Melatonine kinderen

Goede slaap is van onschatbare waarde voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Maar wat als je kind moeite heeft met slapen? Een optie die ouders vaak overwegen, is het gebruik van melatonine-supplementen om de slaap van hun kinderen te verbeteren. Maar is dat wel verantwoord? In deze blog gaan we dieper in op het onderwerp melatonine.

Wat is melatonine?

Melatonine is een natuurlijk stofje dat je lichaam maakt. Het zorgt ervoor dat je slaperig wordt en helpt je om 's nachts te slapen. Normaal gesproken begint ons lichaam 's avonds meer melatonine aan te maken, waardoor we slaperig worden en de neiging hebben om naar bed te gaan. Het melatonine niveau blijft gedurende de nacht hoog, wat ons helpt om goed te slapen. In de ochtend neemt het melatoninegehalte af, waardoor we wakker en alert worden.

Melatonine als supplement

Melatonine als supplement is een kunstmatige vorm van het slaaphormoon melatonine, dat ons lichaam van nature maakt. Mensen nemen melatonine-supplementen om hun slaap te verbeteren. Dit kan helpen als je moeite hebt met in slaap vallen, vaak wakker wordt 's nachts, of last hebt van slapeloosheid.

Sommige mensen gebruiken het ook om jetlag te verminderen of als ze in ploegendiensten werken en onregelmatige werktijden hebben. Het is belangrijk om met een dokter te praten voordat je melatonine-supplementen gebruikt, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben en niet voor iedereen geschikt zijn. Het is ook geen garantie voor een goede nachtrust, dus het is belangrijk om gezonde slaapgewoonten te behouden.

Melatonine bij kinderen

Sommige ouders overwegen melatonine-supplementen voor hun kinderen als ze slaapproblemen hebben. Melatonine kan helpen bij het reguleren van het slaap-waakritme, maar het moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt bij kinderen. Voordat je melatonine aan een kind geeft, is het cruciaal om eerst met een kinderarts te overleggen.

De arts kan de juiste dosering bepalen en adviseren over het beste tijdstip om het supplement in te nemen. Melatonine mag niet worden gebruikt als een 'snelle oplossing' voor slaapproblemen bij kinderen, maar eerder als onderdeel van een bredere aanpak voor een goede slaaphygiëne en een gezonde slaapomgeving. Het is van het grootste belang om de aanbevelingen van een arts op te volgen om de veiligheid en effectiviteit te waarborgen.

Wanneer wel of niet melatonine aan je kind geven

Om het nog eens te benadrukken, geef je kind nooit melatonine zonder begeleiding van een kinderarts of zorgverlener. Hier zijn enkele richtlijnen wanneer je wel of niet melatonine aan je kind kunt geven.

Wanneer wel melatonine geven

Slaapstoornissen: Melatonine kan nuttig zijn voor kinderen met gediagnosticeerde slaapstoornissen, zoals vertraagd slaapfasesyndroom (DSPS) of andere circadiane ritmestoornissen. In deze gevallen kan het supplement helpen om het slaap-waakritme te reguleren.

Autisme en ontwikkelingsstoornissen: Sommige kinderen met autisme of verwante ontwikkelingsstoornissen hebben moeite met slapen. In sommige gevallen kan melatonine worden voorgeschreven na overleg met een arts.

Wanneer geen melatonine geven

Normale slaapproblemen: Voor kinderen met occasionele slaapproblemen, zoals nachtmerries of angsten, wordt meestal niet aanbevolen om melatonine te gebruiken. In deze gevallen zijn andere slaaphygiëne maatregelen meestal effectiever.

Zonder onderliggend medisch probleem: Melatonine mag niet worden gebruikt als er geen onderliggend medisch probleem of diagnose van slaapstoornis is vastgesteld.

Risico’s en overwegingen bij melatonine voor kinderen

Er zijn risico's en overwegingen verbonden aan het geven van melatonine aan een kind. We hebben deze voor je op een rijtje gezet:

1. Dosering en timing

Het bepalen van de juiste dosering en timing van melatonine voor een kind is cruciaal. Te veel melatonine kan leiden tot slaperigheid overdag, prikkelbaarheid en verstoord slaapritme.

2. Verstoring van de natuurlijke productie

Het ongepast gebruik van melatonine kan de natuurlijke productie van melatonine door het lichaam verstoren, waardoor de behoefte aan supplementen toeneemt en afhankelijkheid ontstaat.

3. Bijwerkingen

Melatonine kan bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, maagklachten en nachtmerries, hoewel deze meestal mild zijn.

4. Langetermijneffecten

Er is nog beperkte informatie over de langetermijneffecten van melatoninegebruik bij kinderen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met langdurig gebruik.

5. Onderliggende oorzaken

Het is cruciaal om de onderliggende oorzaken van slaapproblemen bij kinderen te begrijpen voordat melatonine wordt overwogen. Soms zijn er onderliggende medische of gedragsmatige problemen die aangepakt moeten worden.

6. Monitoring

Het gebruik van melatonine moet worden gecontroleerd en geëvalueerd door een kinderarts. Periodieke beoordelingen zijn nodig om de effectiviteit en veiligheid te waarborgen.

Kortom, melatonine kan nuttig zijn voor sommige kinderen met gediagnosticeerde slaapstoornissen of bepaalde medische aandoeningen, maar het moet altijd met de juiste begeleiding van een arts worden gebruikt. Het is geen standaardoplossing voor alle slaapproblemen en moet met de nodige voorzichtigheid worden behandeld om mogelijke risico's te minimaliseren.

Het #1 alternatief voor melatonine bij kinderen

Wanneer je zoekt naar een effectieve oplossing voor de slaapproblemen voor je kind, of als je wil dat je kindje beter doorslaapt, zou je eens white noise moeten proberen! White noise machines creëren een constante, rustgevende achtergrondruis die je kind helpen om in slaap te vallen.

Witte ruis is een veilige oplossing voor mensen van alle leeftijden, daarnaast valt het gebruik hiervan makkelijk af te bouwen, waardoor je jouw kind ook weer makkelijk zonder kunt laten slapen.

Wist je dat Numsy hét #1 merk is voor white noise machines in de BeNeLux? Neem een kijkje in onze webshop en bestel direct één van onze innovatieve apparaatjes.

Lees meer over de werking van white noise!

Numsy white noise machines

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen