Kind ‘s nachts zindelijk maken
31 augustus 2023 
2 min. leestijd

Kind ‘s nachts zindelijk maken

In deze blog vertellen we hoe geduld en positieve bevestiging de sleutel zijn tot succes bij het 's nachts zindelijk maken van je kind. We delen handige tips die je kind helpen om ook ‘s nachts droog te blijven, lees dus gauw verder!

Het verschil tussen zindelijkheid ‘s nachts en overdag

De meeste kinderen worden zindelijk wanneer ze tussen de 2 en 4 jaar oud zijn. ‘s Nachts zit dat natuurlijk anders. Jouw kind voelt het tijdens de slaap nog niet aan wanneer hij of zij naar de wc moet. Het is dan ook heel normaal als je kind wat langer ‘s nachts een luier draagt.

Kind ‘s nachts zindelijk maken leeftijd

De meeste kinderen worden rond de leeftijd van 5 tot 6 jaar ‘s nachts zindelijk. Bij sommige kinderen zal dit wat sneller gaan dan anderen. We spreken pas officieel van bedplassen wanneer kinderen ouder dan 6 jaar in 3 opeenvolgende maanden vaker dan 2 keer per maand in bed plassen.

5 Tips om je kind ‘s nachts zindelijk te maken!

Er zijn online heel wat tips te vinden over het ‘s nachts zindelijk krijgen van je kind. We hebben de 5 belangrijkste daarvan hier op een rijtje voor je gezet. Neem vooral de tijd bij het uittesten van deze tips. Je zult alle tips een tijdje uit moeten voeren voordat je het resultaat hiervan gaat merken!

1. Laat je kind ‘s avonds nog een plasje doen

Het is een eeuwenoude tip die met goede reden wordt doorgegeven. Neem een bezoekje aan het toilet mee in het avondritueel van je kindje. Het is wellicht een inkopper, maar het is een makkelijke manier om te voorkomen dat je kind in bed plast. Natuurlijk zal je kind niet iedere keer voordat hij of zij naar bed gaat moeten plassen. Deze tip is dus niet het enige wat je hoeft te doen om je kind zindelijk te maken ‘s nachts.

2. Niet straffen, wel belonen

Geef je kind nooit straf wanneer hij of zij in bed plast. Ten eerste kan je kind in weinig aan doen en ten tweede kan dit juist averechts werken! Beloningen werken daarentegen juist heel goed. Maak deze beloningen niet te groot maar geef een compliment of geef een sticker wanneer je kleine een aantal nachten achter elkaar het bed droog weet te houden.

3. Verschoon samen het bed

Laten we voorop stellen dat je dit niet als straf moet presenteren aan je kind, maar het samen verschonen van het bed is een geweldige manier om je kleine te leren over de consequenties van het bedplassen. Leg geduldig uit waarom het bed verschoont moet worden en pak het samen stap voor stap aan.

4. Haal je kind uit bed om te plassen

Ook dit is voor veel ouders een bekende methode. Haal je kind zo’n anderhalf tot 2 uur nadat hij of zij slaapt uit bed om naar de wc te gaan. In eerste instantie hoef je jouw kind hier ‘s nachts niet wakker voor te maken. Blijft je kind in bed plassen? Maak je kind dan ‘s nachts wakker voordat je hem of haar naar de wc brengt. Welke van de twee methodes je ook gebruikt, pas het maar maximaal één keer per avond toe.

5. Gebruik een plaswekker en/of plaskalender

Als de bovenstaande methode na 2 tot 3 maanden nog steeds niet helpt, gaat het bedplassen waarschijnlijk vanzelf over. Zo niet? Dan raden we je aan om eens een plaskalender en/of plaswekker te proberen.

Extra tip!

Op sommige websites zul je lezen dat je jouw kindje ‘s avonds geen drinken moet geven. Veel professionals zijn hier op tegen, natuurlijk moet jouw kind voldoende drinken over de dag. Daarnaast is het juist goed om zindelijkheid te leren op een volle blaas. We raden je daarom ook aan om dit niet te doen.


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen