Baarmoedergeluiden voor baby’s - zin of onzin
11 mei 2023 
3 min. leestijd

Baarmoedergeluiden voor baby’s - zin of onzin

Roze ruis, witte ruis, bruine ruis. Het is nogal wat. Als kersverse ouder zijn er steeds meer oplossingen die ervoor moeten zorgen dat je baby beter slaapt. Tegenwoordig wordt ook het gebruik van baarmoedergeluiden steeds populairder. Maar werkt dat eigenlijk wel? In deze blog praten we over de zin en onzin van baarmoedergeluiden voor een betere nachtrust.

Wat zijn baarmoedergeluiden?

Baarmoedergeluiden zijn de geluiden die je baby hoort in de baarmoeder. Deze geluiden komen af van het lichaam van de moeder. Denk bijvoorbeeld aan het rommelen van de maag, het suizen van bloed door de baarmoeder of het kloppen van het hart. In de baarmoeder voelt jouw foetus zich helemaal thuis. Het is er warm en vertrouwd en na 9 maanden voelt je kindje zich hier helemaal thuis.

Baarmoedergeluiden worden steeds vaker gebruikt om baby’s in slaap te sussen. Juist omdat het geluid in de baarmoeder voor je baby herkenbaar is. Het idee achter het afspelen van baarmoedergeluiden is dus dat je kleine zich hier veilig en vertrouwd bij voelt, waardoor hij sneller in slaap valt. 

Wanneer kun je gebruikmaken van baarmoedergeluiden?

Er zijn verschillende momenten waarop je als ouder baarmoedergeluiden in kunt zetten. Sommige ouders gebruiken baarmoedergeluiden om hun kleine te kalmeren wanneer deze begint met huilen. Daarnaast zetten veel ouders baarmoedergeluiden in om hun baby te helpen om beter te slapen. Dit principe werkt hetzelfde als dat van white noise. Het geluid maskeert omgevingsgeluiden en kalmeert je kindje. 

Baarmoedergeluiden zijn vaak het meest effectief vlak na de geboorte. Newborns zijn namelijk nog ‘gewend’ aan deze geluiden. Die gewenning neemt natuurlijk af wanneer je kindje ouder wordt en dus langer uit de baarmoeder is. 

Is het afspelen van baarmoedergeluiden zin of onzin?

Zijn baarmoedergeluiden gewoon de volgende hype of zorgt het er écht voor dat je kindje beter slaapt? Het antwoord ligt enigszins in het midden. Er is momenteel geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat het afspelen van baarmoedergeluiden een baby helpt om beter te slapen. Toch zweren een hoop ouders hierbij. Hoe komt dat precies?

Het is bekend dat pasgeboren baby’s zich comfortabel voelen bij ervaringen die ze in de baarmoeder hadden. Dat heeft te maken met het feit dat de baarmoeder een rustige en beschermde plek is. Geluiden zijn overigens niet het enige wat we nabootsen om onze kindjes een veilig gevoel te geven. Hoeveel ouders wiegen hun kindje lekker op en neer om deze te sussen. Dit werkt ook omdat het de ‘baarmoeder-ervaring’ nabootst. 

Je kleine voelt zich nou eenmaal veilig bij hetgeen wat bekend is. Wat dat precies is, is voor ieder kindje anders. Voor veel kindjes werken de baarmoedergeluiden heel goed en zorgt het ervoor dat ze wel degelijk beter zullen slapen.

Dus, is het zin of onzin? Dat verschilt per kindje! Komt jouw newborn maar slecht in slaap? Dan is het zeker de moeite waard om eens te proberen. 

Baarmoedergeluiden v.s. white noise

Wanneer je op het internet zoekt naar baarmoedergeluiden kom je ook al gauw het een en ander tegenover white noise. Toch zijn white noise en baarmoedergeluiden niet hetzelfde. 

Witte ruis (white noise in het Engels) is een geluid dat bestaat uit alle frequenties in het hoorbare spectrum, met een gelijke intensiteit op elk van die frequenties. Dit is een geluid dat gefabriceerd is om omgevingsgeluiden te maskeren. Daarnaast lijkt white noise enorm op het geluid van bloed dat suist door de baarmoeder. Hierdoor klinkt white noise voor baby’s ook als geluid wat ze horen in de baarmoeder.

Wanneer je baarmoedergeluiden afspeelt (bijvoorbeeld via je Numsy apparaatje) refereren we specifiek naar verschillende geluiden die je kindje hoort vanuit de baarmoeder. Deze worden dan nagebootst door het apparaatje of geluidsbestand dat je aanzet. 

Baarmoedergeluiden afspelen met Numsy

Via een aantal Numsy apparaatjes kun je naast white noise ook baarmoedergeluiden afspelen. Zoek jij nog een veilige manier om baarmoedergeluiden af te spelen voor je kindje? Probeer onze Numsy Mini! Dit is ons nieuwste kindje. De Numsy Mini is klein maar krachtig en beschikt over de ideale baarmoeder simulatie. 

Daarnaast kun je ook hartslaggeluiden en white noise afspelen via dit model. Niet tevreden? Je kunt het altijd binnen 30 dagen gratis retourneren. Wil jij ook weer kunnen genieten van een goede nachtrust? Bestel jouw favoriete Numsy en ontvang direct een gratis slaapgids vol met tips voor een goede nachtrust. Meer weten? Ontdek alles over de magische werking van White Noise!

Of bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen