wanneer zwangerschap testen
Zwangerschap
Slaapcoach Josanne
Zwangerschap
11/08/2023
3 min
0

Wanneer testen zwangerschap?

11/08/2023
3 min
0

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wanneer is het beste moment om een zwangerschapstest te doen? Ontdek de factoren die van invloed kunnen zijn op het testresultaat en krijg inzicht in de ideale timing om uitsluitsel te krijgen over de status van je zwangerschap.

Wanneer zwangerschapstest doen?

Het moment waarop je een zwangerschapstest uitvoert, is cruciaal voor nauwkeurige resultaten. Hier zijn enkele richtlijnen om in gedachten te houden:

 • Menstruatiecyclus: Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, is het ideaal om ongeveer één week na de verwachte dag van je menstruatie te testen.
 • Onregelmatige cyclus: Als je menstruatiecyclus onregelmatig is, is het lastiger om de exacte dag van je ovulatie en conceptie te bepalen. In dit geval is het aan te raden om ongeveer drie weken na de mogelijke conceptie te testen.
 • Vroege testen: Er zijn zwangerschapstests op de markt die beweren vroege resultaten te geven, zelfs voordat je menstruatie zou moeten beginnen. Houd er echter rekening mee dat deze tests mogelijk minder nauwkeurig zijn in vergelijking met latere tests.
 • Gebruik ochtendurine: Voor de meest nauwkeurige resultaten wordt aanbevolen om ochtendurine te gebruiken, omdat deze vaak een hogere concentratie van het zwangerschapshormoon hCG bevat.

Hoe werken zwangerschapstesten?

Zwangerschapstesten detecteren het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) in je lichaam. Hier is een eenvoudige uitleg van hoe ze werken:

 1. Conceptie en Implantatie: Na de bevruchting begint de bevruchte eicel te delen en vormt een groep cellen genaamd blastocyst. Deze bereikt de baarmoeder en hecht zich aan de baarmoederslijmvlieswand. Hier begint het de zwangerschapshormonen, waaronder hCG, te produceren.
 2. Productie van hCG: HCG wordt in de vroege stadia van de zwangerschap geproduceerd en verdubbelt zich elke 48 tot 72 uur. Het is dit hormoon dat de zwangerschapstest detecteert.
 3. Teststrips: Zwangerschapstesten bestaan uit teststrips bedekt met antilichamen die specifiek reageren op hCG. Deze antilichamen hebben een kleurverandering als reactie op hCG.
 4. Urineonderzoek: Wanneer je de zwangerschapstest uitvoert, dompel je de teststrip in een monster urine. Als er hCG in je urine aanwezig is, zal het reageren met de antilichamen op de strip en een kleurverandering veroorzaken.
 5. Resultaat aflezen: Na een paar minuten kun je het testresultaat aflezen. Een positief resultaat toont meestal twee lijnen aan, terwijl een negatief resultaat één lijn toont.

Beste moment om zwangerschapstest te doen

Het beste moment om een zwangerschapstest te doen, is wanneer je vermoedt dat je zwanger bent en nadat je menstruatie is vertraagd. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Na vertraging van menstruatie: De meeste zwangerschapstests zijn het nauwkeurigst wanneer ze worden uitgevoerd nadat je menstruatie is vertraagd. Dit is meestal ongeveer één tot twee weken na de bevruchting.
 • Ochtendurine: Het wordt aanbevolen om de test 's ochtends met de eerste urine van de dag uit te voeren, omdat deze urine vaak een hogere concentratie van het zwangerschapshormoon hCG bevat.
 • Gebruik instructies: Volg de instructies van de zwangerschapstest nauwkeurig op. Sommige tests beweren vroege detectie, maar ze variëren in gevoeligheid. Lees de gebruiksaanwijzing om te weten wanneer de test het meest nauwkeurig is.
 • Regelmatige cyclus: Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je wachten tot na de verwachte menstruatiedatum. Als je cyclus onregelmatig is, kan het moeilijker zijn om het optimale moment te bepalen, en het kan handig zijn om te wachten tot je een duidelijke vertraging hebt.
 • Herhaal indien nodig: Als de eerste test negatief is en je menstruatie nog steeds niet is begonnen, overweeg dan om de test na een paar dagen te herhalen. Soms kan het even duren voordat hCG in voldoende concentratie aanwezig is om te worden gedetecteerd.

Is het mogelijk om te vroeg te testen op zwangerschap?

Ja, het is mogelijk om te vroeg te testen op zwangerschap. Zwangerschapstests werken door het detecteren van het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine), dat wordt geproduceerd wanneer een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand begint te nestelen. Het duurt even voordat de hCG-concentratie voldoende is om te worden gedetecteerd.

Het wordt meestal aanbevolen om te wachten tot na de verwachte menstruatiedatum om de test uit te voeren, omdat de kans op een nauwkeurig resultaat dan groter is. Als je te vroeg test en een negatief resultaat krijgt, kan het zinvol zijn om enkele dagen later opnieuw te testen als je menstruatie uitblijft.

De ultieme gids voor aanstaande ouders!

De prachtige reis van het ouderschap begint met de geboorte van je baby, en als aanstaande moeder is het normaal om je af te vragen hoe je straks voor je pasgeboren kindje moet zorgen. Alles lijkt anders op die bijzondere dag na de geboorte. Onze handige gids is speciaal samengesteld voor aanstaande moeders, vol met onmisbare informatie om je voor te bereiden op de komst van je kleintje.

Met deze gids heb je alle benodigde kennis binnen handbereik, zodat je vol vertrouwen kunt omgaan met de speciale momenten en uitdagingen die je te wachten staan als kersverse moeder.

In deze gids leer je:

 • Wat is een goede hechting? En waarom is dit zó belangrijk?
 • Zo richt je de slaapomgeving van je baby in!
 • Hoe bouw je gezonde slaapassociaties op?
 • Handige voorbeeld slaapschema’s per leeftijd.
 • Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
 • Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
 • Reflux en voeding. Niet leuk, wel goed om te weten!
 • De vuistregels van veilig slapen.

Bekijk de gids

Reacties
Categorieën