Bedplassen bij kinderen
11 augustus 2021 
5 min. leestijd

Bedplassen bij kinderen

Bedplassen is vaak een probleem voor zowel ouder als kind. Zeker wanneer je kind vaker een nachtelijk ongelukje heeft dan dat hij of zij droog blijft. In deze blog vertellen we alles over bedplassen bij kinderen. Zo weet jij na het lezen van deze blog alles over de oorzaak hiervan én hoe je het kunt voorkomen! P.s. het heeft he-le-maal niets te maken met minder drinken. 

Wat is bedplassen?

Je kunt je vast een voorstelling maken van wat ‘bedplassen’ is. Toch is er ook een officiële medische term verbonden aan bedplassen. Dat is namelijk enuresis nocturna. We spreken van enuresis bij kinderen van 5 of 6 jaar die 2 of meer keer per maand in bed plassen. Bij oudere kinderen en volwassenen ligt dit aantal op 1 keer per maand. Deze ‘diagnose’ voor bedplassen geldt echter alleen als er geen onderliggende medische oorzaken aanwezig zijn die bedplassen triggeren. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, epilepsie of een urineweginfectie. 

Bedplassen is voor baby’s en kinderen tot een jaar of 4 hartstikke normaal. Kinderen zijn op deze leeftijd namelijk nog niet volledig zindelijk. Het lukt ze overdag net zo min het plasje op te houden als ‘s avonds.

Bedplassen kind oorzaak

Laten we één ding voorop stellen. Bedplassen komt niet door teveel drinken of te diep slapen bij je kind. In de basis komt het door een ontbrekend seintje van de blaas. Wanneer de blaas vol is hoort deze namelijk een signaal naar je hersenen te geven dat het tijd is om naar de wc te gaan. Bij bedplassende kinderen ontbreekt dit signaal ‘s nachts of is het niet sterk genoeg om hen wakker te maken. 

Bedplassen is daarnaast erfelijk, de kans dat je kind in bed plast is groter wanneer jij of je partner hier vroeger last van heeft gehad. Verder kan het zijn dat er een onderliggende medische of psychologische oorzaak van bedplassen is. Zo komt bedplassen vaker voor bij kinderen die gepest worden of waarvan de ouders in een scheiding zitten. Daarnaast kunnen kinderen last hebben van bedplassen als bijwerking van medicatie. 


Tot welke leeftijd is bedplassen normaal?

Vanaf het tweede levensjaar beginnen kinderen te voelen wanneer hun blaas vol is. Vanaf dit moment zal het steeds beter gaan met zelfstandig plassen. De zenuwen en hersenen ontwikkelen zich vanaf dit moment om het “plassignaal te herkennen”. Dat gezegd hebbende is herkennen één ding, maar ‘s nachts droog blijven heel iets anders.

De meeste kinderen hebben namelijk pas controle over de bekkenbodemspier vanaf dat ze 4 jaar zijn. Meestal neemt bedplassen vanaf deze leeftijd ook pas af. Bedplassen wordt gezien als problematisch wanneer je kind van 5-6 jaar 2 keer of meer in bed plast. 

Bedplassen voorkomen

Als ouder zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om het bedplassen te voorkomen. Houd er wel rekening mee dat dit geen “oplossingen” zijn wanneer je kind regelmatig in bed plast, maar eerder een aantal quick-fixes, die het bedplassen voorkomen.

Plassen voordat je kindje naar bed gaat

Een voor de hand liggende tip om het bed van je kleine droog te houden. Laat je kind plassen voordat hij naar bed gaat. Wil het plassen niet meteen lukken? Geef je kindje dan vooral de tijd. Sommige kindjes hebben even nodig om te ontspannen. Liever ‘s avonds wat langer wachten bij de wc dan ‘s nachts het bedje moeten verschonen. 

Nachtelijk toiletbezoekje

Een andere oplossing die je kunt gebruiken om bedplassen te voorkomen is je kind wakker maken ‘s nachts om naar het toilet te gaan. Je kleine kan dan even zijn of haar volle blaas legen om vervolgens weer terug naar bed te gaan. Het is wel belangrijk dat je hierbij op de volgende punten let:

  • Vertel je kind van tevoren dat je hem/haar wakker gaat maken ‘s nachts. 
  • Maak je kind wakker als deze minstens 2 uur lang slaapt.
  • Maak je kind maximaal 1x per nacht wakker.
  • Loop samen met je kind naar de wc, loop vervolgens ook weer mee naar het bedje. 

Bedplassen afleren

Bedplassen kun je niet altijd voorkomen. Bij sommige kinderen zul je het dus echt stapsgewijs moeten afleren. Dit kun je op een van de volgende manieren doen:

Maak gebruik van een beloningssysteem

Zorg voor voldoende complimentjes als het je kind wél lukt om het droog te houden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om samen een kalender te maken waarop je de voortgang van je kind bijhoudt. Laat je kind een sticker plakken voor elke nacht dat het lukt om droog te blijven. 

Begin met een kleine beloning wanneer je kind één nacht droog blijft. En werk uiteindelijk toe naar een nog grotere of betere beloning wanneer het enkele nachten achter elkaar lukt om droog te blijven. Je kunt zelfs je kind mee laten denken over een leuke, passende beloning voor deze prestatie.

Gebruik een plaswekker

Een van de redenen waarom bedplassen zoveel voorkomt is het ontbreken van een signaal van de blaas naar de hersenen. Vooral ‘s nachts kan het zijn dat dit signaal niet sterk genoeg is of in ieder geval niet sterk genoeg binnenkomt om wakker van te worden. Hier komt de plaswekker om de hoek kijken.

Een plaswekker maakt een verbinding van het broekje naar een wekker. Als het broekje nat wordt gaat de wekker af. Je kind wordt hier wakker van en kan zelfstandig naar de wc lopen om verder te plassen. De kosten van het huren of aanschaffen van een plaswekker wordt door sommige zorgverzekeraars ook vergoed in aanvullende pakketten. Raadpleeg hiervoor je eigen zorgverzekeraar. Bekijk ook onze blog met de beste plaswekkers.

Blijf praten, zorg voor duidelijkheid:

Maak geen taboe van het bedplassen. Als jij de ouder bent die steeds het bedje blijft verschonen in de hoop dat het vanzelf ophoudt; dit is niet in alle gevallen zo. Bij de meeste kinderen houdt het bedplassen inderdaad vanzelf op. Toch kan het na een tijdje beter zijn om actie te ondernemen, dat beslis je natuurlijk ook zelf als ouder.

Als je aan de slag gaat om bedplassen af te leren raden we je in ieder geval aan om hier open over te blijven praten met je kind. Vertel wat je gaat doen: Bijvoorbeeld je kind wakker maken, of de plaswekker gebruiken en vertel ook waarom je dit gaat doen en waarom het afleren van bedplassen belangrijk is. Het scheelt een hoop stress voor je kind en zorgt ervoor dat hij of zij eerder mee zal werken aan jullie oplossing. 

Laat je kindje helpen opruimen:

Je kindje laten helpen met opruimen is een fantastische manier om hem/haar inzicht te geven in de gevolgen van bedplassen. Het zorgt voor meer begrip van je kind ten opzichte van het probleem. Je kind leert nu waarom het bedplassen afgeleerd moet worden, het is namelijk geen leuk klusje, dat verschonen van je bed. Zorg er echter wel voor dat je dit niet als een straf presenteert. Je kindje straffen voor het bedplassen is namelijk zinloos.

Beter slapen met Numsy

Gebroken nachten zijn behoorlijk vervelend voor het hele gezin. Het maakt niet uit of het nou komt door bedplassen, een slaapregressie of een dutjesovergang. Je wil zo snel mogelijk een oplossing. Numsy helpt je opweg naar dromenland met de beste tips & tricks. We zijn al sinds 2018 bezig met onze missie; een betere slaap voor alle gezinnen in de Benelux!

Dat doen we door informatieve blogs, slaapgidsen en white noise machines aan te bieden. Sinds kort hebben we ook een heuse slaapcommunity; Numsy+. Hierin volg je met het grootste gemak talloze online modules die je alles leren om een gezonder ritme voor jouw gezin te realiseren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om jouw prangende vragen aan gecertificeerde slaapcoaches en duizenden ouders zoals jij te stellen. Dus… Waar wacht je nog op?

Join the club and get some sleep!

num_mockup4

Over de schrijver
Slaapcoach Lisanne Slagter helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Lisanne via haar website Het slaapatelier. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen