best ventilerende materiaal. Verder kan het schuim ‘traag’ reageren op bewegingen, wat sommige mensen niet comfortabel vinden.

Hoofdkussens van natuurlijke materialen

Sommige kussens zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, kapok of wol. Deze materialen kunnen ook hypoallergeen en duurzaam zijn, maar dat is natuurlijk afhankelijk van het type kussen.

Hoofdkussens voor verschillende slapers

Iedere ‘type’ slaper heeft behoefte aan een ander soort kussen. We hebben hier een overzicht gemaakt van de verschillende type slapers en het kussen wat zij nodig hebben.

Kussens voor zijslapers

Bij de keuze van een kussen voor zijslapers is het essentieel om te kiezen voor een kussen met voldoende dikte waardoor de nek in lijn blijft met de ruggengraat. Een steviger kussen is meestal geschikt omdat het voorkomt dat het hoofd te ver doorzakt.

Materialen zoals traagschuim en latex kunnen een goede ondersteuning bieden door zich aan te passen aan de contouren van de nek en het hoofd. Kussens met contouren kunnen ook nuttig zijn om de nek en het hoofd goed te positioneren tijdens het slapen.

Kussens voor rugslapers

Een kussen met gemiddelde hoogte en dikte biedt voldoende ondersteuning voor het hoofd en de nek, terwijl het de natuurlijke curve van de wervelkolom behoudt. Een stevig, maar niet te hard kussen helpt rugpijn te voorkomen. Materialen zoals traagschuim en latex zijn geschikt voor rugslapers vanwege hun vormende eigenschappen en duurzaamheid.

Veren- en donskussens zijn ook opties, zolang ze voldoende steun bieden zonder te veel in te zakken. Overweeg ook een kussen met contouren om de nek en het hoofd optimaal te ondersteunen.

Kussens voor buikslapers

Bij het kiezen van een kussen voor buikslapers zijn er een aantal belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Een laag kussen is ideaal voor buikslapers omdat het voorkomt dat het hoofd te veel omhoog wordt gehouden, wat kan leiden tot een onnatuurlijke kromming van de nek en rug.

Zachte materialen zoals dons of zachte synthetische vezels zijn geschikt omdat ze comfort bieden en de nek niet te veel belasten. Daarnaast kan een dun en vervormbaar kussen buikslapers helpen gemakkelijk van positie te veranderen tijdens de slaap.

Om de hoeveel tijd moet je een hoofdkussen vervangen?

Het is belangrijk om te weten dat de levensduur van een kussen kan variëren afhankelijk van het type kussenmateriaal dat je hebt. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor verschillende soorten kussens:

  • Traagschuimkussens: Traagschuimkussens kunnen langer meegaan, doorgaans tussen de 3 en 5 jaar, omdat het materiaal zijn vorm behoudt en minder snel inzakt.
  • Veren- en donskussens: Veren- en donskussens kunnen na ongeveer 1 tot 2 jaar beginnen in te zakken en moeten daarom vaker worden vervangen.
  • Latex kussens: Natuurlijke latexkussens gaan doorgaans langer mee, ongeveer 4 tot 5 jaar, terwijl synthetische latexkussens misschien iets vaker moeten worden vervangen.
  • Synthetische kussens: Synthetische kussens hebben meestal een kortere levensduur en moeten na ongeveer 1 tot 2 jaar worden vervangen.

Andere slaapspullen

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen