Bloedverlies zwangerschap
24 oktober 2023 
3 min. leestijd

Bloedverlies zwangerschap

Een van de zorgen die zwangere vrouwen kunnen tegenkomen, is bloedverlies. In dit artikel behandelen we de mogelijke oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap, wanneer je je zorgen moet maken en wanneer het mogelijk normaal is. Ons doel is om je te voorzien van duidelijke en geruststellende informatie!

Bloedverlies aan het begin van je zwangerschap

Bloedverlies in de vroege zwangerschap kan beangstigend zijn, maar het gebeurt soms en heeft verschillende oorzaken. Dit noemen we 'vaginaal bloedverlies' in de vroege zwangerschap.

Als je bloedverlies ervaart in het begin van je zwangerschap, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een zorgverlener. Ze kunnen de oorzaak onderzoeken en eventueel aanvullende tests uitvoeren om ervoor te zorgen dat jij en je baby gezond zijn. Onthoud dat het belangrijk is om eventueel bloedverlies serieus te nemen en geen risico's te nemen met je gezondheid of die van je baby.

Oorzaken bloedverlies tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan bloedverlies verschillende oorzaken hebben. Laten we eens kijken naar waarom dit kan gebeuren:

  • Innestelingsbloeding: Soms, wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt, kan dit licht bloedverlies veroorzaken, meestal 6-12 dagen na de bevruchting. Dit noemen we een innestelingsbloeding en is meestal licht.
  • Vroeg zwangerschapsbloeden: In de vroege zwangerschap kunnen de bloedvaten in de baarmoedermond gevoeliger zijn, wat licht bloedverlies kan veroorzaken, vooral na seks of een inwendig onderzoek.
  • Miskraam: Bloedverlies kan ook een teken zijn van een miskraam, vooral als het samengaat met krampen en buikpijn. In dat geval is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Dit is zeldzaam, waarbij de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder, meestal in de eileider, nestelt. Bloedverlies en buikpijn kunnen tekenen zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wat een medisch noodgeval is.
  • Andere oorzaken: Soms kunnen milde irritaties van de baarmoederhals (cervix) leiden tot een beetje bloedverlies. Ook bepaalde infecties kunnen vaginaal bloedverlies veroorzaken. Als je symptomen hebt zoals jeuk, branderigheid of een ongewone afscheiding, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een zorgverlener.

Miskraam en bloedverlies

Een miskraam is het verlies van een zwangerschap in de vroege stadia, meestal binnen de eerste 20 weken. Een van de meest voorkomende tekenen van een miskraam is vaginaal bloedverlies, vaak vergezeld van hevige buikpijn en krampen. Dit bloedverlies kan variëren van licht tot hevig en kan worden beschreven als vergelijkbaar met een zware menstruatie.

Een miskraam kan verschillende oorzaken hebben, zoals genetische afwijkingen bij de foetus, hormonale onevenwichtigheden, of problemen met de baarmoeder of de placenta. Het is belangrijk op te merken dat een miskraam niet de schuld is van iets dat je hebt gedaan; het is een medische complicatie.

Als je vermoedt dat je een miskraam hebt of als je bloedverlies ervaart tijdens de zwangerschap, is het van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Je zorgverlener kan de situatie beoordelen en de nodige stappen ondernemen om je te begeleiden en te ondersteunen.

Miskramen zijn een verdrietige realiteit voor sommige vrouwen, maar het is belangrijk om te weten dat er professionele steun beschikbaar is om je te helpen omgaan met deze moeilijke periode. Je staat er niet alleen voor, en er zijn veel hulpbronnen en mensen die klaarstaan om je te ondersteunen.

De ultieme gids voor aanstaande ouders!

De prachtige reis van het ouderschap begint met de geboorte van je baby, en als aanstaande moeder is het normaal om je af te vragen hoe je straks voor je pasgeboren kindje moet zorgen. Alles lijkt anders op die bijzondere dag na de geboorte. Onze handige gids is speciaal samengesteld voor aanstaande moeders, vol met onmisbare informatie om je voor te bereiden op de komst van je kleintje.

Met deze gids heb je alle benodigde kennis binnen handbereik, zodat je vol vertrouwen kunt omgaan met de speciale momenten en uitdagingen die je te wachten staan als kersverse moeder.

In deze gids leer je:

  • Wat is een goede hechting? En waarom is dit zó belangrijk?
  • Zo richt je de slaapomgeving van je baby in!
  • Hoe bouw je gezonde slaapassociaties op?
  • Handige voorbeeld slaapschema’s per leeftijd.
  • Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
  • Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
  • Reflux en voeding. Niet leuk, wel goed om te weten!
  • De vuistregels van veilig slapen.

Bekijk de gids

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen