De babyslaapzak of trappelzak - dit moet je weten!
01 augustus 2022 
in Baby
10 min. leestijd

De babyslaapzak of trappelzak - dit moet je weten!

Je hebt een baby gekregen! Wat heerlijk! Nu komt het genieten en ook de zorgen. Want er zijn zoveel zaken waarmee je rekening moet houden. Bijvoorbeeld waarin je kindje gaat slapen. Een babyslaapzak, trappelzak of onder een deken? En vanaf welke leeftijd mag je baby in een slaapzak? Is het wel veilig en wat is de perfecte slaapzak?

Je leest het allemaal in deze blog!

Wat is een babyslaapzak?

Laten we bij het begin, beginnen: wat is een slaapzak? Een babyslaapzak is een slaapzak speciaal voor baby’s. Het lijkt op een slaapzak voor volwassenen het verschil is alleen dat je de babyvariant soort van ‘aangetrokken kan worden’. Er zitten gaten in waar de armpjes doorheen kunnen en je kunt de slaapzak dichtritsen tot dicht onder de kin.

De slaapzak sluit boven mooi aan en biedt onderin voldoende ruimte voor de beentjes, zodat je kindje ze kan bewegen (daarom wordt dit ook wel een trappelzak genoemd). Nog een verschil: de rits gaat van boven naar beneden dicht. Zo kan je baby de zak niet openritsen of zich eraan bezeren.

Ervaar je veel problemen met slaap van je kleine? Stel je vraag dan eens aan een gecertificeerde slaapcoach. Dat kan heel makkelijk via onze Numsy+ community. Hier sta je direct in contact met slaapcoaches en andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Handig toch?

Zien we je daar?

num_mockup4

Vanaf welke leeftijd gebruik je een babyslaapzak?

Vanaf 3 maanden wordt een slaapzak geadviseerd. Je baby wordt vanaf de 3 maanden steeds beweeglijker en kan zich daardoor makkelijker onder de dekens vandaan woelen. Een slaapzak is daarom volgens veel expert, waaronder die van ons, de meest veilige optie.

Ook wanneer je een inbakerslaapzak of -doek gebruikt, is het advies vanaf de 3 maanden over te stappen naar een gewone babyslaapzak. Juist omdat je baby beweeglijker wordt heeft hij/zij de armpjes nodig om draaien, maar als deze vastliggen gaat dat niet gemakkelijk.

Stel nou dat je kleintje het onverhoopt voor elkaar heeft gekregen zich op zijn/haar buikje te rollen in een inbakerslaapzak? Het gezichtje ligt dan in de matras en je baby heeft de handjes niet vrij om zich gemakkelijk terug te rollen… Je moet er maar niet aan denken.

Dus: vanaf de 3 maanden kan je kleintje gewoon in een reguliere slaapzak voor kinderen. Er zijn hier veel voordelen van ten opzichte van lakentjes en dekens:

  • Je baby kan zich niet blootwoelen;
  • Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen;
  • Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen;
  • Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.

Slaapcoach Numsy

Helpt een babyslaapzak tegen het Moro Reflex?

Baby’s reageren vaak op iets in een reflex. Een reflex is een automatische reactie op een prikkel die uit de omgeving komt. De meeste van deze reflexen helpen je baby te overleven in de eerste weken van zijn/haar leven. Denk aan het zuigreflex dat wordt opgewekt als je kindje de aanwezigheid ruikt en voelt van een tepel.

Een ander bekend reflex is het Moro-reflex, dit wordt ook wel een schrikreflex genoemd. Je baby vertoont dit reflex wanneer er plotselinge geluiden uit de omgeving komen of bij onverwachte bewegingen.

Je kleintje maakt ook schokbewegingen (handjes gaan even openen dan weer dicht) als je hem of haar neerlegt of wanneer hij in slaap valt. Het gevolg kan zijn dat je kleintje zichzelf slaat door het moro reflex en daardoor weer wakker wordt. Helpt een babyslaapzak tegen het Moro-reflex? Een gewone slaapzak niet, maar een inbakerslaapzak wel.

Speciale inbakerslaapzakken

Speciaal voor newborns zijn er inbakerslaapzakken ontwikkeld. Wat is inbakeren precies? Het is een methode die al heel lang wordt ingezet. Vroeger werd dit voornamelijk met doeken gedaan (inbakerdoeken).

Het idee is dat je baby met de armpjes langs het lichaampje wordt gelegd en vervolgens strak wordt ingewikkeld. De armpjes liggen vast langs het lijfje, waardoor je kindje ze niet meer kan bewegen. Dit geeft je kleintje een geborgen gevoel. Om goed in te bakeren heb je een beetje oefening nodig. Gelukkig maken fabrikanten het ons ouders steeds makkelijker en hebben ze nu speciale inbakerslaapzakken op de markt gebracht.

Deze slaapzakken maken het voor ouders eenvoudiger om hun baby snel en veilig in te bakeren. Houd er overigens wel rekening mee dat niet ieder kind het op prijs stelt om ingebakerd te worden. Mocht je kleine dit niet prettig vinden dan moet je het zeker niet doen. Je kunt er dan voor kiezen om je kleintje in te wikkelen. De armpjes liggen dan minder strak vast. Als je kindje zijn of haar best doet, dan kan hij/zij zichzelf nog loswurmen. Vraag aan je kraamverzorgster hoe je dit het beste kunt doen.

Wat is beter voor je pasgeboren baby: slaapzak of deken?

In principe kun je een babyslaapzak vanaf de geboorte gebruiken, maar in de regel wordt het vanaf de 3 maanden ingezet. Daarvoor liggen baby’s onder een laken en deken. Dit is vaak omdat newborns zo klein zijn dat een slaapzak nog niet heel veilig. De armgaten zijn nog te groot waardoor je kleine dromer erin kan wegzakken. Je baby in een bedje leggen en deze opmaken is dan dus een betere keuze.

Wanneer je het bedje van je baby gaat opmaken, zorg er dan voor dat je jouw kind onderin het bedje ligt met de voetjes bijna tegen de achterkant van het bedje. Je maakt het verder kort op. Zegt dit je weinig? Geen zorgen, je kraamverzorgster zal je laten zien hoe dit moet.

Hoe kies je de perfecte baby slaapzak?

De belangrijkste tip die we je willen meegeven als je een slaapzak wilt kopen is: koop de juiste maat. Bij een te kleine slaapzak kan je kleintje de beentjes niet goed strekken en bewegen. Dit staat de ontwikkeling in de weg. Een te grote slaapzak is ronduit gevaarlijk. Je baby kan erin wegzakken en dat vergroot de kans op verstikking of warmtestuwing (waarbij je baby het veel te warm krijgt).

Daarnaast is het van belang dat je een slaapzak kiest die niet te warm is. Hierover straks meer.

Het juiste maatje kiezen

Hoe kun je nu de juiste maat slaapzak kiezen? Dat is gelukkig heel gemakkelijk. Veel slaapzakken hanteren dezelfde maat als kleding. Heeft je baby bijvoorbeeld kleding maat 62, dan kies je de slaapzak met deze maat (vaak maat 62/68).

Er zijn ook slaapzakken die de volgende maten hanteren: 70, 90 of 110 centimeter. Bij deze maten gaat het over het aantal centimeters van schouders tot de onderkant van de slaapzak. Minimale aanbevolen leeftijd bij 70 cm is drie maanden, bij 90 cm is 6 maanden bij 110 cm is 24 maanden.

Welke stof kan ik het beste kiezen?

Er zijn ontzettend veel soorten slaapzakken op de markt en ook het gebruik van materialen kan verschillen. Over het algemeen gaat onze voorkeur uit naar slaapzakken die gemaakt zijn van natuurlijk stoffen zoals katoen of wol. Deze stoffen ‘ademen’ wat betekent dat ze de warmte goed kunnen afvoeren. Sommige winter slaapzakken zijn gemaakt van synthetische materialen. Deze stoffen staan erom bekend de warmte juist vast te houden. Op zich is dat niet erg als het wat kouder is.

Kortom: kies in de warmere zomermaanden en de tussenseizoenen het liefst voor slaapzakken voor je kindje gemaakt van natuurlijke stoffen (zoals katoen) en in de winter kun je voor andere materialen kiezen. Blijf daarnaast letten op de TOG-waarden van de slaapzak en stem deze goed af met die van de nachtkleding en kamertemperatuur.

Temperatuur

Als je kiest voor de perfecte babyslaapzak, dan kies je voor een slaapzak die ervoor zorgt dat je kleine het niet te koud, maar ook niet te warm heeft. Het is een grote valkuil voor heel veel ouders om hun kinderen te warm in bed te leggen.

Om één of andere reden maken we onszelf er meer zorgen over dat onze baby het te koud heeft dan te warm. Eigenlijk is dit onterecht want oververhitting brengt meer gevolgen met zich mee dan wanneer je baby het een beetje koud heeft.

Tip: koop voor meerdere seizoenen slaapzakken zodat je altijd voorbereid bent op plotselinge kou of warmte. 

Beste babyslaapzak 2023 - keuze van de slaapcoach

Puckababy Bag Newborn slaapzak

Deze Puckababy slaapzak is geschikt voor alle 4 de seizoenen. Hij is beschikbaar in meer dan 10 kleuren en gemaakt van lekker zacht katoen. Daarnaast is hij geproduceerd in Europa!

Puckababy Bag Newborn slaapzak
  • TOG-waarde: 0,5
  • Seizoen: lente/zomer/herfst/winter
  • Bestaande uit 2 lagen
  • Afneembare mouwtjes
  • Maat: van 0 tot 6 maanden
  • Materiaal: Katoen
  • Öko-Tex gecertificeerd, geproduceerd in Europa
  • Kleuren: in meer dan 10 kleuren en designs

Puckababy Original Piep inbakerslaapzak

Deze slaapzak is perfect om je kleine heerlijk mee in te bakeren. De slaapzak is gemaakt van een mix van katoen, tencil en heerlijk zacht teddy. Het is de perfecte oplossing voor wanneer je kleintje ‘s nachts veel moet huilen, moeilijk in slaap valt of snel wakker wordt.

Puckababy Original Piep inbakerslaapzak
  • TOG-waarde: 0,25 tot 2
  • Seizoen: lente, zomer, herfst, winter
  • Maat: Piep: 0 tot 3 maanden, Mini: 3 tot 6 maanden
  • Materiaal: Katoen, tencil en teddy
  • Kleuren: in meer dan 10 kleuren en designs
  • Oplossing voor:
  • Veel huilen
  • Moeilijk in slaap vallen
  • Snel wakker worden

Lodger winterslaapzak

Deze heerlijke babyslaapzak is perfect voor koude winterdagen. Het design is wat ons betreft niet de mooiste, maar deze slaapzak houdt jouw kleine gegarandeerd lekker war, veilig en geborgen.

Lodger Winterslaapzak
  • TOG-waarde: 3,3
  • Seizoen: Winter
  • Maat: 62 cm, 80 cm, 98 cm
  • Materiaal: Rib katoen
  • Kleuren: in meer dan 5 kleuren
  • Oeko-Tex certificering
  • Geschikt voor Maxi Cosi en autostoel

Jollein Hydrofiel slaapzak

Deze hydrofiele slaapzak is is gemaakt van 100% katoen. Het materiaal is geschikt voor warme zomerdagen en is beschikbaar in verschillende leuke kleuren en designs. Daarnaast is deze slaapzak lekker wasbaar, tel uit je winst!

Jollein Hydrofiel Slaapzak
  • TOG-waarde: 0,5
  • Seizoen: Zomer
  • Maat: 70 cm, 90 cm en 110 cm
  • Materiaal: 100% Hydrofiel katoen
  • Kleuren: in meer dan 10 kleuren en designs
  • Wassen tot maximaal 40 graden

Puckababy Bag 4 Seasons - Slaapcoach keuze

Als het op babyslaapzakken aankomt zijn we echt fan van Puckababy! Deze 4 seizoenen pyjama is getest volgens strenge EU-eisen en voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Het 4-in-1 systeem van deze pyjama kent 4 verschillende TOG-waardes. Zo weet je zeker dat de slaapzak écht geschikt is voor iedere temperatuur.

Puckababy Bag 4 Seasons

De Bag 4 Seasons is:

  • al vanaf 6 maanden
  • in lengte verstelbaar
  • het hele jaar door te gebruiken
  • Het 4-in-1 systeem van deze slaapzak kent maar liefst 4 verschillende TOG waardes.
  • Volledig Öko-Tex 100 Klasse 1 gecertificeerd
  • Geproduceerd in Europa en is getest volgens de strengste normen voor baby veiligheid.
  • Met één aanschaf ben je jarenlang verzekerd van goed en veilig slapen.

Hoe warm moet een babyslaapzak zijn?

Wat heeft nu invloed op de lichaamstemperatuur van je baby? Dat is uiteraard de temperatuur in de slaapkamer, de nachtkleding van je baby én het beddengoed (bestaande uit slaapzak en/of lakens, dekens). Als je ervoor wilt zorgen dat je kleintje het niet te warm heeft, zorg er dan voor dat je de juiste TOG-waarde realiseert voor je baby. In onze blog over TOG-waarde lees je er alles over.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: gebruik je gezonde verstand én blijf checken. Wanneer je gaat kiezen waarin je kindje gaat slapen, kijk dan eens naar je eigen nachtkleding. Als je dit met elkaar overeen brengt, dan kom je al een heel eind. Als het 20 graden is in een slaapkamer vind jij het ook niet prettig om met een lange broek aan, onder een dikke deken te liggen. Dat vindt je baby dus ook niet!

Verder kun je dus telkens controleren of je baby het niet te warm heeft door in het nekje te voelen. Voelt dit lauw aan, dan is de temperatuur goed.

Wat draagt een baby in een babyslaapzak?

Wat je jouw kindje draagt in de slaapzak is ook heel belangrijk. Juist de nachtkleding kun je erg goed afstemmen op de temperatuur in de kamer. Hoe kouder het wordt, hoe meer laagjes je kunt aantrekken. Bij een hittegolf kun je bijvoorbeeld je baby alleen in de luier laten slapen. Is het iets kouder, dan trek je een romper aan. Daalt de temperatuur nog iets naar beneden, trek er dan nog een pyjama overheen of kies voor een slaapzak die iets dikker is.

Op deze manier kun je de kleding aanpassen op de temperatuur. In het begin kan het best lastig zijn en zal je jezelf hierover onzeker voelen. Maar als je blijft checken in het nekje of deze niet te warm is en met gezond verstand blijft redeneren, kom je al een eind. Na een paar maanden zal het al meer natuurlijk gaan.

Kom bij de club!

Zit jij vaak met veel vragen over slapen? Of kamp je al maandenlang met veel gebroken nachten en zoek je professionele hulp en advies? Kom dan bij onze community en we zullen je overladen met informatie over jouw kindje en slapen. Al deze informatie wordt je aangereikt door onze gecertificeerde slaapcoaches en ervaringsdeskundigen.

Aan hen kun je al je vragen stellen, krijg je Webinars over veelvoorkomende slaapproblemen en je hebt toegang tot meerdere handige slaapgidsen.

Wat ook leuk is, is dat je tips en tricks kunt delen met andere ouders. In onze community ben je nooit alleen is hoef je jezelf nooit te schamen om iets te vragen. Wij zijn er namelijk om al jouw slaapproblemen op te lossen. Wij helpen je heel graag, dus kom maar door met je vragen!

Join the club and get some sleep!

Numsy+ Slaapcoaches


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen