Beste Verzwaringsdeken voor jouw Kind | Slaapcoachtip [2022]
30 november 2022 
20 min. leestijd

Beste Verzwaringsdeken voor jouw Kind | Slaapcoachtip [2022]

Iedereen weet dat een goede nachtrust cruciaal is en al helemaal voor kinderen! Nu is een goede nachtrust en gezond slaapritme absoluut niet voor alle kinderen weggelegd. En dat terwijl slaap een van de belangrijkste factoren is in de ontwikkeling van een kind. Kinderen tussen de 5 en 12 jaar ontwikkelen zich volgens deskundigen het best wanneer ze tussen de 10 - 11 uur slaap per nacht krijgen. In werkelijkheid slapen de meeste kinderen van deze leeftijd tussen de 8 en 9 uur.

Slecht slapen kan veel verschillende oorzaken hebben bij zowel kinderen als volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan ADHD, ADD, angst(stoornissen), chronische slapeloosheid of simpelweg het ervaren van te veel prikkels gedurende de dag.

Een verzwaringsdeken kan uitkomst bieden om de slaapproblemen van jouw kind te verminderen of zelfs te verhelpen. In deze blog lees je alles over verzwaringsdekens voor kinderen, daarnaast geven we een overzicht van de beste verzwaringsdekens voor kinderen volgens onze slaapcoach!

Wat is een verzwaringsdeken?

De term verzwaringsdeken (ook vaak weighted blanket of anti stress deken genoemd) spreekt natuurlijk al redelijk voor zich, het is namelijk een verzwaarde deken. Waar een normale deken ongeveer 1,5kg weegt, zijn verzwaarde dekens een stuk zwaarder. Het gewicht van verzwaringsdekens varieert in de meeste gevallen tussen de 2kg en 5kg voor kinderen en tussen de 5kg en 10kg voor volwassenen.

Verzwaringsdekens zijn ontworpen om zo’n 10% van jouw lichaamsgewicht te wegen voor het beste effect. Voor kinderen is het aanbevolen gewicht net iets meer, namelijk 10% van het lichaamsgewicht plus 0,5kg tot 1kg extra gewicht. Een verzwaringsdeken is vaak gevuld met glazen parels of micro glasparels.

Hoe werkt een verzwaringsdeken voor kinderen?

Nu je weet wat een verzwaringsdeken is, kunnen we je uitleggen hoe verzwaringsdekens ervoor zorgen dat je kindje sneller in slaap valt. Het gewicht van een verzwaringsdeken zorgt namelijk voor een subtiele druk op het lichaam van jouw kind. In de wetenschap wordt dit ‘diepe druk stimulatie’ (Deep Pressure Stimulation) genoemd.

De constante diepe druk die door de deken wordt afgegeven voelt als een liefdevolle stevige knuffel, waardoor jouw kind zich veilig en geborgen voelt. Deze druk wordt opgevangen door het zenuwstelsel en heeft een kalmerend effect, waardoor een gevoel van onrust of overprikkeling s ’nachts een stuk beter worden verwerkt.

Er zijn tevens meerdere studies gedaan die aantonen dat verzwaringsdekens het geluks- en slaaphormoon gehalte (serotonine en melatonine) verhogen, terwijl het stresshormoon (cortisol) verlaagd wordt. Wat uiteraard erg fijn is, want geluks- en slaaphormonen zorgen ervoor dat jouw kind zich beter kan ontspannen, sneller in slaapt valt én dieper slaapt en daardoor een stuk frisser en opgewekter aan de volgende dag begint!

Wat zijn de voordelen van een verzwaringsdeken voor kinderen?

Een verzwaringsdeken kan vele voordelen hebben voor een kind en voor het gemak hebben wij deze hieronder voor je op een rijtje gezet:

 1. Een verzwaringsdeken helpt je kind om beter te ont-prikkelen en ontspannen wat uiteindelijk tot minder stress zal leiden
 2. Je kind is minder bewegelijk en wordt minder snel wakker in zijn/haar slaap door de tegendruk van de verzwaringsdeken. Het minder bewegen leidt tot een diepere slaap en daardoor een meer uitgerust gevoel wanneer je kind s’ ochtends weer wakker wordt.
 3. De verzwaarde deken geeft kids een veiliger en geborgen gevoel, waardoor stress en gevoelens van angst aanzienlijk kunnen afnemen wat zorgt voor een betere nachtrust. Daarnaast helpt een zware deken je kindje met sneller in slaap vallen.
 4. Een zwaarte deken voor kinderen heeft volgens verschillende studie een positief effect op ADHD en helpt om de focus en concentratie te verbeteren gedurende de dag.
 5. Een verzwaringsdeken helpt kinderen met autisme ontspannen doordat de deken ervoor zorgt dat er meer oxytocine en serotonine worden afgegeven. Bij kinderen met autisme zijn deze hormonen van nature vaak laag, waardoor de verhoogde afgifte van deze hormonen door middel van een verzwaringsdeken kinderen met autisme een rustiger gevoelt geeft.

Dit zijn slechts de meest genoemde voordelen van verzwaringsdekens, waarvan de meeste ook van toepassing zijn op verzwaringsdekens voor volwassenen. Houdt er wel rekening mee dat de voordelen van een verzwaringsdeken persoonsafhankelijk zijn. Het kan dus zo zijn dat jouw kind bepaalde voordelen een stuk sterker of minder ervaart of zelfs hele anderen voordelen ervaart dan hierboven genoemd worden.

Probeer het eens 30 dagen uit en ervaar het zelf!

Hoe zwaar moet de verzwaringsdeken van mijn kind zijn?

We hebben natuurlijk al een klein beetje verteld hoe je het juiste gewicht van een verzwaringsdeken kan uitrekenen, alleen is dat voor kinderen net wat lastiger. Sommige aanbieders adviseren namelijk een deken op basis van de leeftijd van een kind, echter is het ene kind het andere niet. Vandaar dat wij het toch liever uitrekenen volgens onze eigen vuistregels.

Deze vuistregel is: 10% van het lichaamsgewicht + 0,5kg tot 1kg (Iets minder mag ook, maar absoluut niet meer). Om hierbij een voorbeeld te geven: Een kind van 15kg zou een deken nodig hebben van 1,5kg + 0,5kg tot 1kg, wat neerkomt op een verzwaringsdeken gewicht van tussen de 2kg en 2,5kg.

Onderstaand hebben wij voor uw gemak een handig overzichtje toegevoegd om de ideale gewichten van een verzwaringsdeken voor kinderen te tonen:

Welk gewicht moet ik kiezen voor verzwaringsdeken?

Waar moet je op letten bij het kopen van een verzwaringsdeken voor je kind?

Slaapcomfort staat bij verzwaringsdekens te allen tijd voorop, zo ook bij kinderdekens. De deken moet je kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Daarom is het belangrijk om bij het vinden van de juiste zwaarte deken op een aantal eigenschappen te letten. Hieronder vind je de 5 eigenschappen die volgens ons het belangrijkste zijn belangrijkste eigenschappen:

Materiaal

Net als bij gewone dekens is het materiaal van een verzwaringsdeken erg belangrijk. Veelgebruikte materialen zijn polyester, katoen en in sommige gevallen biologisch katoen waarbij biologisch katoen onze voorkeur heeft doordat dat over het algemeen fijner aanvoelt, minder warmte vasthoudt en beter is voor het milieu.

Het gewicht

Verzwaringsdekens voor kinderen zijn uiteraard lichter dan voor volwassenen. Voor kinderen zijn verzwaringsdekens vaak verkrijgbaar vanaf 2kg, waarna je het dekengewicht kan laten meegroeien met de ontwikkeling van jouw kind. Een hoger gewicht leidt tot extra druk, waardoor het ten alle tijd belangrijk is om zowel voor jezelf als voor je kind aan de richtlijn te houden van circa 10% van het lichaamsgewicht.

Het formaat

Naast het gewicht is het belangrijk om goed naar het formaat van de deken te deken. Vaak groeit het formaat van een verzwaringsdeken voor kinderen namelijk mee met het gewicht van de deken en dus de ontwikkeling van het kind. Echter kan het per aanbieder ook verschillen wat de exacte maten zijn, dus wees hier alert op. Bij het kiezen van een formaat is het belangrijk dat de deken zoveel mogelijk over je kind heen valt en niet tot weinig uitsteekt.

Vulling & afwerking

Hoge kwaliteit verzwaringsdekens worden vaak gevuld met glaszand. Deze kleine pareltjes zorgen niet alleen voor een goed gewicht, maar houden je deken ook koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast is het goed om te kijken naar de afwerking, zoals de naden en grootte van de vakjes van de verzwaringsdekens wat belangrijk is voor de gewichtsverdeling.

Print

Bij het kiezen van een verzwaringsdeken voor kinderen is het ook belangrijk om even goed te kijken naar de print. Er zijn vele beschikbare prints beschikbaar, echter is het belangrijk dat deze niet te fel zijn. Vandaar dat het altijd goed is om voor zachte en rustige basiskleuren te kiezen zoals (gebroken) wit, zachtroze, donkerblauw enzovoorts.

Zijn verzwaringsdekens veilig voor kinderen?

Veel ouders vragen zich af of een verzwaringsdeken veilig voor kinderen is. Het wordt sterk afgeraden een deken te gebruiken voor kinderen jonger dan 3 jaar vanwege de kans op wiegendood. Wiegendood treedt volgens Baby Center het vaakste op tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar. Echter is het zo dat het voor sommige kinderen tussen de 2 en 3 lastig kan zijn om een zwaardere deken zelfstandig van zich af te krijgen.

Verzwaringsdekens worden dus als veilige bevonden voor peuters en kinderen vanaf 3 jaar oud (circa 14kg), doordat kinderen jonger dan 3 jaar de kracht kunnen missen om de deken zelfstandig te verwijderen wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Let bij het uitkiezen van een deken er altijd op dat je het juiste gewicht pakt. Een kind van zulke jonge leeftijd zal altijd met een instapmodel moeten beginnen van circa 2,4kg.

Hoe introduceer je een verzwaringsdeken bij kinderen?

Een verzwaringsdeken voelt in het begin behoorlijk anders aan dan een reguliere donsdeken. Om die reden kan het verstandig zijn om je kind eerst even de tijd te geven om goed aan de deken te wennen. Een veel gebruikte methode is om de deken niet direct s’ nachts te gebruiken, maar eerst overdag op de bank na school een half uur of uur te gebruiken om aan het gewicht te wennen. Zo kan je het gebruik van de deken eerst rustig uitbouwen tot een aaneensluitend gebruik van zo’n 3 tot 4 uur voordat je kind een volledige nacht onder een verzwaringsdeken slaapt.

Echter, ook dit is maatwerk, sommige kinderen lopen er direct mee weg en kunnen direct al een volledige nacht onder een verzwaringsdeken slapen terwijl het voor andere kids wel twee weken kan duren voordat zij er volledig comfortabel mee zijn. Gemiddeld duurt het voor zowel volwassenen als kinderen ongeveer 5 dagen voordat zij gewend zijn aan het effect van een verzwaringsdeken.

Onze 5 beste verzwaringsdekens voor kinderen 

Om je nog wat meer op weg te helpen in je zoektocht naar de beste verzwaringsdeken voor je kind hebben wij onze favoriete verzwaringsdekens voor je op een rijtje gezet. Wij hebben veel verschillende merken getest van Calmzy tot Litollo tot Lucovitaal, maar uiteindelijk is het merk Ella bij ons als favoriet uit de bus gekomen.

Hieronder tref je onze top verzwaringsdekens voor kinderen:

Beste Prijs/kwaliteit
Slaapcoach Keuze
 • Zachte Fleece Buitenkant met speelse ‘dots’
 • Inclusief leuke draagtas
 • Verkrijgbaar in 2,4kg – 3,2kg en 4,5kg
 • Geschikt voor kinderen van 3 tot 15 jaar oud
 • Nog niet gevonden. Vindt je iets? Laat het ons weten!

Verzwaringsdeken kind

Favoriet voor 7 jaar
Verzwaringsdeken kind
 • 100% biologisch katoen
 • Leuke kalmerende dino print
 • Inclusief leuke draagtas
 • Ook geschikt voor de zomer
 • Nog niet gevonden. Vindt je iets? Laat het ons weten!

Verzwaringsdeken kind

Favoriet voor 12 jaar
Verzwaringsdeken kind
 • 100% biologisch katoen
 • Inclusief leuke draagtas
 • Geschikt voor alle seizoenen
 • Nog niet gevonden. Vindt je iets? Laat het ons weten!

Verzwaringsdeken kind

Favoriet voor jongens
Verzwaringsdeken kind
 • 100% biologisch katoen
 • Leuke kalmerende nijlpaarden print
 • Inclusief leuke draagtas
 • Verkrijgbaar in 2,4kg en 3,2kg
 • Nog niet gevonden. Vindt je iets? Laat het ons weten!

Verzwaringsdeken kind

Favoriet voor meisjes
Verzwaringsdeken kind
 • 100% biologisch katoen
 • Leuke kalmerende nijlpaarden print
 • Inclusief leuke draagtas
 • Verkrijgbaar in 2,4kg en 3,2kg
 • Nog niet gevonden. Vindt je iets? Laat het ons weten!

Andere slaapspullen

Over de schrijver
Mike Kanning is ervaringsdeskundige in zelf slecht slapen slaapexpert en medeoprichter van Numsy. Als slechte slaper heb ik lange tijd zelf last gehad van slaapproblemen. Vanuit mijn eigen problematiek ben ik 5 jaar geleden gestart met het verdiepen in slaap voor mezelf waar een passie uit is ontstaan nu ik weet dat iedereen beter kan leren slapen. Samen met Misha Fedorov die ik tijdens deze rit heb ontmoet is het onze missie geworden om jong en oud beter te slapen en te begrijpen. Samen lezen wij veel wetenschappelijke artikelen en boeken door om je te blijven voorzien van actuele informatie.
Reactie plaatsen