Baby zindelijk maken
31 augustus 2023 
2 min. leestijd

Baby zindelijk maken

Luiers vervangen is vast niet je favoriete taak als ouder. Begrijpelijk, het is niet het meest frisse taakje. Toch voelt het heel normaal. Je baby kan namelijk nog niet aangeven wanneer hij of zij naar het potje moet. Meestal geeft je kind pas bij een volle luier aan dat hij of zij moest plassen of poepen.

Aii… Dan is het natuurlijk al te laat! Misschien heb je het jezelf wel eens afgevraagd, kan ik mijn baby eigenlijk al zindelijk maken? In deze blog gaan we daar dieper op in!

Kunnen baby’s zindelijk worden?

Het korte antwoord; ja! Baby’s kunnen in principe zindelijk worden, maar houd jezelf geen illusies voor. Het zindelijk maken van baby’s is absoluut geen makkelijk taak. Je zult regelmatig een ongelukje op moeten ruimen. Toch kiezen sommige ouders ervoor om al op super jonge leeftijd te beginnen met zindelijkheidstraining. Wel handig als je de hoge kosten van luiers wilt voorkomen.

Heeft het zin om je baby zindelijk te maken?

Er is een goede reden waarom de ouders ervoor kiezen hun kind zindelijk te maken tussen de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Het geven van zindelijkheidstraining is namelijk vele malen makkelijker als je kindje zelfstandig op het potje kan zitten of wanneer je kind zelf aan kan geven wanneer hij of zij de behoefte heeft om naar de wc te gaan.

Voor de meeste kinderen zal het dan ook een betere optie zijn om ze vanaf de peuterleeftijd zindelijk te maken.

Jonge baby’s zindelijk maken

Jouw baby kan natuurlijk nog niet praten, toch wil dat niet zeggen dat je kindje niet met jou probeert te communiceren. Je kleine geeft je een heleboel non-verbale cues om aan te geven dat hij of zij naar de wc moet. Dat kan gaan om trappelende beentjes, een bepaalde blik of een kreetje. Het zal even duren voordat je dit herkent maar practice makes perfect.

Verder kun je een soort codegeluid maken wanneer je baby aan het poepen of plassen is boven de wc door dit vaak te verhalen leert je baby het geluid te herkennen. Je kind zal hierdoor het geluid langzaam maar zeker imiteren als hij/zij naar de wc moet.

Ga je aan de slag met het zindelijk maken van je baby? Dan is het aan te raden om alsnog gebruik te maken van een luier. Jouw baby heeft vanaf de geboorte namelijk nog geen controle over de sluitspier. Een ongelukje zal regelmatig voorkomen.

Blijven oefenen

Wanneer je jouw baby zindelijk wil maken zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je baby zal niet altijd snappen wat jij wil of bedoelt. Het is dan ook goed om de lat laat te leggen en zeker niet te snel na de geboorte te beginnen. Sommige baby’s kunnen bij anderhalf jaar zindelijk zijn, maar dat is wel uitzonderlijk! Ieder kind is anders, kindjes die rond de twee jaar zindelijk worden, zijn er al vroeg bij.

Meer weten over zindelijkheid?

Lees ook onze blogs over:

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen